Utrikes

En opposition utan riktning

Juan Guaidó, till höger, och den befriade Leopoldo López, i mitten till vänster, utanför flygbasen La Carlota i Caracas den 30 april. Foto: Fernando Llano/AP/TT.

Förra veckan visade Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó med ännu ett kuppförsök återigen hur litet stödet är för hans planer. I stället gör hans strategi att stödet för regeringen ökar.

Utrikes

Man börjar känna igen historien vid det här laget. Tidigt i ottan förra tisdagen lade Venezuelas självutnämnde interimspresident Juan Guaidó upp en video där han uppmanade folket att ge sig ut på gatorna och kräva regeringens avgång. Omgiven av en grupp soldater stod han bredvid en annan man. Det var ingen annan än Leopoldo López, den venezolanska oppositionens grå eminens och den egentlige ledaren för Guaidós parti Voluntad Popular som suttit i husarrest sedan 2017 då han uppmanade sina anhängare att störta regeringen med våld. Nu var han plötsligt befriad, vilket många tolkade som en tydlig signal om att regeringens fall var förestående. I videon som var filmad utanför flygbasen La Carlota i huvudstaden Caracas sade Guaidó att militären ”uppenbarligen står på folkets sida” och att ”tiden är kommen”. På Twitter meddelade han att den ”sista fasen av Operation Frihet” hade inletts.

Stora skaror hörsammade uppmaningen och konfrontationer mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor ägde rum. Dussintals rebeller och soldater ur det nationella gardet skadades. Medan Guaidó försökte få igång en marsch från det välbärgade oppositionsfästet Altamira samlades en ännu större folkmassa vid presidentpalatset Miraflores i västra Caracas för att visa sitt stöd för regeringen. Manifestationen utvecklades snabbt till en fest med musik och dans och många valde att stanna hela natten för att skydda palatset från en attack. När mörkret lade sig hade spänningarna lagt sig igen. Än en gång hade oppositionen misslyckats att genomföra sin kupp.

En av orsakerna var att planen, som hade tagits fram i samarbete med USA, hade flyttats fram. Tanken var att kuppen skulle genomföras i samband med onsdagens första maj-demonstrationer, men enligt flera källor nära Guaidó hade regeringen fått nys om planen och förberett en arrestering av honom. I slutändan var det inte mer än ett tjugotal soldater som hade bytt sida. Den enda högt uppsatte avhopparen var chefen för säkerhetstjänsten. I en video som spreds under dagen förklarade en annan grupp av de soldater som Guaidó hade poserat med att de hade blivit ditlurade av sina överordnade. På tisdagskvällen kablades dessutom en annan video ut där president Nicolás Maduro syns tillsammans med en stor grupp militärer, däribland försvarsminister Vladimir Padrino som USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton i ett bisarrt videomeddelande till det venezolanska folket hållet helt på engelska hävdade hade gått med på att byta sida.

Demonstrationen till stöd för regeringen var däremot enligt vittnen den största sedan Hugo Chávez dagar. I stället för att isolera regeringen har Guaidó vid varje försök att avsätta den fått stödet för Maduro att växa. Det faktum att Donald Trumps rådgivare Elliot Abrams i venezolansk TV avslöjade att USA låg bakom oppositionens så kallade 15-punktsprogram lär inte heller ha stärkt Guaidós aktier hos de breda folklagren.
”Guaidós dumhet är chavismens bästa allierade eftersom den enar folk i stöd för Maduro”, sade Gilberto Giménez som leder det lilla regeringstrogna partiet Väljarnas Folkparti.

Guaidós plan är nu att få till stånd en serie strejker som ska kulminera i en generalstrejk. I ett land med hyperinflation och brist på det mesta är det dock svårt att se hur en strejk ska kunna göra någon större skillnad. Av de gångna månaderna att döma lär det dock inte bli hans sista försök att ta makten.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Juan Guaidó
  • kuppförsök
  • Venezuela

Utrikes