Nyheter

“Detta var sista försöket”

Demonstranter samlas vid Hermannplatz i stadsdelen Neukölln i Berlin den 15 april. Foto: Christoph Soeder/AP/TT.

Förra torsdagen förklarade Tysklands författningsdomstol att hyrestaket som infördes i Berlin för ett drygt år sedan strider mot landets grundlag. Samma dag samlades omkring 20 000 människor för att demonstrera mot beslutet – en av de största spontana demonstrationerna någonsin i staden. En av dem var Erik, som inte vill medverka med sitt efternamn, och som länge har följt frågan om hyresreglering i Berlin.

Nyheter

Varför demonstrerade du?
– För att domstolsbeslutet är en katastrof för hyresgäster i Berlin. Hyrestaket bidrog till att hyrorna har sänkts under de senaste åren. Nu kommer många att bli skyldiga att betala tillbaka för dessa sänkningar, det rör sig för många om tusentals euro. Det är också ett politiskt problem eftersom detta var det sista försöket att lösa problemet med snabbt stigande hyror.

Finns det någon möjlighet att överklaga domen?
– Nej, försöket med hyresreglering har kommit till vägs ände nu. Men domstolen sade inte att det är olagligt att införa hyrestak, den sade att det inte är en fråga för förbundsländerna utan något som måste avgöras på federal nivå. Det innebär att ett politiskt beslut kan tas i förbundsdagen om att göra detta till en kompetens för förbundsländerna. Det är dock inte troligt att det kommer att ske.

Vad är nästa steg för proteströrelsen?
– Inget har ännu kommunicerats. Vi vet ännu inte om det kommer att bli nya protester. Men organisationen Deutsche Wohnen & Co. enteignen, som vill förstatliga Berlins största privata bostadsbolag, kommer att fortsätta sin kampanj. De har till och med juni på sig att samla in 175 000 underskrifter som krävs för att det ska hållas en folkomröstning om saken. Den skulle i så fall äga rum i september. Om en majoritet röstar ja då måste Berlins lagstiftande församling stifta en lag som gör det möjligt att förstatliga Deutsche Wohnen & Co och deras över 100 000 lägenheter.

  • berlin
  • bostäder
  • bostadsmarknaden
  • hyrestak

Nytt