Nyheter

Kommentar

Drömmen om president Sanders är över

Förlorare. Bernie Sanders kastar in handduken. Foto: TT

Att Bernie Sanders lägger ned sin presidentvalskampanj betyder ”four more years” för Donald Trump. Men inte nödvändigtvis en återgång till status quo.

Nyheter

På onsdagen meddelade Bernie Sanders att han lägger ned sin kampanj och ger upp försöket att bli nominerad till det demokratiska partiets presidentvalskandidat.

Bara sådär, med ett videomeddelande, lämnar amerikansk vänster bordet, släcker lyset och låser dörren.

Valet i höst står mellan högerpolitikern Joe Biden och högerpolitikern Donald Trump. Att Biden skulle kunna skramla ihop tillräckligt många Trumphatare för att vinna ett sådant val är inte troligt. Trots riksrätt och bred enighet om att hans hanterande av coronaepidemin länge var katastrofalt inkompetent är den sittande presidents aktie högre än någonsin. I slutet på mars ansåg enligt en undersökning 43 procent av de tillfrågade att presidenten gjorde ett bra jobb – den högsta siffran sedan han tillträdde.

I kriser vinner den om för tillfället sitter på makten, även om Biden för tillfället tycks kunna slå Trump i opinionsundersökninger.

Bernie Sanders slog regelmässigt också. Men nu har det tåget alltså avgått.

Vad som händer med USA i höst tycks det alltså inte råda något tvivel om.

Vad som händer med det demokratiska partiet är mer oklart.

De senaste åren har USA:s vänsterflank sett en mobilisering av sällan skådat slag. Bernie Sanders kampanj har varit mer än ett försök att vinna nomineringen, den har varit ett försök att förändra USA i grunden. Kanske ännu mer har den varit ett försök att ändra vad det demokratiska partiet kan vara.

Men att partiet under primärvalen mobiliserade för att lyfta en kandidat – Joe Biden – som ingen egentligen tror kan vinna mot Trump visar att partiets motstånd mot en sådan förändring är bergfast.
Bernies supportar har sedan Bernies ledning utraderades varit snabba att konstatera att partiet nu gräver sin egen grav. De som gått vänsterut till Sanders kommer inte att vända tillbaka till Biden. De målar en bild av partielit mot gräsrötter som kommer slita partiet i stycken.

Kanske hade det varit för det bästa för USA:s förtvinade vänster. Kanske hade något nytt kunnat växa ur askan.
Men faktum kvarstår att demokratiska partiet, oavsett om de har en president i vita huset eller inte, förfogar över enorma mängder inflytande och pengar. Det visade de inte minst när de så effektivt satte stopp för Bernie Sanders ambitioner.

Och de har råd att förlora ett presidentval i höst. Det har de gjort förut.

Och de har råd att alienera vänstern. Det har de också gjort förut.

Redan i år frågade sig många om han inte var för gammal och Bernie Sanders, 78, blir nog aldrig president. Men senatorn från Vermont är fortfarande senator från Vermont. Han har vunnit historiska segrar och hans inflytande är, oaktat presidentvalskampanjen, troligen större än någonsin.

Ytterligare en opinionsundersökning: 56 procent av demokratiska väljare svarade i början av mars att de har en positiv inställning till socialism. Bara 37 sade i samma undersökning att detsamma om kapitalism.

*I en tidigare version av artikeln påstods, felaktigt, att Biden aldrig slagit Trump i en nationell opinionsundersökning.

  • Bernie Sanders
  • Donald Trump
  • opinionsmätningar
  • politik
  • USA

Nytt