Utrikes

Elvander: Även en Tolkien-kupp måste tas på allvar

Trump-anhängare utanför senatskammaren i Kapitolium på onsdagen. Foto: WManuel Balce Ceneta/AP/TT/Flamman.

Det är viktigt att inte bagatellisera Trumps rörelse – oavsett hur löjligt anhängarna klär sig.

Utrikes

Det var lätt att ha roligt åt bilderna från Kapitolium i onsdags natt: pälsbeklädda huliganer med ansiktsmasker och flaggor, som mer påminde om Rohans ryttare än Sturmabteilung, tog selfies på senatsgolvet. Det var också lätt att chockas över det faktum att USA:s högsta lagstiftande församling intogs och vandaliserades av Trump-anhängare. De som tycktes mest chockade, ofta på den liberala delen av spektrat, var ofta också snabbast med att utropa att det hela var ett kuppförsök. Om man tror det vet man inte vad en kupp är.

En statskupp kräver noggrann planering och stöd av i alla fall delar av den militära och politiska makten. Det som hände i Washington var att inledningsvis relativt lugna Trump-anhängare löpte amok efter att deras ledare hållit ännu ett grundlöst och svavelosande tal om sin valförlust och tågade till parlamentet. Sådant händer regelbundet i många länder. Bara i december stormades parlamentsbyggnader i Armenien och Guatemala av människor som hade långt godare skäl att vara arga än Trump-mobben. Väl där vet de flesta demonstranter inte vad de ska göra, just eftersom sådana protester är spontana. Vad skulle Trumps anhängare ha gjort om de faktiskt ville gripa makten? Letat efter den i Nancy Pelosis skrivbordslåda? Den enda skillnaden var att det nu skedde i världens enda supermakt. George W. Bushs kommentar om att det hela liknade en bananrepublik får väl tas som ännu en bekräftelse på att USA håller på att bli en sådan, med eller utan Trump vid makten.

Men det är viktigt att inte heller bagatellisera Trumps rörelse, oavsett hur löjligt anhängarna klär sig. Det är en viktig händelse när delvis beväpnade medborgare för första gången i landets moderna historia stormar kongressen och avbryter den pågående demokratiska processen. Ännu ett politiskt tabu har nu brutits under Donald Trumps styre. Hädanefter kan man inte längre hävda att något sådant aldrig skett i USA. Den stora frågan är varför polisnärvaron var så låg, speciellt i jämförelse med den under Black lives matter-protesterna i somras. Uppenbarligen särbehandlas vita högerextrema demonstranter av ordningsmakten i USA. Om en annan demagog, som vet att odla sympatierna som finns mellan den polisiära och militära makten och högermiliserna kring Trump-rörelsen, skulle komma till makten, kommer Trumps agerande att tjäna som en läxa. Han har visat vad nästa högerextrema folktribun har att vänta om hen på allvar skulle vilja avskaffa det demokratiska styret med en kupp.

  • capitol
  • Donald Trump
  • kapitolium
  • USA

Utrikes