Ledare

En säkerhetsbedömning bör ha längre bäst före-datum än mjölk

Skakigt. Kvinnor relaterade till IS bredvid lägervakter i al-Hol. Lägret rymmer över tio tusen personer.

Sveriges planer på att utvisa människor till Syrien går framåt, men bedömningen av säkerhetsläget i landet känns mer som en gissning än något annat.

Ledare

– Vi är nog bland de första, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket till Ekot på tisdagen.

Första länderna att börja utvisa människor till Syrien alltså. Det efter att myndighetens säkerhetsbedömning uppdaterades för drygt en månad sedan.

Med rätt glasögon kan man förstås se en positiv utveckling i landet. IS är besegrade på fältet. Ordning, åtminstone i ganska bokstavlig mening, tycks vara på väg att återställas.
Men det är ordning under Bassar al-Assad, en man som tros ha använt nervgas mot civilbefolkningen vid flera tillfällen.

Och förutom al-Assad själv har framförallt fyra män höga insatser i utvecklingen i Syrien: Donald Trump, Recep Tayyip Erdoğan, Ali Khamenei och Vladimir Putin.

Stabilt.

Lägg till rapporter om att IS återupptagit sitt rekryteringsarbete i regionen – bland annat i de flyktingläger där 50 svenska barn fortfarande sitter. Och att en gren av al-Qaida som man tidigare trodde var utrotad åter har dykt upp i syriskt territorium.

Vill man vara först med att utvisa människor till Syrien får man nog åtminstone vara ärlig med att det är en vild chansning om ens säkerhetsbedömning fortfarande gäller när flyget landar.

  • syrien

Ledare