Ledare

De dödade i Yemen är också Sveriges ansvar

En av de överlevande efter det saudiska luftangreppet mot ett begravningssällskap i Yemen. Foto: Hani Mohammed / AP / TT

Under den arton månader långa konflikten mellan Saudiarabien och Yemen har åtminstone tiotusen människor dödats och långt fler skadats. I kriget används svenska vapen.

Ledare

Tidigare i veckan utsattes en begravning i Yemen för en attack av Saudiarabiska styrkor. Enligt vittnen ska en missil ha träffat en byggnad i närheten av ceremonin och dödat över 140 människor. 525 personer uppges ha blivit skadade.

Under den arton månader långa konflikten mellan Saudiarabien och Yemen har åtminstone tiotusen människor dödats och långt fler skadats. Även landets infrastruktur har drabbats hårt. FN:s försök att tillsätta en utomstående utredning av den humanitära situationen i Yemen, samt eventuella krigsbrott från Saudiarabiens sida, har hittills blockerats.

Att Saudiarabien konsekvent begår den här typen av handlingar i Yemen, samtidigt som man förtrycker och fängslar den egna befolkningen, är ingen nyhet. Däremot är det än en gång värt att påpeka att regimen får stöd av västerländska stater och intressen. De mänskliga rättigheter vi uppmuntras använda som ledstjärna verkar inte betyda så mycket inom ramarna för en kapitalistisk världsordning. Kanske är det dags att hitta ett nytt ramverk vi kan förhålla oss till?

Det kanske viktigaste stödet Saudiarabien får är från USA. Obamas regering (och i denna ingick Hillary Clinton, som ju nu går till val som en progressiv och feministisk kandidat) stöttar Saudiarabiens insats i Yemen och exporterar vapen till ett värde av 1,3 miljarder. Men efter den senaste attacken har man i ett uttalande sagt att man ska se över sitt stöd för insatserna i Yemen så att den ”bättre överensstämmer med amerikanska principer, värden och intressen”. Detta säger man alltså efter att tiotusen människor redan har dött – och vapenhandeln benämner man inte. Lite dålig PR ska väl inte få skada exporten?

Obamas regering (och i denna ingår Hillary Clinton, som ju nu går till val som en progressiv och feministisk kandidat) stöttar Saudiarabiens insats i Yemen och exporterar vapen till ett värde av 1,3 miljarder

Inte heller i Sverige är vi oskyldiga. Avtalet med Saudiarabien har inte förnyats (trots att det fanns ett starkt intresse av att göra det), men vi exporterar fortfarande vapen till landet – och enligt siffror från Svenska Freds får Saudiarabien 59 % av sina vapen från Europa. Och så länge det är och förblir fallet bär vi ett ansvar för dödandet i Yemen.

  • imperialism
  • Saudiarabien
  • Saudiavtalet
  • vapenexport
  • Yemen

Ledare