Opinion

Demokrati är inte ett lekprogram i tv

Partiledardebatten är knappast ett uttryck för världens bästa politiska system, tycker skribenten. Foto: Jessica Gow/TT.

Vi bör kräva mer än att få välja vem som ska bestämma över oss.

Opinion

Efter ännu en parti­ledardebatt i SVT och börjar jag osökt att tänka på det här med att vart fjärde år rösta på politiker som sedan kan styra över mig. Den representativa demokratin går ut på att folket ska rösta på de politiker som bäst representerar deras åsikter. Politikerna konkurrerar därför om folkets röster. Är vi missnöjda, då byter vi politiker nästa valomgång med hjälp av röstsedeln. Demokrati är den sämsta av alla statsformer, bortsett från alla andra, sade ju någon känd gubbe för länge sedan.

Detta system har lett till att SVT sänder partiledardebatter som påminner om underhållnings-tv. ”Vi inleder som vanligt med en duell”. Jaha. Sedan kommer en jingel som ska öka spänningen, politikerna lämnar sina bord och ställer sig mitt emot varandra i mitten av studion. Sedan får de ett ämne att diskutera. Jag som väljare ska nu lära mig om deras åsikter så att jag kan göra ett fullgott val. Politikerna kastar några korta, citat-vänliga repliker mot varandra och sedan avbryts det med ett ”Tack! Vi sätter punkt där” från programledarna, och sedan bjuds de övriga in (som vi ju också kan rösta på, om duell-politikerna inte tillfredsställde våra behov eller svarade på våra frågor).

Under denna del av underhållnings­programmet lärde jag mig förra gången det begav sig att jag inte kommer att behöva ändra på min livsstil överhuvudtaget i framtiden, trots klimatkrisen, men att jag kanske kommer att få flyga med el-flygplan nästa gång jag vill resa i stället. Det låter ju onekligen bra. Det kanske är där jag lägger min röst, eller hur?

Det är väl ändå dags att politikerna börjar prata om visioner, ideologi och samhällsbyggande? Inte bara dessa små justeringar i systemet. Procenttal i rut eller rot. Ett jobbskatteavdrag, eller två?

Eller så kanske vi bara ska kräva att få vara med och bestämma lite mer och lite oftare än vart fjärde år. Mer direkt inflytande på arbetsplatserna, mer direkt inflytande i lokala frågor, mer direkt inflytande över utbildningen. Hoppa över det där med att låta någon annan föra vår talan så ofta det går. För detta är bara ett hån mot oss väljare.

Om demokrati nu är den sämsta stats­formen bortsett från alla andra, måste vi välja den sämsta formen av demokrati?

  • partiledardebatt
  • tv-debatt

Opinion