Inrikes

De var uträknade – nu satsar högerextrema AFS på kyrkovalet

Hoppfull. Gustav Kasselstrand talar på ett valmöte i Lund inför riksdagsvalet 2018. Foto: Johan Nilsson/TT.

Efter valfiaskot 2018 blev det ganska tyst från Alternativ för Sverige. Nu vill de stoppa ”invandring, vänsteraktivism och HBTQ-frågor” inom Svenska Kyrkan.

Inrikes

Alternativ för Sverige bildades av tidigare medlemmar i Sverigedemokraternas ungdomsförbund efter en intern konflikt 2018.

Det nya partiet under ledning av den före detta SDU-toppen Gustav Kasselstrand satsade stort på att komma in i riksdagen i det kommande riksdagsvalet. Deras retorik gick ut på att SD hade blivit ett ”etablissemangsparti” bland andra, och att bara Alternativ för Sverige på allvar ”stod upp mot massinvandringen.”

Enligt somliga bedömare såg det lovande ut. I flera självrekryterade webbpaneler såg AFS ut att få tillräckligt med stöd för att ta sig över riksdagens fyraprocentspärr. Det hade inneburit platser i riksdagen och, kanske viktigast, partistöd.

Inför valdagen beställde partiet tio miljoner valsedlar. Alltså fler än det finns röstberättigade i Sverige.

Men valet blev ett fiasko för Gustav Kasselstrands parti. Med drygt 20 000 röster kunde de räkna hem 0,31 procent.

Sedan dess har partiet hållit en relativt låg profil.

Nu satsar partiet hårt på Kyrkovalet, där man ställer upp med över femtio kandidater. Valplattformen handlar om att omvandla kyrkan till en plats för ”svenska traditioner” och motstånd mot den ”invandring, vänsteraktivism och HBTQ-frågor” som man anser att kyrkan är besjälad av i dag.

Som Expo var först att rapportera om har flera av AFS kandidater kopplingar till radikala våldsbejakande högerextrema organisationer, däribland nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.

Expo menar också att partiet under senare år närmat sig den rasideologiska miljön, och i någon mån blivit rörelsens ”parlamentariska alternativ”.

Enligt AFS själva kunde de i början av året stoltsera med sitt högsta medlemsantal någonsin: strax över 2000 personer.

På lördag planerar partiet sitt första större torgmöte inför kyrkovalet på Norrmalmstorg i Stockholm.

Kampanjen har dock redan skakats av skandaler. Sedan tidigare var den rikskände danske koranbrännaren Rasmus Paludan inbokad som talare under torgmötet. Men efter att danska tidningen Ekstrabladet avslöjat hans deltagande i sexchattar med minderåriga har AFS partistyrelse ställt in hans medverkan.

– Att från början bjuda in Paludan som gästtalare var inte något självklart beslut, men som med alla utländska talare får man väga fördelar mot nackdelar, sa Gustav Kasselstrand själv i ett uttalande kort efter beslutet.

 

  • afs
  • Alternativ för Sverige
  • högerextremism
  • kyrkovalet 2021

Inrikes