Inrikes

Experten: det kommer att hända igen

Ett år efter dådet på Drottninggatan som tog fem människors liv är det fortfarande lika lätt att genomföra liknande attacker i Sverige, enligt experter. Och redan utsatta människor utnyttjas lättare av terrorgruppernas rekryterare.

Inrikes

Det var strax före klockan tre på eftermiddagen den 7 april förra året som 39-årige Rahkmat Akilov med hjälp av en stulen lastbil dödade fem personer, och skadade ytterligare minst femton.
– Efter terrordådet tänkte jag spränga mig själv och komma till paradiset, sa Akilov senare i förhör.
39-åringen har erkänt terrorbrott och sagt att bakgrunden till angreppet var Sveriges insatser mot IS.
Efter dådet inleddes de så kallade terrorsamtalen mellan samtliga regeringspartier förutom SD och V. Diskussionerna har bland annat mynnat ut i ökade möjligheter till signalspaning för Säkerhetspolisen. Trots det är Sverige fortfarande lika sårbart som för ett år sedan enligt Peder Hyllengren, terrorexpert på Försvarshögskolan.
– För den som vill genomföra den här typen av attentat så är det nog lika enkelt i dag som då.
Är det enkelt, menar du?
– Ja, den typen av attentat kräver ju egentligen bara att man är tillräckligt motiverad. Det krävs ingen särskild skicklighet för att trampa gasen i botten.

Den typen av attentat kräver ju egentligen bara att man är tillräckligt motiverad. Det krävs ingen särskild skicklighet för att trampa gasen i botten

Sedan IS förlorat mark i Syrien har de också börjat uppmana sympatisörer att begå okomplicerade terrordåd i sina respektive hemländer. När Säkerhetspolisen presenterade sin årsbok i slutet på februari i år konstaterade de att hotet för terrordåd var större än någonsin, och att IS försvagade ställning också kunde tänkas ge näring åt andra extrema islamistiska grupper.
– Vi har i dag ett nytt normalläge att förhålla oss till, vilket vi delar med övriga Europa. Det är en utveckling som oroar, sa vikarierande säkerhetspolischef Charlotte von Essen i samband med att årsboken publicerades.
Att förebygga ytterligare dåd vilar enligt Peder Hyllengren på två ben: Ett handlar om lagar och rättskipning. Det andra om förebyggande arbete. Det är framför allt det andra som har misslyckats i Sverige, menar han.

”De tror innerst inne att de gör rätt”

Tidigare rekryterades medlemmar till extrema islamistiska terrororganisationer ur över- och medelklassen. I dag kommer de framför allt från mer utsatta grupper, enligt Hyllengren.
– Det har primärt varit personer som lever i europeiska storstäders förorter under svåra förhållanden. Är de mindre integrerade och saknar jobb så är det naturligtvis lättare för rekryterarna att utnyttja de här personerna, säger han.
Mycket tyder på att Rahkmat Akilov kommer att dömas till livstids fängelse och utvisning. Förutom gärningsmannens erkännande finns också en rad vittnen och omfattande teknisk bevisning. Det enda Rahkmat Akilov ångrar, enligt honom själv, är att han inte dog under attacken.
– En vanlig brottsling vet ju oftast att det de gör är moraliskt fel, men gör det ändå, säger Peder Hyllengren.
– En person som Akilov däremot, som begår ideologiskt motiverade brott, de tror innerst inne att de gör rätt.
Kommer vi att få se fler attentat av den här typen i Sverige?
– Ja, det tror jag. Jag kan inte säga i vilken uträckning eller när och var och så, men genom att man genom enkla metodval kan orsaka enormt stor skada: där finns en lockelse för de här personerna. Det är något jag tror att vi kan få leva med.

 

_______________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • drottninggatan
  • Rahkmat Akilov
  • terrorism

Inrikes