Krönika

De öppna förbrytelserna – den verkliga konspirationen

Krönika

Det cirkulerar många roliga teorier på internet. Till exempel att månlandningen 1969 aldrig ägt rum. USA ville vinna propagandakriget om rymden och fejkade månlandningen. Bilderna som sägs vara tagna på månen är i själva verket inspelade i en filmstudio. Det är en av mina favoritkonspirationsteorier.
Inte vet jag om den är sann, det kan ju inte jag veta. Men det finns en sak som talar emot det. USA brukar faktiskt inte ljuga så ofta.

I början av maj höll till exempel George W Bush en presskonferens i Los Angeles, där han stolt förklarade att USA:s regering startat ”kriget mot terrorismen” och att detta var ”det tredje världskriget”. Varför ljuga om en månlandning när man skryter om att ha startat ett världskrig?
En annan populär teori är att hiv-viruset i största hemlighet skulle ha tillverkats i militära laboratorier i USA.
Men varför skulle USA ha tillverkat ett dödligt virus i hemlighet? De brukar ju snarare skryta med sina massförstörelsevapen.

Om USA:s regering hade beslutat att uppfinna hiv/aids, då hade de knappast gjort det i lönndom. Utan öppet.
Med ett utbrett stöd. Per Ahlmark hade skrivit en hel bok om hur USA räddat världen genom att sprida hiv-viruset, detta demokratins och framstegets stålhårda vapen. Svenska ledarsidor hade krävt att alla som är mot hiv måste ta avstånd från diktatur, fönsterkrossning och självmordsbomber. Och så hade vi haft en hel hög med anpasslingsradikaler som hade velat bedriva ”konstruktiv hiv-kritik” − tidigare var många mot hiv, och det är ju verkligen inte så att hiv är bra, men nu finns det ju och då får man göra det bästa av situationen, dessutom kan man ju inte bara vara mot allting, det är faktiskt nya tider. Typ så.

Inte ens om månlandningen, mot förmodan, skulle visa sig vara en bluff, kommer de efterkommande generationerna att fråga oss hur vi var så dumma att vi trodde på USA:s rymdbilder.
Däremot kanske de kommer att undra varför vi inte brydde oss om att protestera mot USA:s alla krig i världen. Ska vi säga att vi inte visste att det pågick ett krig i Irak?
Det hemska är inte att imperialisterna gör saker i hemlighet. Utan att de begår sina förbrytelser öppet, medan världen tittar på. Där har ni den verkliga konspirationen.