Krönika

KRÖNIKA

Enna Gerin: Nu står vi här igen, Bert!

I bakgrunden Bert Karlsson på Skara Sommarland 1989. Alldeles intill nöjesparken ligger flyktingförläggningen Stora Ekeberg, dit Enna Gerin anlände fyra år senare. Foto: Katalys/Ingvar Karmhed/SvD/TT.

Ännu en flyktingkris, ännu en chans för entreprenörer som Bert Karlsson att tjäna en hacka. Gästkrönikör Enna Gerin blir påmind om sin egen tid på flyktingförläggningen Stora Ekeberg, ett stenkast från plasket och leken på Skara Sommarland.

Krönika

Ett av mina första minnen från Sverige är från det gamla sanatoriet Stora Ekeberg utanför Skara. Vi bodde i ett av rummen i den stora pampiga sekelskiftesbyggnaden med höga tak och breda korridorer. På kvällarna var alla tvungna att hålla sig till sina rum och inte springa i korridorerna. Jag minns att jag var stressad, kanske över att hinna gå på toa eller borsta tänderna. Jag fick skynda mig innan vakten kom gående för att kontrollera att alla var på plats. Stegen ekade, det var bråttom, jag var rädd och bara fem år gammal.

Det var strax före midsommar 1993 som mamma, pappa och jag hade tagit båten från Polen till Ystad och anlände som flyktingar från kriget i Bosnien. Efter någon vecka i Skåne fick vi åka buss upp till flyktingförläggningen Stora Ekeberg som ligger alldeles intill Skara Sommarland. Hela den ljusa svenska sommaren kunde vi höra plasket och leken från vattenlandet bredvid, men vi hade aldrig råd att besöka det själva. Förläggningen drevs av entreprenören och skivkungen Bert Karlsson som under samma tid satt i riksdagen för det högerpopulistiska och främlingsfientliga Ny Demokrati. Uppe i Stockholm hetsade hans parti – som leddes av den excentriske greven Ian Wachtmeister – mot flyktingar, medan han tjänade pengar på oss nere i Skara. Entreprenörskap kräver en stor dos pragmatism.

Under Syrienkriget slogs förläggningen på Stora Ekeberg upp igen, och hösten 2015 expanderade Bert Karlssons flyktingimperium kraftigt. Bolaget gick från att omsätta totalt sju miljoner kronor 2012 till att fakturera Migrationsverket på 405 miljoner första halvåret 2016. Målet var att komma upp i en miljard det året. Vid den tiden drev Bert Karlsson över 50 flyktinganläggningar och var störst i Sverige på tillfälliga boenden. Han pratade om att skapa ”ett Ikea inom asylboenden”. Det var big business och skattepengarna östes över kvicka ”entreprenörer” som insett hur man kunde tjäna en hacka på de stora behoven som snabbt hade uppstått.

”Trodde aldrig jag skulle behöva göra om detta”, sade Bert Karlsson till DN-journalisten häromveckan. Ja, vem hade trott det efter den hårda omsvängningen i flyktingpolitiken de senaste åren. Men nu är det dags igen. 150 flyktingar från Ukraina har anlänt till Skaraslätten. Snart 30 år efter att jag smög runt i de ekande korridorerna görs Stora Ekeberg nu redo för 500 ukrainska flyktingar. Det är krig i Europa igen.

  • flyktingar