Flamman-TV

”Därför vann vi valet 2018”

Niels Stöber, Katalys ledde en panel bestående av Anna Herdy, Flamman, Zina Al-Dewany, Politism, Daniel Suhonen, Katalys och Yonna Walterson, Arbetet.

En kontrafaktisk framtidsvision från Almedalen.

Flamman-TV

Flammans chefredaktör Anna Herdy deltog i morse i den fackliga tankesmedjan Katalys seminarium Eftervalsanalys 2018 – därför fick vi en röd regering. Syftet med seminariet var att måla upp en kontrafaktisk framtidsvision.

I beskrivningen av seminariet skrev Katalys såhär:
I valet 2018 fick Sverige, till många politiska kommentatorers förvåning, en röd majoritetsregeringen. Hur gick det till? Vilka vägväl ledde Stefan Löfven fram till en seger som får Europas socialdemokrati att blicka avundsjukt mot Sverige?

Många hade tippat på ett nederlag för Socialdemokraterna i riksdagsvalet i 9 september 2018. Inte minst hade intern kritik mot partiets valstrategi och varslet om permanenterandet av partiets restriktiva migrationspolitik rest mörka moln på himlen. Men till mångas förvåning, och ännu flers glädje, vände Stefan Löfven och Socialdemokraternas ledning motgång till framgång. Sverige fick en röd majoritetsregering för första gången sedan 1985. En uppsluppen, omvald statsminister talade på valnatten om en ”historisk seger, inte bara för Sverige, utan för en socialdemokrati som visat sin relevans och styrka i en svår tid”. Politiska kommentatorer kallade valresultatet ”ett mirakel”, men med hjälp av Katalys expertpanel skingrar vi mystiken och förklarar vägvalen – politiken och strategin – bakom Socialdemokratins återkomst.

Medverkande:
Daniel Suhonen, chef, Katalys
Yonna Waltersson, chefredaktör, Arbetet
Mikael Johansson, ordförande Målareförbundet
Zina Al-Dewany, skribent, Politism
Anna Herdy, chefredaktör, Flamman
Niels Stöber, utredare Katalys och moderator

  • #val2018
  • Almedalen
  • arbetarrörelsen
  • Socialdemokraterna
  • vänsterpartiet

Flamman-TV