Vänsterpartiets program är för vekt i förhållande till EU, skriver Joel Nordström, tidigare anställd av Vänsterpartiet i Europaparlamentet
Vänsterpartiet behöver ett rakryggat partiprogram. Ett program som inte ängsligt försöker passa in i en tillfällig opinion, utan ett som klarsynt lägger grunden för att forma morgondagen. Tyvärr är det nu liggande förslaget till partiprogram just ängsligt i sin hållning till EU.
Högerpolitik i grundfördragen
EU är inget samarbete, det är en överstatlig högerteknokrati. Dess grundlagar ger den allra största makten till ”apolitiska” byråkrater som ska verka på grundval av fördrag (grundlagar) som är sprängfyllda med högerpolitik. Fördragen kan endast ändras om EU:s samtliga medlemsstater samtidigt enas om något annat. Såväl allmännyttiga bostadsföretag som nationella förbud mot fossildrivna bilar anses enligt EU-rätten vara olagliga marknadshinder.
Att trots att man skriver under på denna analys (vilket samtliga Vänsterpartister gör, såvitt jag vet) sätta sin enda tilltro till att ändra dessa fördrag är snudd på skrattretande. En enda högerregering och förslaget kommer blockeras.
Folkopinionen
Svenska folkets EU-motstånd är just nu lägre än någonsin, men är det ett gångbart argument för vad Vänsterpartiets grundläggande åsikter bör vara? Ska vi även basera vår syn på kapitalismen på SIFO-undersökningar? Självklart inte.
EU-stödet är bräckligt. Åratal av utebliven folkbildning kring EU:s grundläggande problem har lämnat fritt fält för liberala marknadsfundamentalister att prata om inter-railkort och fri roaming. Vad händer med EU-stödet när vi faktiskt börjar driva frågan? Och vad händer när folk får reda på de statsbyggarplaner som smids i Bryssel? Några exempel på vad vi har att vänta är:
1. Eurotvång, Sverige har inget permanent undantag.
2. Förökat militärt samarbete och tillintetgjord neutralitet.
3. EU-skatter, vilka allt mer förordas av de styrande byråkraterna och politikerna.
När dessa, av folket djupt impopulära, förslag steg för steg läggs fram kommer EU-motståndet växa. Det är ett projekt grundat för att förenkla för Europas största företag och kapitalägare. Vår uppgift är att driva och forma detta motstånd, inte att lämna walk over till rasistiska demagoger. Vi har ingen anledning att vattna ur vårt EU-motstånd utan måste istället förstärka och förtydliga det.
EU kommer aldrig vara lösningen
Ingenting säger att vi inte kan arbeta för att progressiva förslag ska vinna i Europaparlamentet samtidigt som vi arbetar för att lämna EU när tillfälle uppstår. Vårt EU-motstånd hjälper oss tvärt om i Europaparlamentet. De problem som EU:s medlemsstater står inför kommer aldrig kunna lösas inom EU:s befintliga ramar. EU:s nyliberalism kommer inte lösa den skenande rasismen, dess marknadsfundamentalism kommer inte lösa klimatkrisen och EU:s ökade överstatlighet kommer aldrig lösa dess demokratiska underskott. EU kommer aldrig vara lösningen.
Av dessa skäl stödjer jag motionen ”För ett fortsatt EU-motstånd”. Jag uppmanar alla medlemmar att göra detsamma.
”Det handlar om selektiv minnesförlust.” I Andreas Gedins nya bok vecklas den smutsiga historien om Christer Strömholm ut.
När jag jobbade på auktionshuset Bukowskis var jag med om något extraordinärt. En äldre kvinna hade kommit in med en glasburk med gul vätska, där det flöt omkring en grå slemklump. ”Det är Christer Strömholms avtryckarfinger”, sade damen, som undrade om det kunde vara värt något. Eftersom auktionshus inte värderar likdelar fick kvinnan gå därifrån med oförrättat ärende.
Christer Strömholm (1918–2002) är en legend inom fotografi och konst. Länge var han den enda svenska konstnären vars verk återfanns i Momas samling i New York.
Det finns bara ett problem. Christer Strömholm var nazist.
Om den obehagliga omständigheten, som efterlevande, museiintendenter och auktionspersonal (som jag själv) gjort allt för att tona ned, har konstnären och författaren Andreas Gedin skrivit Christer Strömholm och nazismen (Kaunitz-Olsson, 2025).
Vi träffas på KB, Konstnärsbaren i Stockholms city, en av de platser där man kunde få en skymt av mästerfotografen när det begav sig. Medan det mesta förändrats i huvudstaden, framstår den mörkbrunpanelade miljön, med vita dukar och diskret personal, som ett hack i tiden. Boken, säger Andreas Gedin, var aldrig hans plan.
– För tre år sedan blev jag inbjudan att skriva en essä inför hans stora utställning på Nationalmuseum, och då berördes det här ämnet. Jag kände att det något inte stämde. Varför återkom hela tiden samma formuleringar? Jag tyckte att det var intressant att fundera över varför en så hyllad och offentlig persons eftermäle fortsätter att skyddas.
I den nya boken återfinns inte en enda av de legendariska bilderna – som Paris, 1962, som på Bukowskis gick för nästan 200 000 kronor. Fotot fångar två småpojkar i smutsiga kläder som kisar mot betraktaren, medan de håller varsin stor handväska. Stöldgods? Hemlösa gatubarn som släpar på allt de äger? Är pojkarna offer eller egenmäktiga? Med sin skärpa och nyansrika svärta är det onekligen ett mästerverk. Den bilden och många andra har blivit ikoniska, precis som konstnären själv.
I stället går Gedin igenom de brott och ljusskygga fascistmiljöerna som existerade i Sverige kring andra världskriget. Under delar av 1930- och början av 1940-talet övervakades Strömholm av säkerhetspolisen. Orsak: han tillhörde en känd grupp av svensk, nazistisk elit som ansågs som en potentiell risk mot samhället.
Trots februaris vita eftermiddagsljus råder ett tidlöst dunkel i den anrika baren, som snabbt fylls på av en blandad publik bestående av bohemer och finansfolk. Det är lätt att föreställa sig Christer Strömholm sitta vid bordet intill och skryta om sitt vilda liv.
Här och där i litteraturen kan man stöta på Strömholms associationer till högerextremism. Men till stor del baseras kunskapen om honom på de fotoböcker han gett ut själv, där han för ordet eller blir intervjuad av nära vänner. I och med att hans nazistiska framfart är dokumenterad är det ingen idé att helt mörka den, men det går bra att skylla på ungdom, depression och – ordet som förekommer hela tiden i försäljningstexterna – äventyrslystnad.
Andreas Gedin begärde ut Strömholms akt från Riksarkivet, som visade sig vara en diger lunta. Både Säpo och försvarsstaben hade ögonen på den unga fotografen, och antecknade det som offentligheten försökte gömma undan.
Christer Strömholm, som gått med i ett nazistiskt parti redan 1932, ingick i Nordisk Ungdom, en nazistisk ungdomsorganisation knuten till Nationalsocialistiska Arbetarepartiet, bildat 1933, samma år som Hitler kom till makten i Tyskland. Gruppen genomförde olika operationer varav en var ett inbrott hos vänsterföreningen Clarté 1939.
Det har säkert varit frestande att i efterhand som en politiskt färgad skadegörelse, men det Strömholm och hans kamrater var ute efter, vilket framgår av polisförhören, är medlemslistorna, som sedan skulle överlämnas till Nazityskland.
– I händelse av ockupation skulle dessa personer bli identifierade av tyskarna och enkelt hamna under deras våld. Grannländerna Danmark och Norge ockuperades året därpå.
Bus eller ideologi? Vid händelsen var Strömholm 20 år. Det brottet blev han dömd för, och händelsen ledde också till att han uteslöts ur Nordisk Ungdom. Själv påstår han att han gick ur frivilligt, men orsaken anges som ”brott mot partidisciplinen”. I stället bildades en ny grupp där Strömholm ingick, Solkorset, vars syfte var ett svenskt närmande till Nazityskland. Av polisen betraktades gruppen som den mest extrema nazistiska organisationen i Sverige.
Poängen med efterforskningen, menar Andreas Gedin, är att se sanningen i vitögat.
Konst och nazism är ett outforskat ämne i Sverige. Det intressanta är hur man efter kriget gärna vänder blad och glömmer.
– Strömholm är en av de mest framstående konstnärerna i Sverige, hans fotoskola är berömd och sist men inte minst lyckades han lyfta upp foto till en konstform. Han var en offentlig person och sådana bör man undersöka därför att de påverkar människor. Det är extra viktigt när vi lever i en tid då historieförfalskning är vardagsmat. Man måste känna sin historia. Om det är okej att han var nazist så är det okej att din granne, din farsa eller kungens kompis är det.
Andreas Gedin tillhör själv en judisk släkt. Jag frågar om det väcker några känslor i honom att upptäcka hur en sådan än i dag hyllad kulturpersonlighet var en sådan fara för judar.
– Ja, det är klart, men jag tänker inte bara på min familj, utan på flyktingar, motståndsmän, danska och norska liberaler och socialister från Europa. Hur kul var det att möta marscherande män i uniform även på Stockholms gator? Alla som inte var nazister var rädda, och han var en del av hotet.
Vad säger det om konstvärlden?
– Konst och nazism är ett outforskat ämne i Sverige. Det intressanta är hur man efter kriget gärna vänder blad och glömmer. Frågan är bara delvis utredd. I fallet Strömholm sker omstöpningen i en flerstegsraket.
På sextiotalet är Strömholm legendarisk lärare och rektor på den egengrundade Fotoskolan och mellan 1977 och 1983 sugs han upp av en grupp framgångsrika reklamare som startar Sverige första fotogalleri, Camera Obscura, där hans fotografier får sällskap av internationella giganter som Irving Penn och Brassaï. Så när intendenten för fotografi på Moderna museet föreslår en utställning gör Strömholm en genialisk kupp.
– ”Jag är konstnär”, säger han då och ställer ultimatum om att presenteras som sådan och inte som fotograf.
Legendstatusen är fullbordad.
Boken Christer Strömholm och nazismen är inte bara en genomgång av en beundrad offentlig person. Gedin dyker såväl ner i de kontraktsmord Strömholm begår i början av 1940-talet med höga summor i belöning. Läsaren får också en överblick över en maktstrid, som ukämpadesmed våldsdåd på gatan såväl som av hemliga organisationer med detaljerade planer för ett anslutande i händelse av tysk invasion.
Exempelvis dyker Andreas Gedin ned i den norska motståndsrörelsen, som visar sig ha inkluderat motståndare till Hitler, men med nazistiska böjelser. Vilken sida personen som mördades av Strömholm 1941 tillhörde är inte klarlagt. I en intervju i fotoboken Poste restante från 1967 erkänner han mordet, som då var preskriberat.
Varför berättar han om det?
– Jag vill inte spekulera, men det som ligger närmast till hands är frestelsen att få framställa sig som en macho cowboy, ”jag-såg-en-fiende-och-drog-pistolen.”
I samband med utställningen på Moderna i slutet av 1980-talet publicerar Johan Jenny Ehrenberg, chefredaktören för ETC, Christer Strömholms serie ”Vännerna på Place Blanche” från 1960-talet, med transkvinnor som poserar framför kameran. För Ehrenberg är bilderna av personlig betydelse, då han själv väljer att komma ut som trans.
– Då hamnar han också i en samtida vänsterkontext. Jag har inga synpunkter på det, men det är ganska udda. De har ett öga för fotografi och kvalitet men skriver också hans biografi enligt mallen, och ställer inte de kritiska frågorna. Man kan säga att det blir ett möte vid en korsväg.
I en artikel i ETC i samband med utställningen 2022 på Nationalmuseum reflekterar Ehrenberg till sist själv över Strömholms nazistiska aktiviteter och de radikala skildringarna av de franska transkvinnorna. Hans egen slutsats är: ”En del säger att han bytte åsikt under finska vinterkriget, andra, som jag själv, tror det växte fram i Paris efter kriget. Jag tycker mig se det i bilderna.”
– Ja, det är mycket möjligt att omvändelsen ägde rum då, säger Andreas Gedin.
När hotet inte längre går att förneka har klimatmotståndarna ett nytt mål – byråkratin.
En bekant i Norge ville nyligen ses för att prata om ett bokprojekt han jobbar på. Han arbetar i Norges framväxande vindkraftsbransch och har ofta intressanta inblickar i industrin, så jag tackade ja och såg fram emot en djupdykning i ämnet. Men det visade sig att boken inte alls handlade om energipolitik, utan var en deckare som utspelar sig både i Norge och Sverige. Han ville prata om landskapet i västra Värmland, som jag känner till på grund av familjens sommarstuga.
”Men Jan, hur har du tid, jobbar inte du på Energibolaget?” frågade jag. Hans svar var att jo, men på grund av den snåriga EU-byråkratin, som även Norge måste hantera, står mer eller mindre hela havsvindbranschen stilla och väntar på svar. Så han använde väntetiden på sitt bokprojekt.
Den norska vindkraftsbranschen märker nu att klimatpolitiken bara är så effektiv som instansen som ska genomföra den. Omställningen kräver inte bara en politisk vilja, utan även en fungerande byråkrati.
Klimatfrågan är inte först i det hänseendet. Vid historiska strukturomvandlingar, som till exempel Europas återuppbyggande efter andra världskriget, USA:s nya giv och Sveriges utbyggnad av vattenkraften i norr, har man etablerat flera organisationer och institutioner med ansvar för att planera och genomföra dem. Det är för dessa utvecklingsprojekt som OECD, USA:s pensionssystem social security, respektive Vattenfall etablerades. Klimatomställningen är ett minst lika omfattande utvecklingsprojekt.
Räkna med att angreppen på klimatbyråkratin kommer bli ett allt vanligare grepp för att stoppa klimatpolitiken framöver.
Om samhället ska uppnå nettonoll-utsläpp på bara några årtionden krävs en effektiv statsapparat som kan genomdriva omställningen. Politiska initiativ som Industriklivet, Klimatklivet, systemet med utsläppsrätter, gröna kreditgarantier och gröna lån är inte mer effektiva än de myndigheter som handlägger dem: Energimyndigheten, Naturvårdsverket, Riksgälden och Europeiska investeringsbanken.
Därför har forskningen de senaste åren allt mer börjat intressera sig för något så torrt som ”statlig kapacitet”. I stället för att skynda på saker med avregleringar, kan saker gå ännu snabbare med en mer effektiv stat.
En ny vetenskaplig artikel av forskarna Réka Juhász och Nathan J. Lane studerar hur industripolitik historiskt har begränsats av just den statliga kapaciteten. Det ekonomiska stjärnskottet Rosie Collington (som skrivit boken The big con om konsultindustrin tillsammans med kändisekonomen Mariana Mazzucato) skrev sin avhandling om ”ministries for the future” – hur flera länders klimatpolitik varit ineffektiv på grund av bristande statlig kapacitet. Titeln anspelar på den populära boken Framtidsministeriet (2024) av science fiction-författaren Kim Stanley Robinson, som handlar om hur FN tillsätter ett ministerium för att genomföra Parisavtalet.
Eftersom byråkratin är avgörande för klimatpolitiken har den också blivit en angreppspunkt för den auktoritära högern. I USA anställde Energidepartementet över tusen nya tjänstemän 2021 för att genomföra satsningarna på grön energi. Nu har Trumpadministrationen blockerat alla statliga pengar som går till klimatutbetalningar – inklusive framtida sådana.
I fjol hade vi en kampanj mot klimatbyråkratin även i Sverige, där Fokus uppmärksammade att en anställd på Energimyndigheten samtidigt var med i Rebellmammorna. Artikeln ledde till att minister Carl-Oskar Bohlin hörde av sig till Energimyndigheten och att den utpekade tjänstemannen sparkades.
Räkna med att angreppen på klimatbyråkratin kommer bli ett allt vanligare grepp för att stoppa klimatpolitiken framöver.
Giorgia Meloni vill få italienarna att föda fler barn. Men hennes stränga regering riskerar snarare att jaga bort de unga.
Jag hör det rytmiska trummandet av hans boll mot betongen, innan jag ser honom, den ensamma basketspelaren i gatlyktans sken. Där, på andra sidan gallret, dribblar han fram och tillbaka, bollen studsande i ett V mellan händerna. Han stannar upp, siktar, och skjuter på korgen. Han missar – men fångar bollen i luften och skjuter igen.
Det är onsdag, ett par timmar före midnatt. För tre år sedan hade här kryllat med ungdomar från hela Rom, och bollen hade dunkat i takt till svallande italo-pop. ”Mercolespritz”, en sammanslagning av orden mercoledì (onsdag) och aperol spritz, som såldes i plastmuggar för två euro, var beteckningen för onsdagskvällarna här, på vad som i studentmun kallades Il Playground. Men den var mer än bara en lekplats. Utöver ”mercolespritz” organiserades här välgörenhetskonserter, poetryslams mot krig, gratis hivtest och kvinnorättsdemonstrationer, bara under mitt första år i Rom.
Det var i slutet av det året, strax efter att den sittande extremhögerregeringen kom till makten, som beskedet kom från kommunen att det var slut på både aperolen och demonstrationerna. Aktiviteterna hade bedömts vara ”ett störningsmoment”. Basketplanen som officiellt heter Campo Andrea Dorno, döpt efter den vid 22 år avlidne lokalhjälten som frivilligt coachade ett juniorbasketlag för barn som saknade medel att träna i någon officiell klubb, skulle asfalteras och bli parkeringsplats.
I skrivande stund har en namninsamling för att återöppna Il Playground signerats 1 589 gånger, och i vanlig italiensk ordning har ännu ingen asfaltering skett. Det händer att basketbollar åter studsar mot planen, runt vilken hundratals åskådare brukade samlas, men annars är platsen ett limbo, frusen i tiden av darrande förhoppningar och farhågor. Den påminner mig om något jag hört från många av mina italienska jämnåriga: ”Unga har ingen plats i Italien.”
”Italiens unga har lägst framtidstro i Europa” löd i somras en rubrik ur dagstidningen La Repubblica. Artikeln kretsade kring en studie från forskningsstiftelsen Allianz, som gjorde gällande att endast 49 procent av italienare i åldrarna 18–29, kontra det europeiska snittet på 62 procent, trodde sig ha en stabil framtid i sitt eget land. Vidare var 35 procent redo att lämna landet i hopp om bättre arbetsmöjligheter och levnadsstandard.
Artikeln dök upp i mitt nyhetsflöde bara någon vecka efter ett samtal om just detta, med min vän, tjugotreåriga Giacomo Napoletani.
– Jag vill härifrån så fort som möjligt, sade han till mig över en cappuccino.
– Det enda som håller mig kvar är min familj. Min pappa är sjuk, och mamma behöver hjälp hemma. Jag har funderat på att flytta till min kille i Milano, men han vill inte stanna kvar där heller, så det vore rätt meningslöst.
Ungdomars iver att överge Italien är bara en av faktorerna som gjortlandets befolkning till Europas äldsta. Hälften av italienarna är över 45, och var fjärde över 65 – att jämföra med Sveriges 13,8 procent. En annan faktor är att italienarna, en gång kända för sina stora familjer samlade runt middagsbordet, föder allt färre barn. År 2023 föddes bara 1,2 barn per kvinna – en ny lägstapunkt i nedgången med en tredjedel sedan 2008. Resultatet är en befolkning som stadigt minskar, då tolv italienare dör för var sjunde barn som föds.
Det åldrande samhället är uppenbart för den som bor här. Det är inte för inte som nyordet umarell, äldre män som med händerna knäppta bakom ryggen iakttar pågående byggarbeten, härstammar från Italien. På uteserveringar, till och med i studentkvarteret San Lorenzo, där Il Playground var beläget, överträffar gamlingarna ständigt ungdomarna i antal.
Svaret på varför är inte komplicerat.
– Jag är lika gammal nu som min mamma var när hon fick mig, berättar min vän, tjugotreåriga Gaia d’Esposito.
– Själv har jag inte ens råd att flytta hemifrån, hur är det tänkt att jag ska skaffa barn?
Bevisen går bortom anekdoter; enligt Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) är Italien det enda landet i Europa där lönerna sjönk mellan 1990 och 2020.
– Italiens unga får inte ens en chans, menar professor Arnstein Aassve, en norsk forskare vid universitetet Bocconi i Milano.
Han pekar på det faktum att landet har det näst högsta antalet ”neet:s” (”not in education, employment or training”) i EU: 19 procent, kontra snittet på 11. Detta, samtidigt som de mest kapabla, ambitiösa och privilegierade drar utomlands.
– Något är riktigt på tok i det här landet, säger professorn.
Krisen tar allt större plats på den högerextrema premiärministern Georgia Melonis agenda. Likt sin föregångare, Benito Mussolini, har hon skyllt landets problem på ”det stora folkutbytet”, konspirationsteorin som gör gällande att en vänsterliberal elit medvetet byter ut vita, infödda européer mot invandrare. Meloni och hennes parti Italiens bröder har gjort födelsetalet till en fråga om raslig överlevnad. Hon har tillsatt en abortfientlig familjeminister, och själv figurerat med representanter för organisationen Pro vita e famiglia (”För liv och familj”) som lobbar mot samkönade pars rättigheter.
Bara för att Italien är ett så kallat ’västland’ vill folk inte erkänna hur totalitärt det är.
På sin tid införde diktatorn Benito Mussolini en skatt på singlar. Meloni har sänkt priserna på nappar och välling. Att några nya barn som föds tack vare sådana ansträngningar inte kommer ansluta sig till arbetsmarknaden på minst tjugo år, och att en mer omedelbar åtgärd för att stötta upp ekonomin vore stärkt invandring och integration, vill man inte kännas vid.
I ett tal från i höstas, där Meloni ämnade klargöra hur regeringen tänker stärka den italienska arbetsstyrkan, nämnde hon inte ens den halva miljon odokumenterade migrantarbetare som beräknas befinna sig i landet, hitlockade med löften om jobbtillfällen. Allra vanligast är detta inom jordbruket, exempelvis på Italiens världskända vingårdar, där migrantarbetare för knappa tre euro i timmen plockar druvor som blir till Barolo och Barbaresco, två av landets dyraste och mest exporterade viner.
I stället för att bekämpa företagens exploatering av migrantarbetare vill Meloni uppmuntra fler kvinnor att ansluta sig till arbetsmarknaden. Knappt hälften av Italiens kvinnor har i dagsläget ett jobb, det lägsta antalet i hela Europa. Meloni menar att unga kvinnor måste skärpa sig, och se till sina nordiska systrar som ”både arbetar och föder barn”. Detta, återigen, utan att nämna att Italien räknas bland Europas sämsta gällande könsjämställdhet på arbetsmarknaden av Europeiska kommittén för sociala rättigheter (ECSR), eller vad man tänker göra för att exempelvis jämna ut det tjugofemprocentiga lönegapet mellan män och kvinnor.
Men den italienska regeringens oförmåga eller ovilja att ta hand om sina unga går bortom halvhjärtad arbets- och familjepolitik. Den vilar även på att platser som Campo Andrea Dorno, där alla från små barn från svåra förhållanden, till unga i min egen ålder fått möjligheten att göra skillnad för sig själva och sin omgivning, avfärdas som ett ”störningsmoment”.
– Det var en politiskt motiverad attack, säger tjugotvååriga Sebastiano Bergamo, grundare till studenträttsorganisationerna Oppositione studentesca alternativa och Cambiare Rotta.
– Det är precis som med anti-rejvlagen, menar han, och syftar på den lagändring som år 2022 förbjöd folksamlingar på över 50 personer att spela musik utan tillstånd.
– De angriper vänsteraktivister. Alla som stod bakom Il Playground var del av studentorganisationerna i San Lorenzo. Det vill säga socialister, kommunister, anarkister och så vidare.
I jämförelse får högerns unga allt stöd de kan få för sina egna aktiviteter. Den årliga mässan Atreju, arrangerad av Gioventù nazionale, det styrande partiets ungdomsförbund, ägde i december rum i Circus maximus, den fornromerska arenan som vanligtvis tillägnas konserter med världsartister som Bruce Springsteen och Lady Gaga.
Evenemanget anordnades för första gången år 1998 av Georgia Meloni själv. Vid tidpunkten var hon ledare för den av Mussolini grundade ungdomsorganisationen Alleanza nazionale. Förbundet valde att uppkalla den efter huvudkaraktären i fantasyromanen Den oändliga historien. Meloni är ett inbitet fan av fantasygenren, och har utöver Atreju även organiserat det omtalade Hobbitlägret, dit unga nyfascister kom utklädda till karaktärer ur Sagan om ringen. Bägge romaner, menar Meloni, handlar om kampen för att bevara traditioner och familjeenheten:
– Atreju är en krigare som kämpar mot de krafter som söker bryta ned ungdomens värderingar. Han är min förebild, och förkroppsligar mässans anda, skrev hon i ett Facebook-inlägg från 2019, i samband med Den oändliga historiens 40-årsjubileum.
Årets mässa kombinerade politiska debatter och brandtal med julmarknader och en skridskorink för barn. Meloni själv invigde mässan, och passade på att förkunna att surrogatmödraskap snart ska bli straffbart, samt att ”människohandeln till Italien från Afrika” ska strypas.
Jag har utan framgång försökt få kontakt med arrangörerna för Atreju. Jag känner ingen som var där, och det gör inte heller mina italienska vänner.
– Det är väl det som är grejen, de heter ’Nationell ungdom’, men precis som sitt parti gör de inget för ungdomar, menar Giacomo, min vän från universitetet.
– De skanderar bara samma slagord om invandring, abort och bögar.
På många sätt är ungdomsförbundet till och med mer extremt på dessa punkter än regeringen. Meloni var i fjol tvungen att ta avstånd från Gioventù nazionale när en video spreds som visade medlemmarna göra Hitlerhälsningen vid ett årsmöte.
Lyssnar man just till italienska ungdomar är det just det, att ingen värnar om deras sak, som har urholkat tilltron till framtiden – oavsett vad Meloni hävdar. En kväll går jag ett varv runt San Lorenzos studentbarer, och frågar mina jämnåriga om de känner sig sedda av det politiska etablissemanget.
– Italienska politiker skiter i ungdomar. Allt handlar om skatter, pensioner, invandring… Skolan lider, och det finns inga jobb. Det är det de borde göra något åt, säger tjugofemåriga Matteo.
Men hans vän, jämnåriga Martina, håller inte helt med.
– Problemet är inte skolan. Italienska skolor står sig bra gentemot andra länder. Problemet är att när man väl är klar med skolan finns det ingenstans att ta vägen. Utlänningar skrattar åt stereotypen av italienska killar som morsgrisar som bor hemma tills de är trettio. Men det är inte för att de vill, det är för att de inte har något annat val. Min storebror, han är matematiker, ska flytta till Belgien. Det enda jobb han kan få här är som servitör för fem euro i timmen.
Melonis regering har vägrat införa en minimilön, med argumentet att det skulle sänka lönerna för de som tjänar mer. Men det är också därför som mina vänner Alibek och Behrad båda jobbar dubbla jobb som servitörer och cykelbud, samtidigt som de pluggar, för att ha råd med hyran till en lägenhet där de delar på ett sovrum.
– Det är ännu värre i södern, säger tjugotvååriga Beatrice, som står lutad mot en gatlykta och rullar en cigarett på Piazza dell’Immacolata, San Lorenzos knutpunkt.
– Jag kom till Rom för att plugga. Det kanske inte är perfekt här heller, men där jag kommer ifrån, min by i Puglia, där är folk som levande döda. Jag har gamla vänner som bor hemma och varken jobbar eller pluggar, som helt saknar ambitioner. Det finns ingen som visar dem eller säger till dem att det finns någon mening med att försöka. Även deras föräldrar är arbetslösa eller deprimerade och alkoholiserade. De har inga förebilder.
Beatrice, precis som många andra icke-romare jag frågar, tror aldrig att hon kommer flytta tillbaka till sin hemstad. Hon får medhåll av 26-åriga Giordano.
– Italien är för isolerat. Vi måste lära oss av omvärlden. Om man bara stannar i Italien kan man inte förbättra Italien. Det är en massa snack om nationalism och patriotism. Det mest patriotiska du kan göra är att åka utomlands.
Han sitter runt ett bord med grabbar, och när jag frågar om de anser att alla har lika möjlighet att åka utomlands börjar de argumentera sinsemellan.
– Det behöver inte vara en klassgrej, menar en av dem.
Folk brukade ta hand om varandra. Vi har blivit alldeles för individualiserade som samhälle.
– Det kostar att plugga utomlands, ja, men alla vill inte plugga. Man kan flytta utomlands och överleva utan hjälp från sina föräldrar. Jag flyttade till Rom och jobbar för mina pengar.
– Det är klart att det är en klassgrej, hävdar en annan.
– Om du kommer från en fattig familj och har fem småsyskon, då kan du inte bara sticka. Du behöver hjälpa din familj. Du kan inte utbilda dig heller. Du är fast. Det blir en ond cirkel.
Giordano bryter in igen:
– Allt det som brukade vara starka italienska värderingar har försvagats. Folk brukade ta hand om varandra. Vi har blivit alldeles för individualiserade som samhälle. Alla lever bara för sig själva. Ingen har koll på någonting och ingen bryr sig om någonting. Det enda som spelar roll är vad man har precis framför sig. Det är därför den italienska vänsterrörelsen är död. Den ligger i samma grav som folksjälen och hoppet.
Giordanos vänner skrattar och kallar honom för poet, men ingen ifrågasätter hans uttalande.
Det är ingen munter bild som (de visserligen välförfriskade) San Lorenzo-invånarna målar upp, men alla är inte lika uppgivna. Det finns fortfarande unga som satsar på en framtid i och för Italien. Tjugotreåriga Giorgio Rode och hans gymnasievänner fokuserar på sitt närområde, med sin sin ideella organisation InsideEUR.
EUR (”Esposizione universale di Roma”) är en förort till Rom, ett område upprättat från grunden under fascismen, då tänkt att bli stadens nya hjärta, men som övergavs efter Mussolinis död. Giorgio och hans vänner är uppväxta här, bland kolossala marmormonument till fascismen, halvfärdiga lägenhetskomplex och kontorsbyggnader i smulig betong. Deras verksamhet går ut på att arrangera och belysa aktiviteter och projekt i EUR som kan dra till sig folk.
– Om man ska tro tidningarna är området vilda västern, och folk köper det, även de som bor här, berättar Giorgio.
– Om allt folk får höra om är rån och inbrott och affärer som tvingas lägga ned, då är det klart att de inte har något hopp. Vi vill vara en motvikt till allt det där. Vi säger inte att det inte händer något dåligt, men vi säger att det också händer massa roliga saker. Det finns folk här som faktiskt bryr sig om sitt hem och vill göra det till något bra för andra.
Och det fungerar. Jag hade själv aldrig varit i EUR annat än för att byta buss, innan jag gick med i Giorgios joggklubb. Därigenom har jag träffat ett helt gäng tjugoåringar från olika delar av Rom, som alla kommer till EUR bara för att jogga.
– Nästan alla vi gick i skolan med har flyttat iväg. Vi vill ge folk en anledning att komma tillbaka, säger Giorgio.
Kampen för förändring utkämpas även på en större skala. Studentledda demonstrationer är nästan dagligen förekommande, med slagord om frihet och rättvisa som ekar bland gränder och ruiner.
Men kampen är långt ifrån riskfri. För bara en vecka sedan blev jag vittne till ett gatuupplopp, där polisen gick till angrepp mot demonstranter som samlats till minne av nittonårige Ramy Elgami, som omkom i november efter att ha blivit påkörd av en motorcykelpolis. Bengalrök blandades med tårgas utanför mitt sovrumsfönster. När ropen och dånet av kravallpolisernas stövlar tystnat, och jag gick ut utanför min port krasade glassplitter och smulorna av hemmagjorda pappersbomber under mina fötter. Från en vägskylt vajade en sönderriven banderoll.
– Jag tror inte att folk utanför Italien riktigt inser vad som händer i det här landet just nu, säger min vän, Gaia.
Hon studerar politisk vetenskap vid Roms universitet La Sapienza, och är en av ledarna för gruppen Giovani per Palestina (”Unga för Palestina”), samt aktiv i en rad vänsterinriktade ungdomsorganisationer.
I fjol blev hon ”tills vidare” avstängd från universitetet, efter att lät sig intervjuas vid en propalestinsk manifestation, och då kritiserade skolans ledning för dess vägran att ta avstånd från Israel. Hon skulle ha tagit examen i somras, men förbjöds då från att ta några tentor. Motiveringen bakom beslutet gjorde gällande att en politikstudent borde veta bättre än att uttala sig så kategoriskt.
– Det råder censur, menar hon.
– Bara för att Italien är ett så kallat ”västland” vill folk inte erkänna hur totalitärt det är.
För en vecka sedan hade jag tidigare tagit hennes ord med en nypa salt. Men när jag går runt bland San Lorenzos barer, bara dagar efter kravallen på min gata, är det nästan ingen av de jag pratar med som ens vill vara med på bild.
Sedan kravallen har jag gått förbi Il Playground varje dag, i hopp om att finna ett gäng ungdomar där som kan berätta för mig vad platsen betytt för dem, men förgäves. Jag undrar om det blir någon parkeringsplats, eller om små barn kommer att spela basketturnering här igen en dag.
– I slutändan handlar det om förändring, säger tjugosexåriga Giordano mellan cigarettbloss.
– Unga kräver den, den äldre generationen fruktar den. Så har det alltid varit. Det är en cykel. Det må stundtals se mörkt ut, men det tyckte man nog för tjugo, trettio, fyrtio år sedan också. Du frågar om framtiden, men framtiden behöver inte vara om hundra år, framtiden kan vara i morgon. Satsa på att i morgon blir bättre än i går.
Donald Trump målar upp sina tullar som ett skydd för arbetare. Men snarare än att ge nytt liv åt industrin kommer de att göra livet ännu dyrare för hans väljare.
I sin första våg av exekutiva ordrar drog sig president Donald Trump för att införa tullar mot USA:s viktigaste handelspartner. Men efter hot om att förtulla datorchip, läkemedel och stål, införde han i förra veckan tariffer på 25 procent mot Mexiko och Kanada samt 10 procent för kinesiska varor. I Kanadas och Mexikos fall har de skjutits upp en månad efter förhandlingar.
Trump vann valet på löften om att lösa människors ekonomiska nöd, bland annat genom att införa handelshinder. Han ser den minskande sysselsättningen inom industrin som roten till landets illamående, och handeln – särskilt med Kina – som den främsta drivkraften bakom nedgången. Denna kristeori har stöd på båda sidor.
Samförståndet bekräftas av att Biden på trumpskt manér kombinerade nationalistisk politik för säkerhet och industri med handelsrestriktioner med syfte att hämma Kinas fortsatta tekniska utveckling.
Politiken bygger dock på en förvirrad ekonomisk analys, och riskerar snarare att förvärra problemen den är avsedd att lösa.
Trumps handelspolitik bygger på en befogad oro: USA har länge dragits med dubbla underskott – både i statsbudgeten och i bytesbalansen, alltså skillnaden mellan import och export.
De senaste åren har kampanjerna ökat mot bibliotek för att censurera litteratur, i synnerhet sådan med hbtq-teman. Men bibliotekarierna ser inte det största hotet i aktivisterna – utan i vilka böcker som försvinner från hyllorna.
Den 25 januari laddar en 16-årig aktivist upp en video på när han går in på Björkhagens bibliotek i Stockholm. Han ställer frågor på ett sätt personalen beskriver som ”obehagligt och stressande”, innan han blir utskickad av en ordningsvakt. I slutet ger han tittarna instruktioner på hur de själva kan ”skydda barn i ert närområde från att komma i kontakt med transpropaganda”.
”Propagandan” han kommit för att ifrågasätta är Camilla Gisslows böcker för barn mellan 3 och 6 år, Jag är Linus och Jag är Bella, som handlar om att vara ”kille med snippa” respektive ”tjej med snopp”. Influerarens tips till sina följare är att låna om böckerna så många gånger som möjligt, för att hålla dem borta från bibliotekens hyllor.
– Vi har sett tendenser och förstått att det börjat hända saker på biblioteken som vi haft för dålig koll på innan, säger Kerstin Almegård (bilden).
Hon är ordförande för litteratur- och tryckfrihetsorganisationen Svenska Pen, som förra året var med och upprättade ett formulär där bibliotekarier kunde rapportera in ”otillbörlig påverkan”, och olika former av påtryckningar och trakasserier. Idén kom ur medlemsundersökningen från facket DIK, som bland annat organiserar bibliotekarier.
– När vi hade gjort den några år hörde några medlemmar av sig och sade att det började bli vanligare med politisk påverkan, både från allmänheten och klåfingriga lokalpolitiker. Vi ville börja föra statistik på det, säger Anna Troberg (bilden), förbundsordförande för DIK.
– Vissa ämnen har plötsligt blivit kontroversiella och drar till sig oönskad uppmärksamhet, både hbtq men även sådant som klimat och demokrati.
Totalt har 18 incidenter rapporterats in under 2024. Kerstin Almegård vill inte tala alltför tvärsäkert utifrån så pass låga siffror, men klart är att just hbtq-innehåll ofta står i centrum.
– Regnbågsflaggor, evenemang, att man skyltar med sådana böcker eller lånar ut dem till barn. Men det har också kommit kritik från kristet håll, som när några ansåg att man uppmanade till ”häxkonst” med någon programpunkt.
Båda böckerna nominerades i nätverket Vi Tillsammans omröstning ”Årets olämpligaste barnbok 2023”, men förlorade mot Hur man blir en dragqueen, riktad till samma åldersspann. I motiveringen beskriver man drag som ”ett fenomen som sexualiserar och förlöjligar kvinnor.” Nätverket grundades 2021 som ett initiativ mot covid-19-vaccinering av barn, men har sedan dess engagerat sig allt mer mot barnböcker med ”olämpligt innehåll som normaliserar sexuella tankemönster och osunda självbilder”.
Man ska inte behöva välja bort viktiga ämnen, varken av ”känslighet” eller resursbrist.
Motståndet kommer både från högerextremt och konservativt religiöst håll, enligt Kerstin Almegård. Det hon ser som den stora risken framöver är om ”kontroversiell” litteratur eller verksamhet börjar undvikas i förväg.
– Mest oroande är att ungefär hälften av de här incidenterna lett till åtgärder. Att man ställt in vissa böcker på kontoret, eller satt en åldersgräns på utlåning. Men det kan ju också vara säkerhetsåtgärder eller mer personal, där kanske det snarare är bra att man tar en ökad hotbild på allvar.
På ett skolbibliotek i Norrköping ledde en förälders upprördhet över ”USA:s mest förbjudna bok”, Maia Kobabes Gender queer, till att den numera bara lånas ut till skolans högstadieelever. Enligt Anna Troberg uppger biblioteksanställda att detta redan sker på flera platser.
– Man börjar självcensurera. Till viss del sker det omedvetet, men det är också en ekonomisk fråga: har du fem arrangemang du vill göra på biblioteket men bara plats för tre kanske du undviker dem som drar till sig gräl eller kräver vakter. Det blir lättare att välja det som är ”enklare”.
Hon tror att detta delvis kan undvikas genom att ha en färdig handlingsplan för när något händer – men varnar samtidigt för att dumpa allt ansvar på biblioteken.
– Politiker måste både på nationell och lokal nivå stötta bibliotek, både moraliskt och ekonomiskt. Man ska inte behöva välja bort viktiga ämnen, varken av ”känslighet” eller resursbrist.
Flamman träffar humorgruppen Freudian Slip Productions, och återvänder till en tio år gammal debatt med Liv Strömquist och Kristoffer Svensson, för att ställa en evig fråga – får man skämta om allt?
– Hur säger man burn på västgötska? Burn. Börn. Böörn.
Martin Arnell gör dialektala utfall iförd bandana och skinnjacka. Bredvid sig har han parhästen Gustav Bennegård i skinnväst och mittbena. De tillhör ett bensindrivet gatugäng som i ett parkeringsgarage möter sina naturliga fiender.
– Är ni elbilsgänget? Har ni symöte eller?
Bensinkillarna skrattar hånfullt och highfivear.
– Det är bäst att ni tar det lugnt. Ni ska väl ändå sova i väntan på att elbilarna laddat klart.
Humorduon Martin Arnell och Gustav Bennegård kallar sig Freudian Slip Productions, och har lånat ett parkeringsgarage i norra Stockholm för att spela in en reklamfilm för elbilsfirman Carla. I scenen målar de upp konflikten mellan drivmedlen som ett identitetspolitiskt krig mellan självgoda stadsbor och manschauvinistiska fossiler.
Först sörjer vi värdigt, sedan pekar vi finger. Jag längtar till dag tre – när vi pratar om hur vi bygger ett Sverige utan skjutningar.
Vart tog det fina Sverige vägen?
Det frågade drottning Silvia under kungaparets besök på Risbergska skolan under onsdagen, och vi är nog många som undrar samma sak.
Samtidigt har det varit fint att se oss samlas. Jag blev inte bara rörd av våra monarker, utan även av Ulf Kristerssons presskonferens. Över hur de flesta av oss ändå höll oss från att sprida obekräftade uppgifter, att mana till lugn, att inte alltför snabbt börja peka politiska fingrar. Inte bara för offrens skull, utan även för folkets. Att inleda med ett erkännande av att inte heller våra politiska motståndare vill se oskyldiga människor skjutas.
Så såg den första dagen ut, för vi vet också att dag två kommer. Snart kan polisen inte längre hålla uppgifterna för sig själva, och då har ändå det mesta ändå kommit ut via medier och flashbackspanare.
Nu har TV4 analyserat ett ljudspår som visar att skytten ropade ”ni ska bort från Europa!” Valet att gå till attack mot en kommunal vuxenskola med särskild inriktning på det svenska språket antydde redan att dådet kunde ha rasistiska motiv. Om uppgifterna så stämmer har vi alltså att göra med ännu ett rasistiskt terrordåd i Norden.
Samtidigt visar uppgifter från Aftonbladet att dådet snarare kan ha varit riktat mot socialtjänsten. Den misstänkte massmördaren har stått utan inkomst de senaste tio åren, då han inte sökt tillräckligt många jobb. Nu uppges flera anställda på socialförvaltningen vara saknade. I sådana fall har vi ett fall liknande Luigi Mangione i USA, som mördade vd:n för ett hälsobolag för att ha utsatts för deras grymma utsållningssystem.
Ett socialistiskt rorschachtest alltså.
Antingen går man till attack mot den rasistiska retorik som inte längre bubblar underifrån, utan sprids från dem som styr oss. Vi skulle kunna uppmana Ulf Kristersson och de övriga Tidöpartierna att markera hårdare mot det hat som väller ut från deras samarbetsparti Sverigedemokraterna. Be honom att berömma den kristdemokratiska socialministern Jakob Forssmed, som i höstas var anständig nog att ta avstånd från Richard Jomshofs rasistkarikatyrer, i stället för att låta hans parti be Sverigedemokraterna om ursäkt.
Därför längtar jag efter dag tre, när beskyllningarna har ebbat ut och vi alla berättar vad det är för samhälle vi vill ha i stället.
Eller så angriper man nedskärningarna i socialtjänsten. Påpekar hur det ser ut i kommun efter kommun: färre socialsekreterare, längre handläggningstider, mer press på de anställda att trolla fram hjälp ur en ständigt krympande budget. En politik som inte bara slår mot dem som söker stöd, utan också mot de anställda som förväntas hantera desperata människor utan verktygen att faktiskt hjälpa dem. En värld där sprickorna blir allt fler, och där hopplösheten – som vi precis har sett – ibland leder till katastrof.
Men jag orkar ärligt talat inte med det just nu. Skjutningarna är här, och inspirationen kommer från alla håll – gängen, högerextremister, islamister, internet – och det finns inga politiska trollformler som kan lösa dem.
Därför längtar jag efter dag tre, när beskyllningarna har ebbat ut och vi alla berättar vad det är för samhälle vi vill ha i stället. Hur vi ska bygga upp det där fina Sverige igen.
För det kanske är där som de ständiga utfallen mot muslimer, eller utreandet av våra gemensamma egendomar, brister som mest. Låt oss bortse från eventuell hjärtlöshet eller rasism – vilken vision om framtiden bygger de på? Hur är de tänkta att göra Sverige till ett land där ingen människa är desperat nog att ta till vapen?
Svaret är att regeringen inte har presenterat en sådan tanke under en enda av sina presskonferenser, och det har ingen annan politiker heller. Så länge det är så, kommer vi att ha skjutningar i Sverige.
Mycket är ännu oklart om massmordet i Örebro. Men en sak är säker: vi måste ta hotet mot våra skolmiljöer på större allvar.
Sverige är ännu i sorg efter den värsta masskjutningen i svensk historia.
I skrivande stund har elva människor bekräftats döda, samtidigt som osäkerheten är stor. I nuläget tror polisen att förövaren var en ensam man med vapenlicens, som troligen dödade sig själv på plats.
Vi vet ännu inte vilka de döda är, men flera imamer ska ha besökt Universitetssjukhuset i Örebro under kvällen.
Men vissa saker vet vi.
Skjutningen ägde rum på en kommunal vuxenutbildning, Campus Risbergska, en plats där många invandrare utbildar sig. Flamman har också tittat på schemat för dagen, och 11 av 18 kurser som ägde rum samtidigt med skjutningen var olika nivåer av svenska som andraspråk.
Förutom kurser i svenska och vuxengymnasium har Risbergska även utbildningar som kombinerar språket med ett yrke, som barnskötare, lokalvårdare, restaurangbiträde, servicereseförare och undersköterska.
Dessa båda byggstenar – språket och yrket – är centrala för att finna en plats i det svenska samhället.
Detta har inte minst inskärpts av regeringen.
”Invandringen ska gynna Sverige”, förklarade statsminister Ulf Kristersson och migrationsminister Maria Malmer Stenergard i en debattartikel i Svenska Dagbladet (22/8). ”Från dag ett har regeringen därför varit tydlig med att den som kommer till Sverige för att stanna också ska förväntas bli en del av samhället, lära sig språket, bli självförsörjande och respektera svenska värderingar.”
Det är precis vad människorna på Campus Risbergska gör. För det har de nu straffats, vissa med döden. Oavsett hudfärg på de drabbade så behöver den hotfulla retoriken i samhället gå ner.
Ulf Kristersson gjorde en bra presskonferens i går och sade värdigt nog att han ”inte tänker på politik i dag, utan de anhöriga”.
Det gjorde jag också. Och när saker har klarnat mer kring gärningsmannen och offren, så kommer vi att behöva prata mer om hur vårt politiska samtal är formulerat. Att oavsett vad vi vill se för politik så målar vi inte upp folkgrupper som ett hot.
Men redan nu står klart att vi måste börja skydda våra lärare och elever bättre. Det är ett annat Sverige nu, både ensammare, ojämlikare och ilsknare, vilket plötsligt gör det farligt att tillhöra världens vapentätaste länder. När tidningarna listar skolattacker har endast två ägt rum innan millennieskiftet, och sju sedan dess.
Det är inte ens första gången denna vuxenutbildning är en måltavla. För fem år sedan utsattes Risbergska för ett bombhot som gjorde att skolan fick utrymmas och nationella bombskyddet kallades in. I höstas övade därför lärarna på närliggande Karlsundsskolan i att försvara sig mot en skolattack mot maskerade män, med ett säkerhetsbolag som lärde ut motstrategier.
Den senaste dödligaste skolattacken ägde rum i Malmö 2022 när en 18-åring knivmördade två lärare. Då sade Per Boström, Lärarnas Riksförbunds ordförande i Örebro, att hotbilden var hög även där, och att skolorna behöver se över sina skalskydd. Ett ordentligt sådant innefattar blipplås och larm på alla entréer, vilket torde vara en självklarhet framöver. Så får vi diskutera vakter och metalldetektorer om våldet fortsätter.
”Det kan inte nog betonas hur viktigt det är”, sade han då. Nu säger han till Flamman att det gör ont hur lite som har hänt sedan dess. Och som inte det vore nog visar en regeringsrapport (15/10) att våldet och hotelserna som riktas mot lärare ökat med 150 procent på bara tio år.
Hoten mot våra skolmiljöer behöver tas på allvar. Ingen ska behöva vara rädd på jobbet, inte minst på en så central plats för demokratin som skolan. Det kommer snart att finnas saker att bråka om.
När det gäller att värna skolan som fredlig plats borde vi dock kunna vara överens. Men en allvarlig röst räcker bara så långt – nu gäller det att sätta pengar bakom orden.
Pär Boström ringde i varningsklockorna om säkerheten på skolorna redan efter dubbelmordet i Malmö 2022. Nu har hans egen hemstad drabbats av Sveriges värsta masskjutning någonsin.
– Det är ofattbart det som hänt, säger Pär Boström.
Han är lärare för årskurs 4–9 på Mellringeskolan i Örebro, och en lokal lärarfacklig veteran. Inför Sveriges lärares kongress 2024 beskrevs han i Vi Lärare som ett av förbundets mest erfarna ombud. I rollen har han drivit frågor om såväl minskad arbetsbelastning som marknadsskolans avskaffande. Men också frågan om säkerhet på jobbet.
– Lärare är ett utsatt arbete, vi jobbar i en väldigt öppen verksamhet, berättar han för Flamman.
– Det är i dag väldigt lätt för utomstående att obemärkt komma in på en skola. Man kan gömma sig, det finns många ingångar och alla skolor låser inte sina dörrar.
Redan för knappt tre år sedan, våren 2022, varnade han om en ohållbar säkerhetssituation för lärare. Detta efter att en 18-åring mördat två lärare på Malmö Latinskola. Även han själv har varit med om en inrymning, som senare ledde till åtgärder.
– Skolan jag jobbar på hade en hotbild mot sig för flera år sedan, och då ändrades skalskyddet så att man lättare kan stänga byggnaden om ett hot utifrån uppträder.
Han ser även att sättet skolor byggs på påverkar säkerheten för elever och lärare.
– Bygger man skolor med glasväggar finns det ingenstans för personal och elever att gömma sig. Många skolor har väldigt öppna ytor där det inte riktigt finns någonstans att ta vägen, säger han.
– Säkerhetstänk måste vävas in i arbetet när man bygger nya skolor, och bygger om skolor. Det är klart att det är kostnader i detta, för privata och kommunala huvudmän, och här ser jag att staten måste bli mer delaktig i att skjuta till medel för att bygga säkra skolor.
Han hoppas att säkerhetsfrågorna nu ska komma upp på agendan på allvar, efter masskjutningen i Örebro.
– Att det krävs en sådan här fruktansvärd händelse för att börja tänka i de banorna är hemskt, poängterar han.
– När man pratat om detta i media har man hittills inte lyft säkerhetsfrågorna på det här sättet, jag har inte hört någon alls prata om skalskydd. Det gör ont för mig, det är viktigt.
Över 100 personer har fått sina telefoner hackade av företaget Paragon. En av dem är Husam El Gomati – som bor i Sverige, granskar korruption i Libyen, och har blivit en måltavla för Italiens underrättelsetjänst.
– Så vitt jagvet är den här linan säker. Just nu, skrattar Husam El Gomati.
Samtalet sker över Whatsapp. Husam El Gomati blev nyligen kontaktad av representanter från Meta, som äger chatt-appen. De ville informera honom om att han var en av ett hundratal journalister, aktivister, och andra vars telefon blivit hackad och spionerad på via Whatsapp, av det israeliska övervakningsföretaget Paragon Solutions.
– De sade till mig att det inte ens skulle hjälpa om jag fabriksåterställde mobilen. Det var rätt läskigt.