Opinion

Därför nominerade jag Nooshi

FÖRETRÄDARE Per-Markus Risman är ordförande för Vänsterpartiet i Uppsala.

Per-Markus Risman, ordförande för Vänsterpartiet Uppsala, är nöjd med att distriktet nominerat Nooshi Dadgostar till ny partiledare.

Opinion

Söndagen den 9:e februari nominerade mitt partidistrikt Nooshi Dagdostar till nästa partiordförande. Det är ett beslut jag är stolt över. Inte bara för att hon, bland många namn, är den bäst lämpade. Utan även för det stöd för henne som jag märkt finns bland Vänsterpartiets gräsrötter. Jag är övertygad om att Nooshi är rätt person att leda partiet framöver. Låt mig förklara varför jag tror det.

Jag minns när jag som gräsrotspolitisk aktivist och vice förbundsordförande i jagvillhabostad.nu först träffade Nooshi. Det var när jag lyssnade på en debatt. Jag slogs över hur hon på ett vasst sätt kunde förklara komplicerade bostadspolitiska frågor på ett elegant och enkelt sätt. Jag minns hur jag tänkte ”här är Sveriges bästa bostadspolitiker.” I ett läge där marknadshyror är en av Vänsterpartiets röda linjer, och där bostadspolitiken är ett område där vi är i mest akut behov av radikala reformer har hon rätt erfarenhet för att ta de striderna. Inte bara för hennes vassa och tydliga retorik. Även hennes erfarenhet av att ta kamp mot sossar och riskkapitalistbolag i och med Alby är inte till salu, och detaljkännedom om bostadspolitiska frågor, spelar in.

Jag har i min roll som distriktsordförande även sett henne internt. Jag har sett hur hon välkomnat nya medlemmar i mitt distrikt. Hennes varma disposition och öppenhet skapade en stark känsla av delaktighet som jag såg var värdefull bland våra medlemmar. Förmågan att inkludera nya medlemmar av olika bakgrund är inte att förringa när vi väljer ny partiordförande. Det är en viktig ledaregenskap, i synnerhet när vi behöver fortsätta arbetet med att bredda partiet.

Vad som kanske vägde tyngst dock är Nooshis lika del skärpa i debatt, och lika del erfarenhet av att driva vår politik och få genomslag. Som vice ordförande har hon varit med i förhandlingarna med Socialdemokraterna med god förtjänst. Men hon har även varit med och lagt om vår strategi nu när vi är Sveriges enda parti till vänster, och tydligast röst för trygga arbeten, stark välfärd och jämlikhet. Det är erfarenheter vi behöver i en ny partiordförande.

I ett läge där Socialdemokraterna vandrar höger, ett nytt nationalistiskt och konservativt block bildats och Centerpartiet kontrollerar regeringens politik behöver vi en partiordförande som kan stärka vår roll som Sveriges enda parti för solidaritet, jämlikhet och välfärd. Nooshis erfarenheter från riksdagen, regeringsförhandlingar och mobilisering på gräsrotsnivå gör henne extremt lämplig för det. Hon kommer kunna vara med och fortsätta bygga en stark rörelse, samverka med progressiva folkrörelser och driva igenom vänsterpolitik. Hon har gjort det som riksdagsledamot och aktivist, hon kan göra det som partiordförande.

Valet av partiordförande är när det kommer till kritan ett enkelt val. Det handlar inte om att en ny ledare ska sätta stora linjer och dra upp ny politik. Det handlar om erfarenhet, tonalitet och retorik. Flera gånger om har Nooshi visat upp att hon har en vass retorik som går genom rutan och en tonalitet som går hem. Utan tvekan har hon med sin erfarenhet av att mobilisera från gräsrotsnivå till att förhandla med regeringen på toppnivå visat att hon är av partiordförandekaliber. Därför är jag stolt över att min distriktsstyrelse har valt att nominera Nooshi Dagodstar till ny partiordförande.

    Opinion