Opinion

Dags för S att bekänna färg

Thomas Bodström tycker att Socialdemokraterna ska ta bort arbetarpartiet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Bodström har rätt, menar Carl Blom. Det är dags för S att erkänna att den röda färgen för länge sedan filats bort.

Opinion

Thomas Bodström anser att Socialdemokraterna borde byta namn och göra sig av med den sista delen i partiets namn ”Arbetarpartiet” (SVT:s Min sanning 6/12, 2018). Det går inte annat än att hålla med. Frågan är ju bara kvar att ställa: När anser Bodström att Socialdemokraterna slutade att vara arbetarnas parti?

Var det kanske under 80-talet när partiet ansåg att reallönehöjningarna skulle utebli för att det var viktigare att företagen gjorde högre vinster? Löneökningar som sedan skulle ersättas med ökade lån för arbetarna. Löntagare som blev låntagare.

Kanske var det när partiet övergav löntagarfonderna? Kanske var det när partiet avreglerade finansmarknaden, vilket ledde till kris och många arbetares arbetslöshet? Kanske var det när partiet tog bort förmögenhetsskatten och arvsskatten?
Måhända var det efter 90-talets stålbad med en nedskärning i offentlig sektor, med andra ord välfärden, och sedermera privatiseringen av densamma som gjorde att partiet slutade vara för arbetarna? Måhända går det att argumentera för att Socialdemokraterna slutade vara arbetarnas parti 2001, när de valde att stryka ”arbetarnas rätt till produktionsmedlen” från sitt program?

Måhända går det att argumentera att Socialdemokraterna slutade vara arbetarnas parti 2001, när de valde att stryka ”arbetarnas rätt till produktionsmedlen” från deras program?

Svårt blir det att argumentera för socialism-delen i namnet Socialdemokraterna efter den strykningen.
Kanske var det efter all vapenförsäljning till högerregeringar som sedan skulle skjuta ihjäl sina egna länders socialister, bönder, proletärer? Kanske var det efter att socialdemokratiska politiker efter sin karriär i partiet sprang över till näringslivets öppna armar? Kanske var det realisten Bodström som talade, den realist som ser att LO-anslutna alltmer går ifrån Socialdemokraterna och väljer att rösta på andra partier?

Det är en väldigt intressant fråga att ställa sig, alltså inte varför Bodström tycker att Socialdemokraterna ska släppa Arbetarpartiet från namnet utan när skilsmässan från arbetarna egentligen skedde.

Jag ser gladeligen framemot att höra någon argumentera för att de på något sätt för arbetarnas kamp i dagens samhälle. Tills dess är jag helt med Bodström, bekänn att den röda färgen för länge sedan filats bort från namnet Socialdemokratiska Arbetarpartiet.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Socialdemokraterna
  • Thomas Bodström

Opinion