Inrikes

Det andra ödesvalet

Vardagsfrågorna entusiasmerar väljarna, menar EU-minister Ann Linde. Foto: Janerik Henriksson/TT.

I veckan är det ett år till EU-parlamentsvalet. Men samtidigt som svenskarna blir allt mer positiva till unionen anser många också att den är på väg åt fel håll. Och i riksdagsvalet, som kan bli minst lika viktigt för Sveriges roll i EU, vill EU-ministern prata om tv-serien The Crown.

Inrikes

En ny opinionsundersökning från EU-parlamentet visar att svenskarna är positiva till EU. 68 procent svarar att de är positiva till Sveriges EU-medlemskap. Det är ökning med tre procentenheter sen förra mätningen.
53 procent av svenskarna uppges enligt undersökningen till och med vara ”totalt nöjda” med EU-medlemskapet.
– Vi är ovanligt positiva, och vi är mer positiva än snittet för Europa. Vi ser väldigt tydligt att över två tredjedelar tycker att det är bra att vi är med, säger Toivo Sjörén på opinionsinstitutet Kantar, som har gjort rapporten på uppdrag av EU-parlamentet.
Trenden stämmer också överens med övriga Europa. Även där öka medborgarnas stöd för unionen på de flesta håll, och snittet ligger högre än på tio år.

”Ingen kritisk diskussion om EU”

Jan-Erik Gustafsson, nyligen avgången ordförande för nätverket Nej till EU, är, som man kanske kunde gissa, inte jättenöjd.
– Men det förvånar mig inte i och för sig. Det förs ingen kritisk diskussion om EU i det här landet överhuvudtaget, säger han till Flamman.
– Det finns en brist på information, och när det väl finns information så måste man ändå vara tillräckligt insatt för att ta del av den. Och utan information så blir det ju ingen diskussion. Det är ju lite knepigt, men så har det varit länge.

Men opinionen är inte heller ensidigt positiv. Undersökningen visar också att en majoritet tycker att EU ”går åt fel håll”, de flesta tror inte att deras röst egentligen gör någon skillnad, och en av tre tycker sig inte ens ha någon insyn i vad den europeiska politiken handlar om.
Intresset för det kommande valet till Europaparlamentet tycks också vara lågt, både hos väljare och partier.
– Det är ett år före valet, det ligger ett vanligt riksdagsval emellan, det är inget fokus alls på EU-parlamentsvalet just nu alls skulle jag vilja påstå, säger Toivo Sjörén.

Prioriterar miljö- och klimatfrågor

De frågor där svenskarna engagerar sig i EU-valet är inte heller samma som på nationell nivå. Det är inte migration och integration, som i inrikespolitiken, och det är inte heller bekämpningen av terrorism, som snittet i EU tycker är viktigast. I EU-parlamentsvalet vill svenskarna prioritera miljö- och klimatfrågor, enligt Kantars undersökning.
Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, tror på att vänstern kommer att göra framgångar över hela Europa, och menar att de röda i EU-parlamentet har en viktig del i att lyfta just den frågan.
– Långtidsbudgeten kommer att definiera vilka stora strukturella satsningar vi kan göra. Och den ska ha ett tydligt, tydligt, tydligt miljö- och klimatperspektiv. Och det kommer vi att fajtas för, säger hon.

Undersökningen visar att en majoritet tycker att EU ”går åt fel håll”, de flesta tror inte att deras röst egentligen gör någon skillnad

Miljöpartiets Jakob Dalunde, som representerar de gröna i EU-parlamentet, ser också fördelar med det svenska intresset för klimatet på EU-nivå.
– Jag tror verkligen att många väljare tror att miljö- och klimatfrågor bör lösas på EU-nivå. Det som vi nu förhoppningsvis lyckas kapitalisera på är det enorma intresset för tågresande inom Europa. Allt fler människor inser att det inte funkar att flyga.
EU-parlamentsvalet inträffar först i slutet på maj nästa år, men redan i höst kan Sveriges roll inom EU komma att förändras. Det svenska riksdagsvalet avgör vilka kandidater som tar plats i EU-kommissionen och europeiska rådet, platser som kan räknas som minst lika viktiga som de i parlamentet.

Ann Linde, socialdemokratisk EU-minister, menar dock att strukturella EU-frågor är helt uteslutet i den pågående valrörelsen:
– Jag ska prata om: vet ni om att vi i EU har fått roamingavgifterna borttagna? Vet ni om att vi i EU har skaffat ett beslut om att man kommer att kunna följa sina favoritserier – The crown eller The americans eller vad man nu följer för någonting – tack vare att man har tagit bort det där med att man bara får ha det i ett land. Sånna saker kommer jag att säga. Jag kommer ju inte att snacka om federalism eller mer eller mindre av det. Helt ointressant.
Roamingavgifter och The crown, är det de viktigaste frågorna tycker du?
– Jag kan säga att när jag har varit ute nu över hela Sverige på skolor och organisationer – det här är någonting som folk tycker är fantastiskt bra. Jag kan fortsätta använda mobilen som jag vill trots att jag till exempel åker på tågluff ned till Grekland och är på semester. Du hade inte kunnat genomföra det i Sverige. Du kan bara göra det i EU-samarbete. Det är någonting av det som funkar bäst när jag pratar med människor, för de tycker att det är så himla bra, säger Ann Linde till Flamman, och fortsätter:
– Det är bra att försöka fixa fred och klimatet, men din egen mobil, den märker du varje dag. Jag är väldigt stolt över att EU gör något sånt, därför kommer jag prata om det – tillsammans med arbetsmiljö och klimat.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • EU
  • EU-parlamentsval

Inrikes