Opinion

Ett Kiruna för alla – inte bara gruvindustrin

Carolina Gustafsson.

I mitten av april meddelade regeringen att man lägger ner statliga Radiotjänsts verksamhet i Kiruna inom två år, vilket innebär att jobb försvinner från kommunen. Vänsterpartiet Kiruna kräver nu åtgärder av regeringen.

Opinion

Radiotjänst är i dag en väldigt viktig del av Kirunas arbetsmarknad. Den bidrar till mångfalden som vi behöver här i Kiruna – både när det kommer till social bakgrund och personer från andra länder. Det handlar om 120 heltidsjobb och lika många deltidstjänster, alla är jobb som kompletterar gruvindustrin på ett ypperligt sätt. Att inte ta tillvara den kompetens som finns på Radiotjänst vore att slösa med statens resurser.

Regeringen talar om att hela landet ska leva och att ett steg i den processen kan vara att omlokalisera statliga verksamheter. Vi vill se att ord blir till handling och att de 200 personer som arbetar på Radiotjänst inte lämnas i otrygghet – någonting som vi vet gör folk sjuka. Reformen är tänkt att sjösättas om mindre än ett år, så det är bråttom. Regeringen har nu en chans att bevisa att de menar vad de säger om att öka tryggheten i samhället.

Vi vill se att ord blir till handling och inte lämnar de 200 personer som arbetar på Radiotjänst i otrygghet – någonting som vi vet gör folk sjuka

Vänsterpartiet Kiruna kontaktade i förra veckan regeringen för att få besked om hur de resonerar om ersättningsarbeten åt alla som drabbas när Radiotjänst stänger. Vi  har ännu inte fått något svar från något av de fyra departement vi kontaktade. Kanske har den ”klassiska” Socialdemokratin varit alltför upptagen med att mötas med Moderaterna och smida framtidsplaner – men de ska de inte få göra ostört! Vi ska påminna dem om vad de lovat. Vi backar vi inte i vår kamp för ett Kiruna för alla!

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • arbetsmarknaden
  • Kiruna
  • Radiotjänst

Opinion