Inrikes

EU kan förbjuda permanenta uppehållstillstånd

Människor sover i tält bara ett stenkast från Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: Tor Gasslander.

När svenska regeringen deltar i Europarådet under torsdag och fredag står migrationen på agendan. Men samtidigt som man säger sig arbeta för permanenta uppehållstillstånd röstar regeringspartiet MP i parlamentet för ett förslag som innebär att sådana blir olagliga för alla medlemsländer.
– Om man säger att den tillfälliga lagen är just tillfällig så måste man kräva det, säger Vänsterpartiets Malin Björk. Miljöpartiets Bodil Valero kallar det dock att ”slåss mot väderkvarnar”.

Inrikes

Det var den 24 november 2015 som dåvarande miljöpartistiska språkröret Åsa Romson bröt ut i tårar under en presskonferens. Då presenterades regeringens nya hårdare flyktingpolitik, något Romson själv kallade för ”ett fruktansvärt beslut”. Det gråtande språkröret blev en symbol för ett parti som gått till val på en generös flyktingpolitik, men som i regeringsställning gång på gång tvingades kompromissa i sina profilfrågor. I praktiken handlade det bland annat om id-kontroller och ett stopp för permanenta uppehållstillstånd.
– Jag hoppas och tror att mitt parti har acceptans för att regeringen måste genomföra de här åtgärderna inte minst för att Sverige ska fortsätta vara ett land som tror att öppenhet, reglerad invandring och god etablering leder till ett starkt samhälle, sa Åsa Romson under presskonferensen.
Men varken partiet eller väljarna visade någon acceptans.

Partiledningen överkörda

Flyktingåtstramningen blev en del i ett fritt fall i opinionen, som miljöpartiet idag bara delvis har tagit sig ur. För Åsa Romsons del slutade det med hennes avgång.
När Miljöpartiet höll kongress i maj i år körde ombuden också över partiledningen, och fick igenom en skrivelse om att MP ska verka för permanenta uppehållstillstånd för delar av de som bara fått temporära sedan lagen infördes 2016.
Under Socialdemokraternas kongress månaden innan hände nästan samma sak. En kompromiss mellan kritiska ombud och partiledningen ledde till att partiet beslutade att man vill se permanenta uppehållstillstånd, även om  man samtidigt sa att det inte var möjligt att införa i nuläget.
I Regeringen har det båda partierna visserligen förlängt lagen om temporära uppehållstillstånd, men den officiella linjen är fortfarande att det temporära är temporärt.
Men när Europaparlamentet sammanträde i Strasbourg i förra veckan röstade regeringens representanter, vad det verkade, tvärt emot sin egen linje.
I vad som hyllades som en seger för de som eftersträvar en mer generös flyktingpolitik beslutade parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter i förra veckan att man ville se femåriga uppehållstillstånd för flyktingar, istället för de treåriga som EU- kommissionen hade föreslagit.
Men med beslutet kom också en skrivelse som skulle innebära att det blir olagligt för alla  EU:s medlemsstater att införa permanenta uppehållstillstånd.

Om kommissionen kastar på oss förslag som är aska och död, riktiga skitförslag, ska vi då nöja oss med småsaker?

Uppehållstillstånden ska visserligen kunna omprövas och förnyas efter fem år, men faktum kvarstår: Det temporära temporära blir permanent temporärt om parlamentet får sin vilja igenom. Förslaget stöddes både av hela den socialdemokratiska gruppen i utskottet och av Miljöpartiets representant Bodil Valero.

”Skitförslag”

Malin Björk är Vänsterpartiets enda ledamot i Europaparlamentet, och en av bara en handfull personer som inte stödde förslaget under omröstningen i plenisalen i Strasbourg.  Hon menar att ökningen från tre år –  som i kommissionens ursprungliga förslag – till fem inte är någon större seger.
– Om kommissionen kastar på oss förslag som är aska och död, riktiga skitförslag, ska vi då nöja oss med småsaker? Nej, det ska vi inte, säger hon till Flamman.
Bodil Valero (MP) som röstade för förslaget menar istället att det handlar om att göra det bästa av en svår situation.
– Det jag känner att vi håller på med här, det är att skademinimera hela tiden. För det är så många dåliga förslag på gång hela tiden.
Men är det inte konstigt för ett parti som Miljöpartiet, som är ett uttalat flyktingvänligt parti, att rösta för ett sånt här förslag?
– Det är klart att vi kan ställa oss utanför och bara säga nej, men jag känner att det blir lite att slåss mot väderkvarnar, och jag känner inte att jag vill vara en don Quijote. Här i parlamentet gör vi allt vi kan. Vi gör det som vi tror är bäst för flyktingarna och sen hoppas vi att våra kollegor i rådet kan göra sitt, säger hon till Flamman.

Migration som huvudtema

Under torsdagen och fredagen sammanträder Europarådet, där ländernas statsöverhuvuden gör sin del i att driva europeisk politik. Ett av rådets huvudteman, som bestäms på förhand, är just migration. Nu vill Malin Björk att en socialdemokrati som hävdar att man på sikt är för permanenta uppehållstillstånd vågar visa det.
– Sverige måste åka ned och man måste säga det här är vårat ultimatum: man ska inte ha en EU-lagstiftning som tvingar oss till försämringar. Då måste man gå in i de rummen och ställa de kraven. Gå in och säga ifrån.
Morgan Johansson (S), migrationsminister, reser till Bryssel redan under onsdagen för att delta i en konferens som ska leda till konkreta förslag inför rådets sammanträde på torsdag och fredag.
Han avböjer att kommentera utförligare, men meddelar via sin pressekreterare att Sverige i rådet kommer att verka för att permanenta uppehållstillstånd ska bli lagligt.
– Parlamentets förslag påverkar inte Sveriges hållning i pågående förhandlingar i Rådet. Vi står fast vid att vi i första hand vill se en möjlighet att bevilja permanenta uppehållstillstånd, skriver Sofie Rudh, pressekreterare hos Morgan Johansson till Flamman.
Vart förhandlingarna mellan parlamentet och rådet slutar är ännu oklart, men traditionellt brukar Europarådets utslag vara snarare mindre flyktingvänliga än parlamentets. Både Malin Björk och Bodil Valero verkar dock hysa vissa förhoppningar om att EU i den här frågan ska vara sedvanligt saktfärdiga.
– Det här kan komma att förhandlas länge, och det är inte så att parlamentets förslag kommer vinna, antagligen, säger Bodil Valero.
– Det kan hända att den här lagstiftningen kör fast, säger Malin Björk.
Kan du tänka dig att verka för att  den ska köra fast?
– Jag har absolut ingenting emot om det här kör fast i rådet.

  • #eupol
  • EU
  • flyktingpolitik
  • migration
  • uppehållstillstånd

Inrikes