Utrikes

”De ville ha samma modell som i Sverige”

Joonas Leppänen. Foto: Vänsterförbundet.

Förra fredagen avgick Finlands regering oväntat. Orsaken är misslyckandet att få igenom den sjukvårdsreform som har debatterats i årtionden. Flamman talade med Vänsterförbundets partisekreterare Joonas Leppänen.

Utrikes

Regeringen avgick efter att den så kallade social- och hälsovårdsreformen inte gick igenom riksdagen. Vad handlar det här om?
– Den centrala reformen i koalitionsregeringen mellan Centerpartiet, Samlingspartiet och Blå Framtid har varit social- och hälsovårdsreformen. Det har länge funnits bred konsensus bland de finska partierna om att en reform behövs. Vår utgångspunkt är att vi ska ha en modell med förbättrade resurser, billigare vård och integration med den sociala hälsovården. Men regeringen valde att koppla ihop reformen med Samlingspartiet, som vill ha samma valfrihetsmodell som finns i Sverige. För ganska länge sedan märkte man att den här marknadsmodellen inte kommer att leva upp till de eftersträvade målen, och att den dessutom kommer att krascha mot grundlagen. Eftersom det blev uppenbart att reformen inte skulle gå att igenom före valet valde Centerpartiet som leder regeringen att avgå. Men egentligen är det nog mycket valtaktik.

Det är ett sätt att positionera sig inför valet nästa månad?
– Ja, eftersom det är uppenbart att reformen inte skulle gå
att få igenom så var frågan vilket högerparti som kommer att ta på sig rollen som den ansvarsfulla aktören och vara den som säger att ”vi måste byta spår”. I de senaste opinionsmätningarna dök både Centerpartiet och Samlingspartiet så det var viktigt för dem att befria sig från det här misslyckandet. Det är lite bisarrt att de försöker få makten för att reformera sjukvården och sedan plötsligt ändrar sig. Men det är uppenbarligen mycket valtaktik.

Vad menar man med en ”svensk hälsovårdsmodell”?
– Det innebär en valfrihetsmodell där man öppnar för privata aktörer. I Finland produceras sjukvårdstjänsterna av det offentliga, medan privata aktörer har rätt att leverera dem. Nu ville regeringen ställa offentliga och privata aktörer på samma nivå, som i Sverige.

Hur ser Vänsterförbundets valplattform ut inför valet?
– Våra grundläggande frågor handlar om att minska inkomstskillnaderna och öka jämlikheten, samt att fokusera på utbildning, klimat och arbete. Vår valslogan är ”För de många, inte för de få”.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Finland
  • Vänsterförbundet

Utrikes