Inrikes

Efter Gudruns avgång: Ska Fi ge upp riksdagsdrömmen?

”Det är svårt att växa i skuggan av mig”, säger Gudrun Schyman. Foto: Cathrine Sandqvist.

Efter elva år som den självklara mittpunkten i Feministiskt initiativ träder Gudrun Schyman delvis tillbaka. Flamman har pratat om framtiden med feminismens blivande gråa eminens.

Inrikes

– Det känns alldeles utmärkt, säger Gudrun Schyman.
– Jag har fattat ett klokt beslut, och jag har kommunicerat det väl.
Gudrun Schymans tid som partiledare för Feministiskt initiativ tar slut på partikongressen i februari nästa år. Under den gångna helgen meddelade hon att hon inte kandiderar till omval. Medlemmarna fick ta del av beslutet via ett mejl på lördagen.
Beslutet fattade Gudrun Schyman egentligen tidigare, men beskedet till partiet och omvärlden blev hastigt – medlemmarna måste få möjlighet att nominera alternativa kandidater till partiledarposten.
Det var rätt tid, menar Gudrun Schyman själv.
Såhär ser den senaste tiden för Fi ut, ur ett utifrånperspektiv:
Feministiskt initiativ misslyckades nästan fullständigt i riksdagsvalet där man fick 0,4 procent av rösterna. I flera av de kommuner där de sedan tidigare varit starka höll de sig kvar på ungefär samma nivå som tidigare i kommunvalet. Partiet tar plats i 13 kommunfullmäktige runt om i landet. Gudrun Schyman är fortfarande mer omskriven än resten av partiet tillsammans.
– Det är svårt att växa i skuggan av mig, brukar jag säga. Det är så att medierna är väldigt koncentrerade på mig som partiledare, säger Gudrun Schyman.

Ska utbilda ”framtidens feminister och antirasister”

Hon lämnar inte politiken, men drar sig tillbaka åtminstone nationellt sett. Hon sitter kvar i kommunfullmäktige i Simrishamn och tillträder som rektor för nystartade Fi-akademin, som ska utbilda ”framtidens feminister och antirasister”. Från att kasta sin skugga över andra till att själv verka utan att synas alltså. I alla fall utan att synas lika mycket.
– Jag brukar säga att jag förhåller mig till världsläget, och jag kommer att fortsätta att göra det. Jag byter roll, jag byter plats och position, men det är inte för att arbeta mindre, utan det är för att kunna arbeta på ett delvis annat sätt, säger Gudrun Schyman.
Världsläget tillåter dig inte att gå i pension, menar du?
– Jag ska inte överdriva min egen betydelse, men jag har mycket erfarenheter och kunskaper, och det är klart att jag vill använda dem. Det vore dumt att inte göra det.

Jag ska inte överdriva min egen betydelse, men jag har mycket erfarenheter och kunskaper, och det är klart att jag vill använda dem

Såhär ser världsläget ut, från Gudrun Schymans perspektiv:
Högerextrema partier går framåt över hela världen. I Sverige har alla riksdagspartier anammat Sverigedemokraternas problemformuleringar. Öppna, progressiva samhällen omvandlas till slutna, främlingsfientliga och konservativa.
– Mänskliga rättigheter är under attack när vi har en politik som färgas av traditionalism, militarism och nationalism. Får vi en sådan regering så måste vi bygga en kraftfull opposition också utanför parlamenten. Och där är det klart att Feministiskt initiativ kommer att spela en mycket aktiv roll, men jag tror också att vi måste jobba bredare, att vi måste samla motståndet på ett ännu bredare sätt, säger Gudrun Schyman.
Feministiskt initiativ har i dag runt 6 000 medlemmar. Långt ifrån de över 20 000 som var med i partiet under den succéartade uppgången inför valet 2014. Men Gudrun Schyman menar att partiets organisation står starkare än någonsin.

”Luften går ur och då blir folk besvikna”

Samtidigt finns det de inom Feministisk initiativ som anser att partiets fokus på att ta sig in i riksdagen är kontraproduktivt.
– Det här målet om att komma in i riksdagen tar luften ur organisationen. Man kämpar för riksdagsvalet igen och igen, sen blir det en krasch när man misslyckas och då blir folk besvikna, säger Devrim Mavi till Flamman. Hon har varit med i partiet sedan grundandet och var under partiets första år talesperson – den position som senare bytte namn till partiledare. Den senaste mandatperioden har hon varit kanslichef för Feministiskt initiativ i Stockholms stadshus, där man styrt som en del i en rödgrönrosa majoritet. Precis som Gudrun står hon dock i begrepp att lämna sin position.
Ett fokus på valen till kommuner och riksdag på bekostnad av riksdagsvalet skulle ha flera fördelar, enligt henne.
– Det finns på lokal nivå större möjligheter att profilera sig med lokala politiker som blir starka lokala röster. Och nu med Gudruns avgång så minskar chansen att göra samma sak på nationell nivå.
Samtidigt behöver partiets sakpolitik utvecklas om man någonsin ska ta sig in i riksdagen, enligt Devrim Mavi.
– Fi behöver fler som har jobbat praktiskt med politik. För det är väldigt svårt för ett nytt parti att fördjupa sin politik när man inte är med och arbetar i kommunfullmäktige. Och det tänker jag är lite det som har varit problemet den här valrörelsen, att man inte har gått ut med konkret sakpolitik till väljarna, säger hon till Flamman.
Gudrun Schyman håller inte med.
– Det finns ingen motsättning i att kandidera både på lokal, regional och nationell nivå. Jag ser inte alls att det skulle vara någon konflikt i det. Ju fler arenor vi kan vara på desto bättre är det, säger hon.

Fi osynliggjordes i valrörelsen

Gudrun Schyman står fast vid den valanalys hon har presenterat flera gånger sedan valnatten: Fi osynliggjordes i en valrörelse som i stort handlade om regeringsfrågan. Men att luften skulle gått ur organisationen när partiet återigen misslyckades med att ta några riksdagsmandat tror hon inte.
– Vi hade listor i 60 kommuner och över 100 lokala grupper som arbetade med valrörelsen, och alla vet att då är det fyra år som gäller. Det är inte bara i dag och imorgon utan hela den perioden, säger hon.
När Flamman träffade Gudrun Schyman i januari i år sade hon sig vara övertygad om att Feministiskt initiativ skulle ta plats i riksdagen efter valet i höst.
– Jag trodde verkligen det, säger hon nu.
Kommer ni in nästa gång då?
– Det vet inte jag. Men det gäller att göra den här perioden nu. Oavsett vilken regering vi får så kommer den att vara kraftlös framför allt i de frågor där vi behöver fatta tuffa beslut utifrån klimatsituationen, utifrån flykting- och asylsituationen, och den militarisering som vi ser som göder de här problemen. Den kraften måste vi nu försöka samla utanför riksdagen, så att den blir en stark opinionsbildare och påtryckare till den svaga politiken.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Feministiskt Initiativ
  • Fi
  • Gudrun Schyman

Inrikes