Opinion

EU-valet är ett ”skitval” – och just därför ska du rösta

Ana Süssner Rubin, andranamn på Vänsterpartiets EU-vallista och Eva-Britt Svensson, tidigare EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.

Toppnamnet och EU-veteranen: därför ska du som EU-motståndare gå och rösta i valet.

Opinion

Många tycker att det är frustrerande att som EU-motståndare rösta i EU-valet. Varför ska man bidra till ett jippo som verkar gå ut på att stärka EU? Är det inte bättre att stanna hemma och bojkotta EU-valet för att visa att många svenskar skiter i EU?

Jo, vi håller med om att EU-valet kan verka vara ett skitval. Men tycker du inte att det är frustrerande att se att Sveriges ekonomi blir alltmer beroende av beslut som fattas av EU-kommissionen eller inom eurozonen? Att Sveriges utrikespolitik allt mer anpassas till EU:s och NATO:s intressen?  Att svensk välfärd utsätts för ett allt större privatiseringstryck på grund av EU-regler? Att allt fler och alltmer långtgående beslut fattas i Bryssel?

Vi tycker att det är upprörande att se att EU fortsätter pumpa ut miljardbelopp i jordbruksstöd till den jordägande adeln. Att det är motbjudande att bevittna hur politiker låter sig korrumperas av storkapitalets lobbyister. Och det är deprimerande att veta att viktiga frågor som klimatet och fackliga rättigheter hamnar långt ned på dagordningen i Bryssel medan storföretagen obehindrat får fortsätta skita ner och lönedumpa.

Mitt i allt elände minns vi dock när svenska folket sa nej till euron år 2003. Hela det politiska etablissemanget – från socialdemokraterna över ”mittenpartierna” till moderaterna till Svensk Näringsliv – ville då att Sverige skulle gå med i EMU. Kampanjen mot EMU kändes därför länge hopplös, med tanke på hur mycket resurser Ja-sidan satsade. Vi som var emot hade inga resurser jämfört med dem.

Men vi vann folkomröstningen ändå, därför att vi lyckades mobilisera folkmassorna mot EU och EMU.

Det progressiva svenska EU-motståndet har numera mer eller mindre somnat in, bland de flesta aktiva politiker. Måhända av rädsla för att väcka en sovande björn – det nationalistiska, högervridna EU-motståndet.

Men allt det som vi på Nej-sidan sade förr i tiden är idag lika aktuellt som då. Till exempel att EU och euron skulle tvinga Sverige skära ner i välfärden och luckra upp arbetsrätten. Vi vet att det vi sade år 2003 fortfarande gäller. Och det gör att vi menar att det inte bara är möjligt, utan rentav nödvändigt att åter bygga upp det folkliga motståndet mot EU.

Genom att kasta bort din röst i EU-valet bidrar du till att det mesta som EU gör får fortsätta oemotsagt. En EU-motståndare som sitter i EU-parlament har långt större chanser att bli hörd än en EU-motståndare som sitter hemma i soffan och i bästa fall är kritisk i sociala media.

Du som låter bli att rösta gör det dessutom lättare för såväl EU-kramare som högerextremister att dominera EU-parlamentet. EU-parlamentet må inte ha mycket att säga till i EU:s i grund och botten odemokratiska struktur – men det är ett viktigt forum för att avslöja EU-brister. Och ett viktigt verktyg för att påverka Europas makthavare. Det har dessutom en opinionsbildande kraft och vem som sitter där avgör också vem som ska få uttala sig i de frågor som behandlas: ska det vara en rasist från Sverigedemokraterna eller ska det vara en EU-motståndare från Vänsterpartiet?

Om du vill bidra till att vända den pågående utvecklingen ska du därför se till att EU-kritikerna blir fler i EU-parlamentet. Vi behövs för att väcka opinion mot EU, för att motverka att de mest reaktionära och högerextrema krafterna tar över den arena som EU-parlamentet utgör.

Att eftersträva ett helt annat europeiskt samarbete, mellan självständiga stater, är det enda rimliga alternativet för en EU-kritisk vänster som inte vill kapitulera och släppa EU-frågan till andra krafter. Det är därför som vi behöver en folkrörelse mot EU. Och denna folkrörelse behöver en röst i Bryssel. Det är därför som vi som är EU-kritiker ska delta i det där ”skitvalet” på söndag. Du som funderar på att låta bli att rösta stärker bara EU-eliten och den extremisthöger som så gärna vill utnyttja EU-parlamentet som en plattform för sin rasistiska agenda.

Det enda självklara alternativet för den som vill slå tillbaka mot den högerextrema frammarschen är att i EU-parlamentsvalet lägga sin röst på ett parti som slåss för alla människors lika värde – och som kommer att motverka den nyliberala politik som splittrar människor genom att skapa större klyftor, och som står upp för feminismen och fackliga rättigheter!

Vi som är vänstervridna EU-motståndare förtjänar att det finns starka röster i Bryssel som representerar vår kritik mot EU. Lägg därför din röst på det parti som fortfarande ogillar att alltmer inflytande flyttas från folket till eurokrater, som kommer att käfta emot såväl kommissionärer som fascister i Bryssel – lägg din röst på Vänsterpartiet.

Ana Süssner Rubin, andranamn på Vänsterpartiets EU-vallista

Eva-Britt Svensson, tidigare EU-parlamentariker för Vänsterpartiet

  • Bryssel
  • Eu-val
  • motstånd
  • sverige

Opinion