Ledare

Dags att polisanmäla alliansen i Stockholm?

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare

 

I skrivande stund planerar nätverket ”En annan vård är möjlig” en demonstration utanför gamla Karolinska. Trots stora brister i arbetsmiljön på sjukhuset gäller demonstrationen mer än bara arbetsvillkoren den här gången.

Några av de som demonstrerar är en del av de privatpersoner som nyligen polisanmält Karolinska Universitetssjukhuset. Droppen var två dödsfall och miljontals kronor som konsulter från Boston Consulting Group fakturerat utan underlag. Är polisanmälningar att ta i? Inte om man tittar på de senaste veckornas avslöjanden.

Det har skrivits en del om konsulterna som fakturerat Karolinska Universitetssjukhuset 257 miljoner kronor. Bara det är rätt sjukt, men nyligen kunde Dagens Nyheter avslöja att underlag saknas för 57 miljoner kronor. Det är miljoner skattekronor som inte kan redovisas, till skillnad från de dörrar och stödstrumpor som kostar miljoner, men som vi i alla fall har koll på. En av de som blivit polisanmälda är den tidigare produktionsdirektören på sjukhuset – Ringman Uggla. Det visade sig att han tidigare arbetat på BCG och sedan var med och såg till att BCG vann en upphandling. Han fick avgå när det blev känt, men polisanmälan står kvar för bland annat förskingring. En annan som blivit polisanmäld är sjukhusdirektören Melvin Samson. Detta sedan det visat sig att två personer dött i cancerkön, medan sjukhuset tackat nej till extern hjälp med att operera väntande patienter. I dag pågår en förundersökning om grovt vållande till annans död.

Det har varit fler skandaler med Nya karolinska än det går att räkna upp i en ledare. Gemensamt för dessa är att samma politiska ledning i Stockholms län suttit vid makten genom alla skandaler, en ledning med moderater i spetsen som tillåtit både privatiseringsexperiment och ett sjukhus som till och med kungen menar varit ”onödigt dyrt. Ingen har polisanmält den politiska ledningen ännu. I stället har Moderaterna valt att plocka upp Irene Svenonius (M) från landstinget till partiledningen för att kunna använda Stockholm som gott exempel” på vård i hela landet.

Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting har krävt att hela sjukhusledningen ska avgå efter att dödsfallen och miljonfakturorna blev kända. Men för att få en riktig förändring behöver den politiska ledningen bytas ut. Förhoppningsvis görs det i september, när medborgarna får chansen att byta ut Alliansen som styrt sjukvården ner i botten de senaste tolv åren. Till dess får all solidaritet gå till demonstrerande sjuksköterskorna, och all ilska riktas mot Moderaterna i Stockholms läns landsting.

  • korruption
  • NPM
  • Nya karolinska
  • Nya Karolinska Solna
  • Sjukvården
  • skandal
  • Stockholms läns landsting
  • upphandling

Ledare