Kultur

Barbro ”Lill-Babs” Svensson 1938-2018

Evigt ung 80-åring

Foto: Drago Prvulovic/TT.

Kultur

”Jag har inte så långt kvar. Jag insåg det när jag satt i ett flygplan hösten 1994, på väg till Norge.” Så inleds Barbro ”Lill-Babs” Svenssons självbiografi Hon är jag. Det hon syftar på är sitt 40-årsjubileum som artist och det så stundande 60-årsfirandet. ”Nära döden”, kallar hon det i boken. I själva verket hade hon mer än 20 år kvar på sitt liv, 20 år då hon knappast drog ned på takten. Lill-Babs levde i evig ungdom. Och den sitter inte i det förgängliga skal vi kallar kroppen, oavsett vad den enorma marknad som kapitaliserar på kvinnors självspäkning vill få oss att tro.

Lill-Babs var, trots sina enorma kommersiella framgångar, även på många sätt den marknadens antites. I sin artistkarriär såväl som i sitt privatliv spräckte hon den snäva tvångströja som är kvinnorollen, även när detta har haft sitt pris. Men hur mycket än media har försökt använda Barbros privatliv emot henne, så har hon alltid hållit huvudet högt och aldrig ursäktat sig för hur hon levt sitt liv. Och oavsett hur media har behandlat henne, så har hon låtit det svenska folket följa henne genom livet, med hjärta och själ.

Hon har alltid hållit huvudet högt och aldrig ursäktat sig för hur hon levt sitt liv

Flickan från Järvsö, den tuffa bruden i lyxförpackning, skådespelerskan, underhållaren, vår mest folkkära artist, mamman, mormodern och matriarken Barbro Svensson har lämnat oss – men lever ändå vidare.

 

_______________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Barbro Svensson
  • Lill-Babs

Kultur