Nyheter

Efterlängtad rättsprocess för Afrikas Che Guevara

Till vänster: Poliser vaktar salen där 14 personer, inklusive den tidigare presidenten Blaise Compaoré, står åtalade. Överst till höger: Thomas Sankara (1949–1987) var känd som en av Afrikas och den tredje världens viktigaste marxistiska och panafrikanska ledare. Nedan: Sankara-experten Bruno Jaffré. Foto: Sam Mednick/Éditions Harmattan.

För 34 år sedan mördades Burkina Fasos socialistiske president Thomas Sankara under mystiska omständigheter. Sedan dess har han kommit att bli ett slags afrikansk Che Guevara. På söndag börjar till slut rättsprocessen för att skänka honom och burkinierna rättvisa. Flamman pratade med Sankara-experten Bruno Jaffré om mordet, processen och Frankrikes inblandning.

Nyheter

 

Varför är denna process så viktig?

– Det är viktigt för Thomas Sankara är en hjälte i Burkina Faso och hela Afrika. Han är en ikon för den burkinska ungdomen. Detta är den enda processen som kan fälla en slutgiltig dom över hans mördare, däribland den tidigare presidenten Blaise Compaoré som tog makten efter mordet. Det kommer att skänka folket det lugn det så länge har krävt.

Varför sker detta först nu?

– Det kom inte som en blixt från klar himmel, det har tagit lång tid. Den viktigaste förändringen var revolutionen 2014 då diktatorn Blaise Compaoré störtades av ett folkligt uppror. Han lyckades fly till Elfenbenskusten med hjälp av fransk militär. Den nya regeringen som då kom till makten visste att frågan om rättvisa för Sankara är viktig för folket. Så de inledde en förundersökning. Men det har varit en lång process. Länge väntade åklagarna på att Frankrike skulle avklassificera en rad viktiga dokument. Emmanuel Macron lovade att dokumenten skulle offentliggöras och skickas till Burkina Faso, men han har inte hållit det löftet. De har bara skickat dokument av sekundärt värde.

Vilken roll spelade Blaise Compaoré i mordet?

– Det vi vet via läckor från rättsprocessen är att Compaoré tillhörde det kommando som mördade Sankara. En av bilarna som användes i attacken var hans och alla soldater som deltog tillhörde hans förband. De inblandade ville inte tala om det efter mordet, men domaren har lyckats hitta flera vittnen. Compaorés egen version är att regimkritiska medborgare tog sig till Sankaras hus och att han ska ha dött i konfrontationerna med dem. Det har dock vederlagts. Han hävdar också att Sankara ville likvidera honom.

Vilken är Frankrikes roll i detta?

– Det återstår att reda ut. I undersökningen framkom att flera militärer berättat att franska agenter kom till huvudstaden Ouagadougou dagen efter mordet. Där förstörde de inspelningar av telefonsamtal i vilka militärer diskuterar en sammansvärjning mot Sankara med franska agenter. Sedan ska Jacques Chirac, som var fransk premiärminister då, enligt ett obekräftat vittnesmål ha uttryckt ett hot mot Sankara. En journalist hävdar också att han instruerats av den franska säkerhetstjänsten på uppdrag av president François Mitterand att skriva artiklar som anklagade Sankara för att ha använt tortyr mot fängslade motståndare. Dessa anklagelser saknar dock bevisföring. Men telefoninspelningarna finns det konkreta bevis för.

Även om Frankrike bevisas ligga bakom mordet, har Burkina Faso råd att slå fast en sådan dom och därmed kanske riskera en diplomatisk och ekonomisk brytning med Frankrike?

– I början var jag rädd för att de inte skulle våga det. Men domaren har sagt att han även vill förhöra personer som bor i Frankrike, vilket är ett tecken på hans oberoende.

  • Afrika
  • Burkina Faso
  • kolonialism
  • Thomas Sankara

Nytt