Inrikes

Efter avvisningen av Flammans reporter – SJF anmäler polisen

Poliser i tjänst i Stockholm. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Svenska journalistförbundet och reportrar utan gränser JK-anmäler polisen, som man menar har brutit mot grundlagen.

 

Inrikes

Det var i början av juni i år som Flammans Noa Söderberg bevakade en grupp klimataktivister under det pågående klimattoppmötet i Stockholm. På platsen fanns även flera andra journalister, däribland en fotograf från bildbyrån Getty images.

Men Söderberg och fotografen skiljdes tidigt ut av polisen, som meddelade att man betraktade dem som en del av klimataktionen. Kort därefter omhändertogs de båda journalisterna. Polisen ställde frågor om deras källor och sökte igenom väskor och utrustning innan de kördes från platsen.

Polisen, som har fått utstå hård kritik för sitt agerande från bland annat Reportrar utan gränser, har hänvisat till polislagens paragraf tretton, som ger dem rätt att avvisa personer som de anser “stör den allmäna ordningen”.

Det är ingen förklaring som Journalistförbundet godar. I sin anmälan till justitiekanslern menar de att polisen brutit mot både beslagsförbudet, anskaffarfriheten och källskyddet, som alla regleras i yttrandefrihetsgrundlagen.

– Polisens agerande är helt oacceptabelt och inte förenligt med grundlagen, det behöver utredas ordentligt. För oss är det uppenbart att polisen gjort en rad allvarliga fel och därför går vi vidare och anmäler polisen till JK. Vårt mål är att det här aldrig ska hända igen, säger Ulrika hyllert, ordförande för Journalistförbundet, i ett pressmeddelande.

Även Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, är kritisk:

– Den typen av agerande mot journalister är en sådan uppenbar kränkning av källskyddet och journalisters möjligheter att arbeta, och hör inte hemma i en demokrati. Det är snarare sådant som vi ser i länder där pressfriheten är långt sämre än i Sverige.

    Inrikes