Samtidigt som Socialdemokraterna genomlever en av sina värsta kriser någonsin bildas en ny rörelse där deras gräsrötter blandas med allehanda socialister. Med inspiration från Storbritannien vill de driva det politiska samtalet tillbaka vänsterut.
Namnet: Momentum Sverige.
Syftet: Ena vänstern och förändra samhället.
Håkan Bernhardsson, före detta ordförande för Göteborgs förenade studentkårer och socialdemokrat, skrattar lite nervöst och berättar att intresset för gruppen han har startat växer snabbt.
– Det är ganska läskigt, jag frågar mig ibland vad jag har satt igång, säger han till Flamman.
Än så länge är Momentum Sveriges kärna inget annat än en Facebookgrupp. Ett första möte har hållits för lokalföreningen i Göteborg. Malmö, Stockholm och Linköping har planerade uppstartsmöten inom den närmsta framtiden.
Bland de kända namnen i gruppen finns Håkan Juholt, Sveriges ambassadör på Island och före detta partiledare för S samt Nooshi Dadgostar, vice ordförande för Vänsterpartiet. Till det tillkommer vänsterprofiler, ledarskribenter, anarkister, syndikalister och alla möjliga andra.
S-topparna verkar dock, än så länge, ha uteblivit.
– Partierna är så upptagna med att röstmaximera att de har svårt att bedriva det lite mer långsiktiga, att förändra hur folk tänker och samhällssynen, säger Håkan Bernhardsson.
– Det var så det satte igång för mig i alla fall; jag kände att det var så himla mycket fokus på migration och lag och ordning. Kanske också att de förslag som partiledningen gick fram med inte hade någon täckning i kongressbeslutet från 2017. Så det var dels en känsla av maktlöshet som enskild medlem men också lite oro och att man var förbannad över att de här frågorna som vi tycker är viktiga inte hamnar i fokus.
Krisfritt i Storbritannien
Jeremy Corbyn är kanske den enda Socialdemokratiska partiledare i Europa som just nu inte leder ett parti i kris.
Åtminstone en del av förklaringen – kanske nästan hela, beroende lite på vem som tillfrågas – tillskrivs gräsrotsrörelsen Momentum.
Det är inte konstigt att vänsterrörelser världen över sneglar ditåt.
Men till skillnad från Momentum i Storbritannien är inte tanken att den svenska varianten ska vara kopplad exklusivt till Socialdemokraterna. Alla ska med.
Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets vice ordförande, säger till Flamman att hon än så länge mest är med i gruppen av nyfikenhet.
– Det vore väl jättebra om de kunde fungera som Momentum i Storbritannien, säger hon.
Kan inte det vara dåligt för V då? Att en stor och bred vänsterrörelse framförallt gynnar Socialdemokraterna?
– Nä, det är bra att folk kan engagera sig på olika sätt.
På Socialdemokraternas kansli har man inte fattat några beslut om hur man ska hantera frågan. Om man nu ska hantera den alls.
– Just den här rörelsen har vi än så länge inga utformade tankar om, säger en presstjänsteman till Flamman.
Planen är att samla ihop det politiska engagemanget och frustrationen inför valet
Före detta partiledaren Håkan Juholt säger däremot att han följer den nystartade rörelsen med intresse.
– Jag är tillagd till forumet och följer den svenska debatten, där såväl som i många andra forum. Utöver mitt privata politiska intresse ser jag det som en skyldighet att som ambassadör för Sverige vara uppdaterad på den inrikespolitiska debattens utveckling. Island är känt för sina starka gräsrotsrörelser och den utbredda misstron till politiska eliter. De senaste valen i landet har varit klara och tydliga uttryck för det, säger han till Flamman.
Migrationspolitisk splittring
Att den hårda S-retoriken som fick Håkan Bernhardsson att ta saken i egna händer splittrar Socialdemokraterna på alla nivåer är uppenbart.
Efter en rad migrationspolitiska utspel under våren och försommaren har partiet tappat både tunga företrädare – däribland riksdagsledamoten Sara Karlsson – och opinionsstöd.
I de senaste opinionsmätningarna är väljarstödet historiskt lågt för en maj månad innan ett val.
På fredag i förra veckan kom också nya besked från partiledningen. Nu ska man fokusera på välfärdsfrågor under resten av valrörelsen. Migration och lag och ordning får ta ett steg tillbaka.
Daniel Suhonen är chef på den fackliga tankesmedjan Katalys. Han är inte delaktig i Momentum Sverige, men har hört till kritikerna av Socialdemokraternas politik och valstrategi under mandatperioden. Trots det hoppas han fortfarande på att kursvändningen kommer få effekt.
– Förhoppningsvis bildar man regering, men om valresultatet blir väldigt tufft så kommer det bli skäl för utvärdering av den nuvarande strategin och den förda politiken, säger han till Flamman.
I en sån utvärdering, menar han, kommer inspiration från Bernie Sanders och Jeremy Corbyns rörelser att bli central.
– Om socialdemokratin i Sverige har problem, då måste man ju titta på vad som skulle kunna bli bra, vad som skulle kunna bli en nytändning. Självklart tittar man då på Sanders och Corbyn och Labourpartiet i Storbritannien, som väckt enormt engagemang och haft ganska stora framgångar.
Kreativitet och skicklighet
Ulf Bjereld är adjungerad ledamot av Socialdemokraternas verkställande utskott, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, och statsvetare.
Han medger villigt att han tillhör den falang inom partiet som varit missnöjda med Socialdemokraternas fokus på migrationsfrågor, och välkomnar även han partistyrelsens nya besked. Men efter valet kommer en ”självprövningens tid”, säger han, oavsett om S bildar regering eller inte.
– Om man nu kan fokusera på de andra frågorna i stället så går det i alla fall att tejpa över det här såret fram till valet. Sen får man väl dra bort det plåstret under lugna och ordnade former efteråt, säger Ulf Bjereld till Flamman.
Att lyckas med det, handlar till stor del om partiledningens ”kreativitet och politiska skicklighet”, menar han.
Hur stort är ditt förtroende för den politiska skickligheten?
– Den är stor. Sen är vi oense i en del strategiska frågor och en del värdefrågor. Och sen kan man naturligtvis utvärdera den valda valstrategin när den dagen kommer, men det gör man inte mitt under en valrörelse. Var sak har sin tid.
Enligt Håkan Bernhardsson är det inte troligt att Momentum Sverige hinner röra om allt för mycket i grytan innan valet heller.
– Vi har ingen ekonomi och ingen organisation som kan åka runt och dra igång möten, så vi lever lite på hoppet om att det ska finnas ett så stort intresse att folk tar tag i det och hittar en tid, en lokal och lite vänner som kan komma, säger han.
Planen är att samla ihop det politiska engagemanget och frustrationen inför valet, och skaka om efteråt, då när Socialdemokraterna ska dra av plåstret. Tanken är dock inte i första hand att driva partiet tillbaka vänsterut, utan snarare att förändra det samhälle som Socialdemokraterna måste förhålla sig till.
– Jag har försökt ganska länge att rucka på det här stora partiet. Men vi kanske ska försöka rucka på Sveriges befolkning i stället, säger Håkan Bernhardsson.