Ledare

Därför tvingas kvinnor föda barn i bilen

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pengar styr, inte behov. Därför fick Emma Andersson föda barn i bilen på vägen mellan Sollefteå och Örnsköldsvik.

Ledare

I flera dagar nu har vi pratat om Sverigebilden och vad den säger till omvärlden och till oss som bor här. Här kommer en Sverigebild att bita i: i förra veckan föddes det första barnet i en bil på väg från Sollefteå till Örnsköldsvik. Emma Andersson födde en liten flicka – panikslagen och rädd och utan någon form av medicinsk hjälp. Först några minuter efter bebisen var ute i det fria kom ambulansen fram. I ett Facebook-inlägg (23/2, 2017) skrev Emma Andersson: ”Vi som inte vill bo i storstäder, förtjänar vi inte bättre än så här?”. Det är en berättigad fråga.

Sverige är rikt. Ett exempel på det är de stora vårdföretagen. De gör övervinster (på skattemedel) som får kostnaderna för BB i Sollefteå att framstå som kaffepengar. Ett annat exempel är satsningen på Nya Karolinska i Solna, ett pengaslukande monster i jämförelse med akutsjukhuset i Sollefteå. Men just det, det ligger ju i Stockholms län. Här styr Moderaterna, och då är ”skandalen” inte lika stor.

Att kvinnor tvingas föda i bilen, som om vi inte bodde i ett land med en av världens mest avancerade och utbyggda sjukvård, är ett typexempel på den skeva fördelningen mellan stad och land – på den skeva fördelningen mellan dem som redan har och på dem som saknar. Då skaver det lite när man hör socialdemokrater som pratar varmt om att hela Sverige ska leva – samtidigt som andra socialdemokrater fattar beslut som gör att man knappt låter folk överleva.

Några socialdemokrater pratar varmt om att hela Sverige ska leva – samtidigt som andra socialdemokrater fattar beslut som gör att man knappt låter folk överlev

Socialdemokraterna vill gärna framhålla att det går bra för Sverige. Det gör det också, men långt ifrån alla får vara med och dela på den framgången. Bilden av ett samhälle färgas inte av dem det går bäst för. Så ni politiker som verkligen är oroliga över Sverigebilden – vänd på den.

  • bb
  • Ekonomi
  • förlossningsvård
  • landsbygd
  • skatter
  • Sollefteå
  • stad

Ledare