Inrikes

Efter nya nazistkuppen: SD tvingas skärpa regler

Pär Sjögren. FOTO: Ulf Palm/TT.

Sverigedemokraterna i Dalarna har för tredje gången fått se ett av sina mandat tas över av en aktiv nazist. Nu öppnar partiet för att strama åt regelverket – något som dock kan bli mycket kostsamt för partiet centralt.

Inrikes

När en Sverigedemokrat i veckan lämnade sin plats i kommunfullmäktige i Borlänge tog nazistledaren Pär Sjögren över hans plats. Sjögren, som är en framträdande gestalt inom Nordiska motståndsrörelsen säkrade under valet 2014 tillräckligt många röster på SD:s valsedlar för att bli ersättare i kommunfullmäktige. Det innebär att han automatiskt tar över platsen nu när den ordinarie ledamoten avgår.
Det den tredje personen med nära koppling till vit makt-rörelsen tar plats på ett av SD:s mandat i Dalarna.
Under Almedalsveckan i somras riktade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hård kritik mot Nordiska motståndsrörelsen, som närvarade med drygt femtio aktivister under veckan.
– Det tåls att tänka på om man kan göra något för att hindra dem att existera, sa han till TT.

Inte välkomna

Madelene Vestin, som själv har hamnat i blåsväder för att ha spridit rasistiska budskap på Facebook, är distriktsordförande för SD i Dalarnas län. Hon har ungefär samma budskap som sin partiledare när Flamman når henne:
– Jag har tyvärr inte lyckats få tag i Sjöberg. Det jag vill säga till honom är att han inte ska ta på sig uppdraget i fullmäktige. Nazister och rasister är inte välkomna i Sverigedemokraterna.
I slutet av september ska SD Dalarna genomföra en ”kvalitetsutbildning” för de som vill företräda partiet. Syftet är, bland annat, att utröna vilka personer som inte passar in i partiet.
Att flera ledande nazister kuppat sig in på SD-mandat i Dalarna ska också motverkas genom att listorna blir stängda under nästa år.
– Slutna listor är ett sätt att stoppa obehöriga att kuppa sig in på ett SD-mandat, säger Madelene Vestin.
Och nu diskuteras frågan om de öppna listorna även centralt inom partiet.
– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på situationen och håller för närvarande på att diskutera frågan, senast i helgen då VU hade sammanträde. Vi har dock ännu inte landat i hur vi ska agera utan kommer att fatta beslut i frågan under hösten. Men någon form av uppstramning kommer att ske för att undvika att en liknande situation uppstår efter nästa val, säger partisekreteraren Richard Jomshof till Flamman.
Ett sånt beslut skulle kunna innebära kraftigt minskade intäkter till Sverigedemokraterna, som historiskt haft svårt att tillsätta sina lokala mandat. Enligt en kartläggning från Dagens Samhälle slussar partiet vidare 25 procent av sina lokala partistöd till den centrala organisationen. 2015 innebar det över 18 miljoner till den nationella partikassan.

 

Här är nazisterna som kuppat sig in på SD-mandat:

Pär Sjögren, kommunfullmäktige Borlänge.
Fick plats som ersättare i kommunfullmäktige efter valet, och har tidigare deltagit på möten efter att ordinarie ledamöter meddelat att de inte kunnat närvara. Efter en avgång i förra veckan är Pär Sjöberg nu ordinarie ledamot av kommunfullmäktige på SD-mandat. Pär Sjöberg är ledare för NMR:s ”näste” 5, som utgörs av Dalarnas län, och räknas som en av organisationens toppnamn.Sjögren dömdes för ofredande efter misshandeln av den vänsterpartistiska politikern Daniel Riazat 2012.

Per Öberg, kommunfullmäktige Ludvika.
Per Öberg valdes efter valet 2014 in på SD-mandat i Kommunfullmäktige i Ludvika. Han fick 18 röster, både från folk som skrivit hans namn både på blanka valsedlar och valsedlar tillhörande SD. Öberg är presstalesman för NMR och medlem i organisationens riksråd. Han är tidigare dömd för hets mot folkgrupp.

Tommy Ringstedt, kommunfullmäktige Hedemora
Enligt stiftelsen Expo hade Tommy Ringstedt hade ett långt förflutet inom vit makt-rörelsen när han valdes in på SD-mandat 2014.
Han har bland annat varit medlem i nu nedlagda Svenskarnas parti så sent som 2012, och har därutöver gillat och delat en stor mängd material från NMR och Nordfront i sociala medier. I en intervju med Expo förra året sa han:
– Det finns inga nazister idag. På 40-talet fanns det. Realister finns det idag.
Tommy Ringstedt var vid intervjutillfället medlem i Sverigedemokraterna, men har sedan dess tvingats avsäga sitt medlemskap på grund av sitt samröre med vit makt-rörelsen.

Tidigare har minst tre personer med kopplingar till vit makt-rörelsen tagit plats på SD-mandat i Dalarna. De har därefter lämnat sina mandat.

  • Borlänge
  • nazister
  • NMR
  • Sverigedemokraterna

Inrikes