Opinion

Det är inte religion som skapar terrorister

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT.

Opinion

Roten till terror är inte religion eller kultur utan den socioekonomiska tillvaron och en lång kedja av plundring, krig och global orättvisa som kapitalismen har skapat och nyliberalismen förvärrat.
När en grupp syriska rebeller 2014 dödade Samir al-Khlifawi, en ledare för IS, i Tell Rifaat i Syrien, återfanns varken Koranen eller någon bönematta på platsen. I stället fann man datorer, GPS och en detaljerad skiss över IS struktur.

Al-Khlifawi var en tidigare irakisk underrättelsetjänsteman. Han spelade en nyckelroll vid utformningen av de strategier som IS använde för att erövra och administrera territorium i Syrien och Irak. Enligt analytiker var nästan alla IS-ledare och högt uppsatta medlemmar tidigare verksamma inom den irakiska militär- och underrättelsetjänsten. Dessa medlemmar hade förlorat allt efter att USA störtade regimen. Många var inte alls religiösa.
USA:s krig mot Irak orsakade IS upp­komst.

Al Qaida uppstod till följd av striden mellan USA och Sovjets diktatur i Afghanistan. Terrorgruppen fick stöd, vapen och finansiering av USA, Saudiarabien och andra.
Även i Nigeria grundades ”Boko Haram” på grund av den socioekonomiska situationen. Efter en lång period som koloni koncentrerades landets rikedom hos en liten elit. Trots att Nigeria var Afrikas största ekonomi, levde 60 procent av befolkningen på mindre än en dollar per dag.

Liknande processer låg bakom framväxten av terrorgruppen ”Al-Shabaab” i Somalia.
Det som driver de flesta av dessa människor mot extremism är inte ett plötsligt religiöst uppvaknande eller en ”dålig” kultur utan årtionden av kolonisation och plundring.
När kolonialmakterna släpper greppet tvingas i stället deras tidigare lydstater in på den globala marknaden, där utvecklingsländer konkurrerar med industrialiserade länder – som dominerar på alla områden. Det leder till att fattiga länder importerar mer än de exporterar.
Enligt GFI förs fem miljarder kronor ut ur fattiga länder för varje två miljarder som förs in. Skillnaderna mellan rika och fattiga har aldrig förut varit så stora.
Generation efter generation har upplevt och får uppleva de rika ländernas plundringar och förtryck.

Så länge vi nöjer oss med detta socioekonomiska system behöver vi inte förundras över terrorn, som är dess oundvikliga reaktion. Terrorn bekämpas varken med ”kärlek” eller flyganfall. Det som måste bekämpas är själva sjukdomen och inte dess symptom.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Al Qaida
  • Boko Haram
  • IS
  • terrorism

Opinion