Opinion

Fäll, vinn, omförhandla

Fällbar. Stefan Löfven under en frågestund i riksdagen.

Björn Alling svarar Flammans Per Björklund i debatten om Vänsterpartiets förhållande till regeringen.

Opinion

Diskussionen om Vänsterpartiets strategi måste börja i dagsläget. Vi kan inte vifta undan V:s acceptans av regeringens högerpolitik här och nu. Gör vi det förlorar analyser av vilka partier V kan samarbeta med på sikt eller vilka frågor V ska fokusera på efter nästa val sitt sammanhang.
Samhällsutvecklingen har blivit värre än vad vi som krävde röd knapp 2019 befarade. Pandemin har avslöjat en högerregering som gör allt för att rädda kapitalet, men allt för lite för vården och äldreomsorgen. V har i några fall fått igenom förbättringar, men det förändrar inte helheten i högervridningen: klassklyftorna, välfärdskrisen, hetsen mot flyktingar.
Björklund menar att V visst ”tar strid mot regeringen”. Men V-ledningen skriver själva i talepunkter om dagsläget som just skickats ut: ”Vi har gått med på att låta regeringen styra, eftersom den är bättre än alternativet”.  Den felaktiga inställningen demoraliserar motståndet mot högerstyret. Fäll regeringen, vinn extra­valet och förhandla om vänsterpolitik från en styrke­position!

    Opinion