Inrikes

Därför kan inte Sverige rösta bort gigföretagen i höst

Även om en kritisk majoritet vinner valet tror organsiationen Gigwatch att gigföretagen kommer att fortsätta växa. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT;

En majoritet i riksdagen är kritiska till gigföretag. Men valet i höst lär ändå inte stoppa arbetsformens utbredning. Det slår organisationen Gigwatch fast i en ny rapport.

Inrikes

– Det finns framför allt en offensiv från högersidan. Högerpartierna har kontroll över arbetsmarknadspolitiken just nu, och det saknas initiativkraft på vänstersidan – kanske framför allt hos Socialdemokraterna, säger Ella Petrini på Gigwatch till Flamman.

Gigwatchs undersökning visar att partiernas inställning till gigarbete stämmer väl överens med deras placering på en höger-vänsterskala. Vänstern är kritiska, högern positiva. Ett parti sticker ut: Sverigedemokraterna, som trots sin position på den yttersta högerflanken är skeptiska. Men enligt Gigwatch är det inte troligt att det är en fråga som SD kommer att prioritera i en potentiell regeringsbildning med övriga högerpartier, eftersom det till skillnad från till exempel integrationen är en fråga som partier ”knappt har vidrört utanför vår enkät.”

Även om alla partier till vänster är mer eller mindre kritiska – Gigwatch noterar att Miljöpartiet däremot är positiva till närliggande ”delningsekonomi” – är det rödgröna blocket också troligen beroende av Centerpartiet efter valet. Och de lär inte släppa igenom några åtstramningar av regelverket hur som helst.

– För högern är det en ideologisk fråga. Man vill att det ska vara mer frihet och flexibilitet på arbetsmarknaden, och då menar man frihet för arbetsgivaren.

Så vem som än vinner valet kommer gigekonomin att breda ut sig. Vad kan man göra om man inte vill det då?

– Man kan gå med i Gigwatch. Men det är också viktigt att fundera utifrån sin egen arbetssituation: om man jobbar på ett ställe där det plötsligt börjar anlitas folk via egenanställningsföretag kan man göra motstånd mot det.

Gör det någon skillnad om man till exempel vägrar beställa mat via Foodora?

– I Gigwatch vill vi helst flytta fokus från konsumentperspektivet. Vi är emot att man ska tänka på gigekonomin bara som konsument, och istället försöka se att flera olika grunddrag som finns även på andra ställen. När din arbetsplats inför flexibla arbetstider eller när din chef vill att du ska vara tillgänglig under större del av dygnet till exempel.

Just på Foodora finns det ju faktiskt ett kollektivavtal. Kan facklig organisation komma till rätta med problemen?

– Det man ska veta är att det kollektivavtal som finns på Foodora inte alls omfattar alla som arbetar där. Men självklart, det är jätteviktigt. Problemet med gigekonomin är tyvärr att själva modellen undergräver fackligt arbete.

– Sedan är fackförbundens möjlighet att agera också helt beroende av politiken. Det är en myt att den svenska modellen står helt utanför det politiska. Om man luckrar upp av Las eller inskränker strejkrätten, till exempel, så förändrar det också styrkeförhållandena på arbetsmarknaden, säger Ella Petrini.

  • Foodora
  • gig-ekonomin
  • gigekonomi
  • gigjobb
  • Gigwatch
  • Uber

Inrikes