I krig dör alltid civila – barn som leker eller vuxna som råkar befinna sig på fel plats vid fel tid. De vapen som riktas mot oskyldiga, som lämnar barn utan föräldrar eller tvingar föräldrar att begrava sina barn –kommer inte sällan från Sverige. Regeringen har därför kommit överens med de borgerliga partierna om att införa nya regler för vapenexporten. Vi ska tydligen bli lite strängare med vilka som får våra vapen. Men inte för stränga – så lyder den nya skrivelsen.
Många är oroliga för att det inte är tillräckligt tydliga regler. Att svenska vapen ändå kommer hamna hos diktaturer och länder där mänskliga rättigheter inte finns. Moderaterna är också oroliga, men deras oro tar sig lite andra uttryck.
Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson för Moderaterna menar att det ”viktigaste att få till stabila och långsiktiga villkor för att garantera svensk vapenexport” han hoppas att de här reglerna blir lagstiftning, för ”då är det också en tydlig signal till näringslivet att det fortfarande är möjligt med vapenexport” (Sveriges Radio 26/7, 2017). Det viktigaste är alltså att värna vår rätt att sälja vapen. En rättighet som vi är bra på att utnyttja.
Sveriges politiker skryter sällan om det här, men faktum är att vi är världsledande när det gäller att skicka vapen till krigszoner. Vi är en av världens största vapenexportörer. 2013 låg Sverige på tredje plats, bara Israel och Ryssland låg före. Det är de två länderna som säljer mest vapen per capita. Våra vapen har sålts till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Vi beväpnade både USA och Storbritannien vid invasionen i Irak.
Tankesmedjan Center for Global Developement i Washington slår fast att vapenexporten riktad till fattiga och odemokratiska länder är Sveriges största brist när det gäller säkerhetsfrågor.
Svenska Freds har gjort en kartläggning kring var svenska vapen finns. De går att spåra till Farc-gerillan i Venezuela, bland rebeller i Syrien och hos de militanta islamistiska al-Shabaab i Somalia. Trots att vi inte sålt våra vapen direkt till dessa grupper så visar det att vapenexporten aldrig kan vara helt kontrollerad. Tankesmedjan Center for Global Developement i Washington slår fast att vapenexporten riktad till fattiga och odemokratiska länder är Sveriges största brist när det gäller säkerhetsfrågor.
Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, menar att den nya skrivelsen är en medelväg. Men Johansson har fel; det finns inga medelvägar när det gäller vapenexport. Antingen bidrar vi till att världen förblir en osäker och krigshärjad plats, eller så slutar vi med det. Men det är klart, när det står mellan näringslivet och mänskliga rättigheter så vinner sällan det sistnämnda.