Kultur

Fallet R. Kelly

Faith Rodgers från dokumentären, talar under en presskonferens om R. Kelly den 14 januari 2019. FOTO: Richard Drew/AP/TT.

Mikaela Kedhammar har sett Surviving R. Kelly och resonerar kring förövaren som kallas för monster av sina offer.

Kultur

Dokumentärserien Surviving R. Kelly (Lifetime) ser ut att bli R&B-stjärnans slutgiltiga fall. Under de senaste 30 åren har R. Kelly hunnit gifta sig med en femtonåring och haft otaliga sexuella relationer med andra minderåriga, misshandlat sin fru, blivit en väletablerad popkulturell referens efter att ha kissat på en fjortonårig tjej, och skapat sig ett eget harem av psykiskt och fysiskt misshandlade kvinnor som aldrig lämnar Kellys hus.

Men hur har han ostraffat kunnat göra detta? Pengar spelar helt uppenbart en roll: anställda som ljuger, administrerar och täcker upp, hus så stora att frun inte märker att tonåringar våldtas i ett annat rum, och möjligheten att köpa sina offers tystnad. Utöver detta så har R. Kelly en stjärnstatus som kanske är svår för oss i Sverige att riktigt förstå. I det svarta communityt har han enligt dokumentären varit en vattendelare. Chance the Rapper sammanfattar problematiken så här på Twitter:
”Sanningen är den att alla vi som någon gång nonchalerat historierna om R Kelly, eller som tänkt att systemet försökt sätta dit honom (som svarta män ofta blir), har gjort detta på bekostnad av svarta kvinnor och flickor.”

Oavsett så är det inte R. Kellys fans allena som har gett honom frikort att begå övergrepp. Flera av de medverkande i dokumentärserien lyfter frågan: hur hade medier och omvärlden reagerat om det var vita flickor och kvinnor som gick in i R. Kellys hus och sedan aldrig sågs av sina föräldrar igen?

Kelly kallas av de vittnande kvinnorna, även av sin egen dotter, för monster. Tesen som implicit drivs i det första avsnittet är att de sexuella övergrepp som R. Kelly själv utsattes för som barn lade grunden för den förövare han blev som vuxen. Det finns gott om forskning som visar på sådana samband. Oavsett om R. Kelly betraktas som ett monster eller ej, så har han formats av sin omvärld. Först och främst behöver R. Kelly stoppas, men näst i tur att ta ansvar för alla liv som förstörts på vägen är de som låtit det pågå. Skivbolagsdirektörerna som gav honom fria tyglar eftersom de ”inte har råd att förlora honom”, rättssystemet som låter sig manipuleras, och samhället som inte skyddar barn från vuxna.

Vi överlevde R. Kelly finns på SVT Play, fr.o.m. den 31 januari.

  • dokumentär
  • övergrepp
  • R. Kelly
  • Surviving R. Kelly

Kultur