Inrikes

s-kongress

Dags för bråk: många ödesfrågor på kongressen

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På lördag inleder socialdemokraterna sin kongress i Göteborg. En lång rad företrädare både från partiet och fackföreningsrörelsen står redan i kö för att försöka styra partiet i den riktning de vill. Men kan de komma överens om vart de ska?

Inrikes

– Den mest brännande frågan kommer nog bli hela välfärdsavsnittet egentligen. Jobbpolitiken lägger man också väldigt stor vikt vid, och integrationspolitiken, säger Jesper Bengtsson. Han är både chefredaktör och chef på tankesmedjan Tiden, som finansieras av Socialdemokraterna tillsammans med LO och ABF.
Socialdemokraternas kongress samlar med start i helgen partimedlemmar från hela landet på Svenska mässan i Göteborg. Kongressen är partiets högsta beslutande organ, där medlemmarnas representanter röstar om hur politiken ska se ut i framtiden. För det parti som fortfarande är Sveriges största är de möjliga konfliktlinjerna otaliga.
De fackförbund som drabbats hårdast av de så kallade hyvlingarna vill se en förändring i lagen som i dag möjliggör för arbetsgivare att skära i anställdas timmar.
Fackförbundet Handels misslyckades i slutet på förra veckan med att driva igenom ett stopp för hyvlingarna i sina avtalsförhandlingar med arbetsgivarsidan. Nu har man vänt sitt hopp till att Socialdemokraterna ska driva frågan via riksdagen.
– Det finns ett antal saker som är prioriterade, men nu är det framförallt frågor som gäller arbetstider. Att man tar ställning mot arbetsgivare som hyvlar tider, Säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handels.
Det ser dock inte hoppfullt ut. Statsminister Stefan Löfven sa tidigare i veckan till tidningen Arbetet att han snarare ser på frågan om hyvlingarna som något som måste lösas mellan arbetsmarknadens parter – trots att det inte gått att lösa för Handels.

”Finns en rädsla”

Inte heller Jesper Bengtsson på Tiden tror att något lagligt skydd mot hyvlingarna är att vänta. Att öppna upp för förändringar i lagen om anställningsskydd, vilket är vad som skulle krävas, är riskabelt, enligt honom.
– Det tror jag att det kommer bli mycket diskussion om, det är ju många fackförbund som driver det där, men jag tror att det finns en väldig rädsla för att öppna upp den lagstiftningen när det finns en så stor borgerlig majoritet i riksdagen.
Som då istället kan driva igenom sina egna förändringar i anställningsskyddet?
– Exakt.

Det är väl egentligen den förväntade frågan: vart drar man den exakta gränsen för vinster i välfärden?

Sju av LO-facken driver också frågan att förmå regeringen att investera mera – genom att helt enkelt låna pengar. För Stefan Carlén är det viktigt att få regeringen att förstå att de inte längre behöver snåla; Starka statsfinanser och stora behov leder till slutsatsen att regeringen borde använda lånade pengar för att göra omfattande satsningar.
– Vi har stora behov av investeringar i bostäder, infrastruktur och klimatomställning, säger han till Flamman.
Hur stora är egentligen era möjligheter att påverka Socialdemokraterna?
– Det är svårt att veta. Ibland pratar man ju förbi varandra, men jag tror tiden är mogen, säger Stefan Carlén, som påpekar att det inte bara är facken som talar om investeringar.
– Det är inte bara hemliga vänsterorganisationer direkt. Det är också IMF och OECD som lyfter fram nödvändigheten med det.
Men enligt Tidens Jesper Bengtsson finns det dock en detaljfråga som mycket väl kan komma att överskugga den ekonomiska storpolitiken. Trots att nästa alla är i huvudsak överens.
– Det är väl egentligen den förväntade frågan: vart drar man den exakta gränsen för vinster i välfärden? säger Jesper Bengtsson.
Totalt stopp, begränsade vinster, eller tillåta privata aktörer om de inte tjänar några pengar? Alla sidor finns representerade på kongressen.

Vill ha bort riskkapitalisterna

Elinor Odeberg, som är ordförande i Unga S-kvinnor Rebella och ombud till kongressen för Stockholmsdistriktet, företräder själv vad hon kallar non-profit-linjen. Hon vill ha bort riskkapitalisterna men ser privat verksamhet som inte tar ut vinster som en fördel – eftersom det innebär större valfrihet.
– Egentligen tror jag att alla är ganska överens om att det inte ska vara vinster i välfärden, säger hon.
Men det finns väldigt många olika uppfattningar om vart man ska dra gränsen?
– Precis, men det vore lite synd om vi fastande i det tekniska. Det är principen som är det viktiga.
Totalt har partimedlemmarna har lämnat in över två tusen motioner med mångdubbelt flera förslag, som ska behandlas under fem dagar med start på lördag.
Bland förslagen finns både krav på en mer generös flyktingpolitik och på olika sorters stopp för vinster i välfärden. En analys av motionerna visar dock att även jämlikhet tycks vara en topppfråga.

Ordet jämlik eller jämlikhet förekommer 1373 gånger i motionerna. Jobb förekommer 1277 gånger och välfärd drygt tusen.
Förutom att motionerna ska behandlas ska kongressen också tillsätta en rad positioner inom partiet.
Det handlar framförallt om det så kallade verkställande utskottet som leder Socialdemokraternas dagliga arbete. Där sitter förutom statsministern själv bland andra justitieminister Morgan Johansson, näringsminister Mikael Damberg och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.
Om valberedningen får som den vill tar också tre nya personer en ordinarie plats i det verkställande utskottet, och kan därmed räknas till partiets toppskikt. Det handlar om partisekreteraren Lena Rådström Baastad, finansminister Magdalena Andersson och Lena Micko – ordförande för Sveriges kommuner och landsting, som har en viktigt roll som arbetsgivarorganisation.
Enligt valberedningens förslag kommer socialdemokraterna precis som föregående period alltså ha en representant både för arbetsgivarsidan och för facken i det verkställande utskottet.

  • #skongress
  • fackföreningsrörelsen
  • handels
  • lo
  • Socialdemokraterna
  • Unga S-kvinnor Rebella

Inrikes