Inrikes

Efter terror-uttalandet: V utesluter inte misstroende mot Ann Linde

Utrikesminister Ann Linde undertecknade ansökan om att gå med i Nato. Håkan Svenneling, V, utesluter inte en misstroendeförklaring.

Efter utrikesministerns uttalande har V-profiler krävt Ann Lindes avgång.  Partiets utrikespolitiska talesperson säger dock till Flamman att det “är ingenting vi landat i ännu”.

Inrikes

Utrikesminister Ann Linde hävdade i förra veckan att Sverige under Olof Palme tillhörde de första länder, efter Turkiet, som terrorklassade kurdiska PKK. Det är bara ett av de uttalanden från högt uppsatta Socialdemokrater som väckt upprördhet längre ut på vänsterkanten sedan Sverige inlett förhandlingar med Turkiet, som för närvarande blockerar ett svenskt Natomedlemskap. 

Flera lokala företrädare för Vänsterpartiet har ställt krav på Ann Lindes avgång, däribland Per Markus Risman, ordförande för Vänsterpartiet uppsala län. 

– Krisen med Turkiet visar att regeringen inte varit tillräckligt noggranna i analysen och förberedelserna inför ansökan. Det är regeringens ansvar att nu inte kompromissa med svensk utrikespolitik, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, Till Flamman. 

Enligt Svenneling ser V “löpande över användandet av Riksdagens alla verktyg”, men vill inte svara ja eller nej på frågan om en eventuell misstroendeförklaring. 

– Det är ingenting vi har landat i ännu. 

Vänsterpartiet har inte på egen hand tillräckligt många mandat för att kunna väcka misstroende. 

 

  • ann linde
  • Håkan svenneling
  • NATO
  • PKK
  • Recep Tayyip Erdogan

Inrikes