Kultur

De rika svinar vidare

Avlidna hedgefondmäklaren Jeffrey Epstein och hans före detta partner Ghislaine Maxwell, dotter till tidningsmogulen Robert Maxwell som ägde New York Post och Daily Mirror. Maxwell sitter sedan i början av juli häktad utan borgen för bland annat trafficking och sexuella övergrepp. Foto: John Minchillo/TT

Nya avslöjanden, gripanden och mord har redan gjort Netflix-serien om Jeffrey Epstein daterad.

Kultur

”I just wish her well”, svarade Donald Trump på mediernas frågor efter nyheten om att Ghislaine Maxwell – societetslejoninna och partner till hedgefondmäklaren och sexbrottslingen Jeffrey Epstein – gripits i början av juli. Maxwell, som varit på rymmen i ett år, står anklagad för att tillsammans med Epstein bedrivit en avancerad koppleriverksamhet och utfört systematiska övergrepp på minderåriga flickor i anslutning till, eller direkt tillsammans med, medlemmar av den absoluta eliten.
Trump – som i tidigare uttalanden kallat Epstein för en ”terrific guy, som gillar vackra tjejer precis som jag, många av dem yngre” – har själv försökt tona ner kopplingen till paret medan Bill Clinton nekar till att ha besökt Epsteins privata ö trots att flygloggarna visat att de varit där tillsammans ett tjugotal gånger. Prins Andrew (bror till Charles) tillbakavisar anklagelserna om att han ska haft sex med minderåriga med hänvisning till en sjukdom han uppger sig lida av som gör att prinsen inte kan svettas. Efter att ha presenterat denna ”förklaring” i en tv-intervju förkunnade brittiska hovet att prinsen tar en time-out från offentligheten på obestämd tid.
Dokumentärserien Filty rich är en klassisk true crime om en uppkomlings uppgång och fall. Epstein och Maxwell började med att locka till sig arbetarklasstjejer, inte sällan med sociala problem, och byggde upp ett sofistikerat ”pyramidspel av övergrepp” där tjejerna fick i uppdrag att locka till sig nya offer. Vittnen, utsatta och deras juridiska ombud trakasserades och fick sina sopor genomletade av Epsteins privatdetektiver.
Första gången myndigheterna gjorde ett försök att åtala Epstein slutade det med att karriärsmedvetna företrädare för rättsväsendet en efter en drog sig tillbaka från fallet innan det hela utmynnade i en överenskommelse där Epstein fick sitta ett år i fängelse i en privat flygel med tillåtelse att vistas i frihet tolv timmar per dag, i utbyte mot immunitet för åtalets alla ”nämnda och ej nämnda” medbrottslingar.
När fallet togs upp igen post-metoo blev det annorlunda. Epstein nekades borgen och de mäktiga vännerna drog sig undan. Det blev direkt riskabelt att associeras med honom eftersom rykten började spira om att Epstein var redo att dra ett antal höjdare med sig i fallet.
Frågan är om Trumps uttalande om Maxwell ska förstås som uppriktigt välmenande eller ett förtäckt hot. Efter att Epstein hittades mystiskt hängd i sin häktescell – medan övervakningskamerorna var ur funktion och ansvariga vakter uppgett att de sov – trodde nog många att fallet dog med honom, men bara de senaste veckorna har, vid sidan av gripandet av Maxwell, även en åklagare som utredde Epsteins kopplingar till tyska Deutsche bank utsatts för en attack där hennes son mördades och man skottskadades. Nästan dagligen läcker också nya detaljer och namn ur utredningen ut i offentligheten.
Inom kriminalfiktionen slutar det alltid med att de största skurkarna slipper undan rättvisan. Eventuellt blir det annorlunda den här gången i verkligheten.

  • dokumentär
  • Donald Trump
  • Epstein
  • Maxwell

Kultur