Inrikes

Elektrikerförbundet: ”Aldrig hört talas om Blå-gul fackförening”

Mikael Pettersson, förhandlingschef på Elektrikerförbundet, tror att SD-kopplade Blå-gul fackförening är en efterhandskonstruktion från Tema Elektro för att slippa facklig press. Foto: Mikael Fritzon/TT, Diana Oldenburg

Tema Elektro nämnde aldrig något annat avtal innan de skrev på med Elektrikerförbundet. Det säger fackets förhandlingschef Mikael Pettersson, som tror att Blå-gul fackförening är en fejkad efterhandskonstruktion: ”När vi ställer krav på avtal försöker några slippa undan.”

Inrikes

Som Flamman tidigare avslöjat hävdar det skånska elbolaget Tema Elektro att de tecknat kollektivavtal med den anonyma fackföreningen Blå-gul, som är registrerad på samma adress som vice vd:ns nära släkting – en person som också är lokalpolitiker för Sverigedemokraterna. Enligt Tema Elektro fanns det avtalet innan de tvingades skriva på med Elektrikerförbundet.

Det tillbakavisas nu av Mikael Pettersson, förhandlingschef på Elektrikerförbundet. Han säger till Flamman att deras förhandlare aldrig hörde talas om Blå-gul fackförening eller något tidigare avtal.

– När vi ställer krav på avtal så försöker några slippa undan och hitta på en egen lösning, det är väl så de försökt göra antagligen. Få tag i någon släkting som kan göra det där.

Så ni tror inte på att det skulle ha funnits ett avtal före er inblandning?

– Nej, då tänker jag att de skulle ha visat det för oss. Att komma med det efteråt verkar ju lite roligt.

Pettersson säger att det funnits tidigare fall där arbetsgivarstyrda fack helt enkelt har kopierat Elektrikerförbundets avtal men tagit bort delarna om medbestämmande för de anställda, och att det kan vara fallet även här.

Har ni fått några signaler om att Tema Elektro tillämpar det avtal de säger att de har med Blå-gul fackförening i stället för avtalet med er?

– Nej, det är lite för tidigt i processen. Det brukar ta några månader innan det märks någonting om det.

Skulle så vara fallet kan Elektrikerförbundet stämma Tema Elektro för kollektivavtalsbrott. Enligt flera medierapporter har Elektrikerförbundet dock inte kvar någon medlem på företaget, vilket skulle kunna försvåra insynen. Men enligt Mikael Pettersson kommer det till slut märkas om Tema Elektro försöker bryta mot deras avtal.

– Någonstans kommer tiden ifatt dem, till exempel om de inte betalar avgiften till det gemensamma pensionsbolaget Fora.

Han avvisar också det som Tema Elektros vice vd Lena Nersing har sagt till Flamman – att Fora är en ofördelaktig lösning för arbetstagarna för att det första anställningsårets pensionsinbetalningar försvinner.

  • fackföreningsrörelsen
  • gul fackförening
  • strejkrätt

Inrikes