Ledare

De har pengarna, men vi är fler

Våra skattepengar ska gå till välfärden, inte till aktieägarnas bankkonton på paradisöar. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Lars Pehrson/SvD/TT.

Trots stort stöd från svenska folket så fegar socialdemokraterna ur när det gäller vinsterna i välfärden. Men snart behöver de lägga sig för trycket att begränsa vinsterna och rädda vår välfärd.

Ledare

Ni vet grannen som tycker du har för högljutt sex/spelar musik för högt/skrattar för högt fast klockan bara är 19 en fredag? Ungefär så känns många socialdemokrater i dag. För nu har vi äntligen en riktigt het politisk fråga vänstern kan ta strid för, en fråga som enar över 80 procent av Sveriges befolkning: att begränsa vinsterna i välfärden. Men Socialdemokraterna agerar som glädjedödare i frågan.
Utredningen ”Ordning och reda i välfärden” som gjorts på uppdrag av regeringen har nu lämnat fram ett förslag som innebär ett vinsttak inom välfärden. Alltså inte att förbjuda vinster helt och hållet. En bra början och bör inte vara så kontroversiellt, kan man tycka. Ändå hörs protester från socialdemokrater (!).
Enskilda sossar har gått ut och varnat för konsekvenserna om vi skulle införa detta vinsttak. Det är en sak att privata aktörer som i dag gör stora vinster protesterar. Det ligger ju i deras intresse. Men ett parti som säger sig företräda arbetarklassen som i dag lider mest av att skattepengarna går till Caymanöarna i stället för skolan och vården i Sverige?  Ryggradslöst.

Även LO har reagerat starkt och uppmanat regeringen att hålla sig till utredningens förslag. De har satt igång en kampanj som uppmanar oss att skicka remissvar till regeringen. LO skriver bland annat ”att företag i välfärden tar ut vinst är ingen naturlag, Sverige är det enda landet i världen som tillåter den här sortens rovdrift av välfärden. Våra skattepengar ska gå till välfärden, inte till aktieägarnas bankkonton på paradisöar. Företag som gör övervinster på våra skattepengar har inte i välfärden och skolor att göra.”
Demokratinätverket Skiftet har startat en liknande kampanj men den vill förbjuda vinster helt. Genom Skiftets hemsida kan du skicka en egen remiss till regeringen – för det är precis det bolagens jurister och rådgivare svettas med just nu. De skriver remisser för att hindra vinsttaket.
De har pengarna, men vi är fler. Och det är vår styrka.

  • lo
  • skatteparadis
  • skattepengar
  • socialdemokratin
  • vinster i välfärden
  • vinsttak

Ledare