Nyheter

”Det var förberett redan från början”

Poliser viftar med den bolivianska flaggan på taket till en polisstation precis intill presidentpalatset i La Paz den 9 november. Foto: Juan Karita/AP/TT.

Trots att Bolivias president Evo Morales utlyst nyval tvingades han av militären att avgå i helgen. Efter hot, kidnappningar och lynchningar av regeringspolitiker råder nu oklarhet om vem som har regeringsmakten i landet.

Nyheter

Efter nästan tre veckors utdragen styrkemätning mellan regeringen och oppositionen, efter det kritiserade presidentvalet i slutet av oktober, accelererade händelserna dramatiskt i Bolivia under helgen. Under fredagen och lördagen spred sig ett polismyteri mellan landets större städer. På söndagen kontrollerade poliser allierade med oppositionsdemonstranterna torget och gatorna runt presidentpalatset och parlamentet. De dåliga nyheterna kom nu slag i slag för regeringen: en preliminär rapport från de amerikanska ländernas samarbetsorganisation, OAS, valobservatörer kom även med allvarlig kritik mot valet.

Huvuddelen av OAS anmärkningar rör den digitala snabbräkningen, där de funnit IT-systemet okontrollerbart och opålitligt. I den officiellt definitiva rösträkningen fann observatörerna misstänkta förfalskningar i 23 procent av 330 undersökta röstuppteckningar, som dock var utvalda just för att de anmälts och bedömts som suspekta från början. Den USA-amerikanska tankesmedjan Center for Economic Policy Research har publicerat en alternativ analys som argumenterar för att det officiella valresultatet var statistiskt rimligt.

President Evo Morales följde som han förbundit sig OAS rekommendationer och utlovade ett nytt val, men protesterna avtog inte. Överbefälhavaren, William Kaliman, ”uppmanade” då presidenten att avgå, vilket Morales gjorde tillsammans med vicepresidenten Álvaro García Linera kort därefter.

Därefter gick utvecklingen i rasande fart. Tidningen La Razon räknade till 19 olika funktionärer som avgått på två dygn, många av dem efter hot eller, som Potosís borgmästare, efter att ha kidnappats av oppositionsanhängare. Flera hus sattes i brand, däribland Evo Morales eget och hans systers. Representanthusets talman avgick efter att en släkting kidnappats. Eftersom alla i den formella successionsordningen nu avgått är det i dag oklart vem som ens är president, och regeringspartiet MAS ledamöter, som har majoritet i parlamentet, vägrar sammanträda av säkerhetsskäl.

borisBoris Rios. Foto: Privat.

Landet vaknade på måndagen till en extremt spänd och oklar situation. Boris Rios är aktivist i organisationen La Zurda och befinner sig i Cochabamba i centrala Bolivia.
– Parapolisiära grupper av unga män på motorcyklar som skjuter fyrverkeripjäser kontrollerar gatorna i stora delar av staden. De har satt eld på bland annat lantarbetarfackets lokaler och angriper alla försök att organisera demonstrationer till stöd för regeringen. Det är tydligt att de hade förberett sig för detta redan innan protesterna bröt ut, säger han till Flamman.

Dagen efter Morales avgång bröt motprotesterna ut på allvar, särskilt efter att bilder spridits på poliser som drar ned ursprungsbefolkningens (som utgör majoritet i Bolivia) flagga Whiphala från regeringspalatset och sätter eld på den. Oppositionsledare som Santa Cruz-aktivisten Fernando Camacho har annars tidigare visat upp sig med bondeledare i opposition till Morales och försäkrat att ”i dag är vi alla bröder” för att försöka desarmera anklagelserna om rasism. Under måndagen och natten till tisdagen har polisstationer intagits och satts i brand i Cochabamba, i huvudstaden La Paz och förorten El Alto. På måndagskvällen meddelade militären att man kommer att genomföra ”gemensamma operationer” med polisen, som anser sig överväldigad av situationen.
– Det betyder undantagstillstånd och en hårdare repression, säger Boris Rios.

På tisdagen utropade sig den konservativa oppositionella parlamentsledamoten Jeanine Áñez till interimspresident i egenskap av senatens andra vice-ordförande. Hon erkändes snabbt av Venezuelas självutnämnde president Juan Guaidó.

Hittills har bland andra Ryssland, Mexiko och Argentina fördömt maktövertagandet som en statskupp, och i Buenos Aires demonstrerade tusentals människor till stöd för Morales som har valt att söka politisk asyl i Mexiko. Spanien talar inte om en kupp men kallar det ”bekymrande att militären ingripit i den politiska processen”. Sverige hör däremot till de länder som undvikit fördömanden; utrikesminister Ann Linde har enbart uttryckt att det är ”positivt att det blir ett nytt val”.

  • Bolivia
  • Evo Morales
  • Latinamerika

Nytt