Ledare

Den naiva svenska staten

Svenska Gripenplan övar i Östersjön. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten / TT Handout

Ingen kan vara förvånad över att USA spionerar på Sverige. Däremot borde fler vara upprörda över att regeringen stillatigande står ut med det.

Ledare

Fem högt uppsatta personer i den danska underrättelsetjänstens ledning har redan fått avgå efter en uppmärksammad rapport om hur den  amerikanska underrättelsetjänsten har bedrivit olagligt spionage genom det dansk-amerikanska underrättelsesamarbetet. Med hjälp av systemet XKeyscore, som avslöjades av Edward Snowden 2013, har USA bedrivit en omfattande övervakning av sina grannländers  medborgare, politiker och företag.

I veckan som gick publicerade Danmarks radio (15 /11) dessutom en nyhet, baserad på ett flertal anonyma källor om att USA ska ha spionerat på det svenska försvarsindustriföretaget SAAB och dess Gripen-program. Det är ingen som bör vara förvånad över att USA spionerar på allt och alla.

Underrättelsetjänsten NSA är den mest insamlande organisationen i världen. Men trots utebliven överraskning hade man kanske väntat sig att det inte skulle vara knäpptyst från den svenska regeringen. För regeringen måste det vara jobbigt när ett grannland (och en NATO- medlem) möjliggjort att en av världens supermakter kan spionera på svensk försvarsindustri. Vid nästa regeringssammanträde bör man
fundera över sin egen naivitet.

Vilka liknande samarbeten har Sverige?

  • FRA
  • spi
  • USA

Ledare