Opinion

Debatt

Det är dags att vänstra med högern

Tobias Smedberg företräder Vänsterpartiet i Uppsala kommun, som styrs av en koalition bestående av S, L och MP.

Vänsteraprtiet växer men tycks samtidigt allt mer isloerade på kommunal nivå. Lösningen är att våga samarbeta med högern, skriver Tobias Smedberg, kommunalråd och gruppledare för Vänsterpartiet i Uppsala kommun.

Opinion

I nästan hela landet växte stödet för Vänsterpartiet i senaste valet. Men trots det gick vi från att vara i opposition i 187 kommuner till att nu vara i opposition i 229 kommuner. Samtidigt har antalet kommuner med minoritetsstyren ökat med en tredjedel. Ofta under ledning av Socialdemokraterna tillsammans med borgerliga småpartier. Vägen ut ur detta kan finnas till höger om socialdemokratin.

Minoritetsstyren, särskilt i mitten, innebär demokratiska risker. De kan fortsätta regera hur små och impopulära de än blir om vänstern och högern aldrig går samman. Antalet kommuner där V är i opposition till just minoritetsstyren ökade från 60 till 103 i senaste valet.

Trenden kan fortsätta då det i många fall ser ytterst svårt ut att bilda majoriteter, åtminstone som lutar åt vänster. Vi kommer då i många kommuner hellre rösta fram ett mittenstyre än att låta högern regera med stöd av SD. Detta räknar Socialdemokraterna självfallet med. En rödgrön vår med vänsterlutande blockpolitik blir på det sättet allt mindre sannolik.

En annan möjlig linje är att låta högern ta makten och på det sättet få S att närma sig oss. Det är ett vågat spel då det under fyra år med ett blåbrunt styre kan skapas sår som aldrig läker. Men det finns en tredje väg, som Vänsterpartiet inte varit särskilt flitigt på att nyttja i kommunpolitiken.

Uppsala är en av de kommuner där ett växande vänsterparti gick från att ingå i en rödgrön majoritet till att hamna i opposition till ett minoritetsstyre i mitten. Styret bildades i tron att högerns och vänsterns vägar aldrig kommer att kunna bli gemensamma. Men tji fick de.

Vi stoppar kommunala sparkrav på 200 miljoner och en planerad totalprivatisering av personlig assistans. Vänsterpolitik – skapad genom högersamarbete

Vänsterpartiet har gått ihop med högern och fått fram mer resurser till äldreomsorgen och till ungdomsjourens arbete med unga kvinnor. Vi har fått igenom beslut om fler tillgängliga badplatser, solcellsanläggningar på alla kommunala fastigheter och gjort en gemensam tilläggsbudget för att fördela 45 statsbidragsmiljoner.

Värdet på Vänsterpartiet som förhandlingspart har därför höjts och mittenstyret får betala för fortsatt maktinnehav. Betalningen har skett i form av att vi i kommunen infört rätt till fritids för barn till arbetslösa och avgiftsfri simskola för barn i förskoleklass. Vi inför nu studier i yrkessvenska på betald arbetstid i äldreomsorgen och möjlighet att låna teater- och konsertbiljetter på stadsbiblioteket. Vi stoppar kommunala sparkrav på 200 miljoner och en planerad totalprivatisering av personlig assistans. Vänsterpolitik – skapad genom högersamarbete.

Om detta driver S högerut tydliggörs att Vänsterpartiet i välfärdspolitiken är det enda partiet till vänster om Kristdemokraterna och vi växer. Om detta driver S tillbaka till en politik för jämlikhet i samarbete med V, är också det en vinst.

I många kommuner har vi goda samarbeten med S. Men det är samtidigt tydligt att vi måste vara redo att prova nya vägar till inflytande, även om det kräver att vi samarbetar och kompromissar med partier som ideologiskt står långt bort från oss. Det är dags att vi börjar vänstra med högern, kamrater!

  • kommunpolitik
  • vänsterpartiet