Inrikes

Dödläge

Valresultat i riksdagsvalet enligt preliminära siffror.

Ett stukat S, ett framgångsrikt V utan samarbetspartners och fyra Allianspartier som låst fast sig med motsatta ställningstaganden. På det ett SD som ytterligare stärkt sin vågmästarroll. Det är läget efter söndagens riksdagsval. Resultatet: det kan dröja innan Sverige får en ny regering.

Inrikes

Det råder, som väntat, ett visst mått av förvirring efter söndagens val. Varken det rödgröna eller det blå blocket har tillräckligt många mandat för att få egen majoritet.
På måndagskvällen gjorde ett korrigerat misstag i en lokal valresultaträkning att gapet mellan de vänsterblocket och högerblocket ökade något från den tidigare prognosen. De röda hade på tisdagen 144 mandat mot alliansens 142. 63 kvarvarande mandat tillföll SD. Då var utlandsrösterna ännu inte räknade.
Därmed råder ett dödläge. Alliansen vill bilda regering. Socialdemokraterna vill leda en regering och Sverigedemokraterna vill inte släppa fram en regering som inte ger dem inflytande.
Socialdemokraterna säger sig vilja bilda en blocköverskridande regering, men får än så länge svagt gensvar från Liberalerna och Centerpartiet – åtminstone inte offentligt.

Lo ställer sig bakom S

Även LO ställer sig bakom idén om en blocköverskridande regering. Trots ett rejält tapp, framförallt till SD, är S fortfarande största parti inom LO med 38 procent av rösterna, enligt SVT:s vallokalsundersökning.
Och trots de rykten om motsatsen som publicerades dagar innan valet i Svenska Dagbladet, valde Stefan Löfven på valnatten att sitta kvar som statsminister.
– Svensk demokrati fungerar så att regeringen finns kvar också efter valdagen. Jag och min regering leder landet, konstaterade han i sitt tal på Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm.
Daniel Suhonen, chef på den fackliga tankesmedjan Katalys, menar att Stefan Löfvens vägran att avgå tvingar L och C att välja sida.
– Det handlar ju om att göra priset högt. Då får de avsätta honom. Då får de rösta bort honom, tillsammans med SD. Och sen får de helt enkelt tillsätta Kristersson, med hjälp av SD, och sen får de rösta igenom en budget, med hjälp av SD. Och då har de ju visat vart de står. Då är ju SD en del av ett borgerligt regeringsunderlag, säger Daniel Suhonen till Flamman.
Både Liberalernas Jan Björklund och Centerpartiets Annie Lööf har gång på gång under valrörelsen avfärdat tanken på att regera med aktivt stöd från Sverigedemokraterna.
– Vi kommer inte att förhandla eller samarbeta med SD. Nu väntar samtal mellan Alliansens fyra partier och regeringspartierna, sa Annie Lööf till Dagens Industri dagen efter valet.
Några eftervalsanalyser är ännu inte klara. Men Daniel Suhonen har åtminstone en del klar: Socialdemokraterna har övergett sin ”själ” – att vara det parti som har ambitionen att samla landets lönearbetare.
– Socialdemokratin och alla andra partier för den delen börjar och slutar med politik. Man måste ha en politik som har ambitionen att vinna majoritet. Inte att vara största parti i något slags samlingsregering, säger han och fortsätter:
– Min analys är att vad som skulle krävas för det är att man på riktigt skulle skapa en politik som gynnar den undre halvan, eller den stora majoriteten löntagare. Det har man misslyckats med.
För Vänsterpartiet, som rent resultatmässigt gör ett succéval, är utsikterna att få vara med och styra i en regering små. S tycks i ord och handling sikta mot mitten, och Alliansens partier kommer troligen inte vilja samarbeta med V, om ens med S.

Inga tydliga alternativ

När den här tidningen publiceras är det lite drygt en och en halv vecka kvar till riksdagens öppnande. Vi det laget ska riksdagen utse en talman – som ska utse den som får göra första försöket att pussla ihop en regering.
Men enligt Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare vid Göteborgs universitet kommer det mest största sannolikhet inte finnas något svar på regeringsfrågan ens då. De finns helt enkelt inga tydliga regeringsalternativ.
– Det enkla svaret är nej, säger han till Flamman.
Ulf Bjerelds stalltips är att Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna kommer att rösta bort Stefan Löfven som statsminister när riksdagen öppnar efter valet, men inte förmå att presentera ett eget hållbart regeringsalternativ. I det fallet får Stefan Lövfen i stället leda en övergångsregering tills ett sådant regeringsförslag finns på plats.
Hur ett sådant förslag kommer att se ut är ännu oklart. Enligt Ulf Bjereld har partiernas ställningstaganden under den gångna valrörelsen gjort det omöjligt att bilda regering så länge inte någon backar.
– För att bilda en regering måste partier överge positioner som de har intagit väldigt hårt. Och för att de ska kunna göra det på ett legitimt sätt och se sig själva, sina väljare och sina medlemmar i ansiktet måste den här frågan ha fått gå några varv, så att man åtminstone har försökt bilda den regering man vill, säger han.
– Det här kommer att kunna ta tid.

  • #val2018
  • valresultat

Inrikes