Inrikes

Grundaren Johan Ehrenberg: ”Presstödet ska avskaffas”

ETC krävs på 8 miljoner kronor

Johan Ehrenberg tillsammans med Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson och redaktionschefen Maria Holm i samband med att tidningen startades 2014. Foto: Jessica Gow/TT.

Ändrade regler ligger bakom miljonkravet på ETC, enligt företagets grundare Johan Ehrenberg. Presstödsnämnden menar dock att ingenting har förändrats, och att tidningen bara har sig själv att skylla.

Inrikes

 

Åtta miljoner kronor. Så mycket är ETC-koncernen skyldiga att betala tillbaka till staten efter ett nytt beslut i Presstödsnämnden.

Tidningskoncernen har vuxit kraftigt de senaste åren, och ger bland annat ut en av Sveriges största vänstertidningar. Men företaget har också svajat.

– Våra journalistiska satsningar påverkas inte. Däremot kommer vi inte att kunna expandera med fler bilagor eller andra sidosatsningar, trots att upplagan stiger, säger ETC:s grundare Johan Ehrenberg till Flamman.

Framgångar och bakslag

2014 startade ETC en rikstäckande dagstidning. Den har sedan dess ökat utgivnignstakten till sju dagar i veckan.

Jämfört med förra året har räckvidden för Dagens ETC stigit med 23 procent, enligt analysföretaget Kantar Sifo. Det i ett medieklimat där de allra flesta svenska dagstidningar tappar mark.

Samtidigt driver företaget en rad sidosatsningar, däribland ett veckomagasin, en solcellspark, caféer och – kanske mest anmärkningsvärt – ett försök att bygga bostäder.

Men så sent som förra året fick företaget också lägga ned 15 tidningar. De hade inte nått upp till den gräns som krävdes för att få presstöd. 20 personer varslades.

Nu kommer nästa hårda smäll för ETC. Tre tidningar – ETC Jönköping, ETC Umeå och Dagens ETC – ska betala tillbaka drygt åtta miljoner som de tidigare fått i presstöd. Betalningarna ska göras innan den sista augusti i år.

– Vi har hittills betalat alla skulder och uppsägningslöner så en ytterligare börda från nämnden kommer inte förändra arbetet. Det är trist och tungt men det kommer inte stoppa Dagens ETC till sorg för de som gärna vill att vi ska försvinna, säger Johan Ehrenberg till Flamman.

Tidningarna ETC Jönköping och ETC Umeå är redan försatta i konkurs. För Dagens ETC blir kostnaden drygt 3,8 miljoner kronor.

Tidningarna ETC Jönköping och ETC Umeå är redan försatta i konkurs. För Dagens ETC blir kostnaden drygt 3,8 miljoner kronor.

Tackade nej till granskning

Det var 2017 som TS Mediefakta, som granskar tidningarnas upplagor till underlag för presstödsnämnden, beslutade att titta närmare på ETC-koncernens tidningar.

TS Mediefakta fann att ETC hade en stor andel prenumerationer som kommit in via så kallad ombudsförsäljning och via gåvoprenumerationer.

TS Mediefakta rekommenderade en noggrannare undersökning för att säkerställa att alla prenumerationer var, som det heter, individuell beställda och betalda – något som krävs för att en prenumeration ska vara presstödsgrundande.

Men ETC sa nej. Enligt dem har sättet som TS Mediefakta räknar på plötsligt ändrats.

I ett mejl till skickat till Myndigheten för press- radio och tv samt TS Mediefakta förra året, motiverar Johan Ehrenberg beslutet att tacka nej till den så kallade abonnentundersökningen med att många av Dagens ETC:s läsare är politiska aktivister som utsätts för hot och ”trollande” av högerextremister.

”Vi kan inte låta vem som helst ringa eller kontakta läsare” skriver Ehrenberg.

”Man har rätt att prenumerera på en tidning utan att behöva delta i en undersökning om varför eller hur man har valt att prenumerera.”

Presstödet ifrågasätts

Nu riktar ETC-koncernens grundare kritik mot det nuvarande systemet för presstöd. Invändningarna är bland annat att besluten inte kan överklagas och att den presstödsgrundande upplagan kontrolleras av just TS Mediefakta, som Johan Ehrenberg påpekar är en kommersiell aktör.

– Politiskt tycker jag det nuvarande presstödet ska avskaffas. Det är uppenbarligen inte neutralt och ligger i praktiken i händerna på en kommersiell aktör som gör som de vill, säger han till Flamman.

Är TS alltså en av de som vill att ni ska försvinna?

– Vad TS har för agenda är det ingen som vet, och ingen har heller någon kontroll av TS.

De är varken revisorer eller jurister och det finns ingen myndighet som granskar dem.

Varken presstödsnämnden eller TS Mediefakta håller dock med om att några regler har ändrats. Att ETC nu krävs på pengar beror enbart på att de inte har kunnat redovisa den upplaga som krävts, enligt dem.

”TS regler har inte, som det dock felaktigt antytts i olika sammanhang, förändrats de senaste åren” skrev TS Mediefaktas vd Lars Björkman i ett uttalande i ETC:s ärende den första mars i år.

Kajsa Rhodin, som handlagt ärendet hos presstödsnämden, säger också att reglerna är samma som de alltid har varit.

– Nej, det är inget nytt, säger hon till Flamman.

Efter beskedet från presstödsnämnden startade ETC i förra vecka en stödfond för att hjälpa till att finansiera sina tidningssatsningar. I början på veckan uppger Johan Ehrenberg på Twitter att den fått in över en halv miljon kronor.

  • ETC

Inrikes