Inrikes

Val 2022

”Det är skönt att vi är fortsatt större än V i Lysekil”

Kommunistiska partiet blev större än Vänsterpartiet i Lysekil. Foto: W. Carter/Flickr

Kommunistiska partiet försökte aldrig vinna valet. Planen var istället att använda valrörelsen för att nå ut med sin politik. Nu backar man i hela landet.

Inrikes

– Det fanns förhoppningar om att det skulle bli ett vänsterval, men det har verkligen inte varit de frågorna som har diskuterats, säger Povel Johansson, partiledare för Kommunistiska partiet, till Flamman.

Partiet, som utgör ett av de mindre som återkommande ställer upp i val över hela landet, backade. Det blir inga nya mandat, och bara i Lysekil lyckas man, trots en tillbakagång med nästan en procentenhet, försvara de två man hade sedan tidigare.

– Det är skönt att vi är fortsatt större än V i Lysekil, självklart.

Hur ska ni använda de mandat ni har?

– Förankra klasspolitiken och återställa järnvägen. Vi är emot att man river och bygger lyxbostäder, vi vill motverka att Bohuskusten bara blir till för turister. Samhällsinfrastrukturen ska tjäna dem som bor i kommunen.

Redan innan valet var Kommunistiska partiet tydliga med att de inte räknade med några stora valframgångar. Partiet kandiderade inte i riksdagsvalet. I Göteborg berättade man öppet att man inte väntade sig att ta några mandat, och i Stockholm hade man valstugor – men inga kandidater.

– Riksdagsvalet blir bara en administrativ grej. Det är inte rimligt för oss att ha en kandidatur, men kan vi prata politik utan valsedel så är det ju bra, säger Povel Johansson.

    Inrikes