Ledare

Klimatet

Fanny Jönsson: Politikernas svek mot Greta kan leda till klimatrevolution

Rhenfloden som flyter genom tyska Köln har sjunkit till sin lägsta nivå på flera årtionden på grund av sommarens torka. Foto: Rolf Vennenbernd/AP/TT.

Förut ville alla politiker synas med Greta. Nu klassar man gas och kärnkraft som gröna.

Ledare

För fyra år sedan cyklade jag och en dåvarande kollega ned till riksdagen. Där möttes vi av en tjej med två långa flätor och en handmålad skylt där det stod: ”Skolstrejk för klimatet”. Året var 2018 och Sveriges skogar brann; ändå pratade få partiledare om klimatet. Greta Thunberg sade att hon såg det som sin plikt att uppmärksamma frågan. Under en sten hade hon kilat fast några flygblad om klimatkrisen som förbipasserande gärna fick ta.

Ett stenkast bort var ingången till riksdagen. Politikerna gick in och ut. De flesta gick förbi, i bästa fall gav de flickan en snabb blick. Vad jag kunde se tog ingen av dem något flygblad. Sedan dök tidningarna upp. Gretas strejk uppmärksammades, och dagen därpå var fler ungdomar på plats. Till slut blev strejken så stor att den fick flyttas till Mynttorget.

Några veckor senare var skolstrejken en världsnyhet. Nu stannade politikerna till. De ville ta selfies med de ”modiga” barnen.

Fyra år senare går samma politiker till val på att subventionera fossila bränslen.

Sommaren 2022 har precis som 2018 präglats av skogsbränder och årets julimånad har visat sig vara en av de varmaste någonsin. Det är torka och brist på dricksvatten på stora delar av kontinenten. När temperaturen i Sverige letade sig upp till 37 grader kallade Miljöpartiet till krismöte. Även om initiativet nog bara var ett valknep, så var tystnaden från övriga partier talande. Samma månad röstade M, KD, L och SD för att lista naturgas – ett fossilt bränsle – och kärnkraft som hållbara i EU:s taxonomi.

Trots att forskare sagt att alla sektorer behöver ställa om genast, utsläppen måste minska drastiskt och mer natur måste skyddas, så verkar energifrågan vara det enda klimatämnet som engagerar alla de svenska riksdagspartierna. Enligt kvartetten ovan ska kärnkraft nu lösa alla problem. Det hade varit bra om samma partier diskuterade den eventuella risken med en sådan energiförsörjning. I synnerhet när man har Putin som granne, och hans armér i skrivande stund ockuperar Europas största kärnkraftverk.

Kärnkraftsvurmarna får gärna förklara hur Sverige ska hålla igång reaktorerna under värmeböljor och vattenbrist. Ett sådant svar kan ju anses lämpligt när Frankrike under sommaren har fått stänga flera reaktorer då de riskerade att bli överhettade. Något som varit ett stort problem när befolkningen behövt svalka sig framför luftkonditioneringen.

Det hade också varit angenämt om alla partier kunde presentera en handlingsplan för hur Sverige ska minska sina utsläpp med tjugo procent före årets slut. I stället har vi en valrörelse där MP utmålas som kontroversiella då de inte vill släppa fram en regering som ökar utsläppen.

2022 är klimatfrågan fortfarande en av de fem viktigaste frågorna för svenska väljare. För ungdomar mellan 15 och 24 är det den näst viktigaste. 2019 marscherade miljontals människor för en ambitiösare klimatpolitik. Så hur kommer det sig att klimatpolitiken 2022 är så futtig? Pandemin gav oss svaret.

Strax efter att coronaviruset klassades som en pandemi infördes restriktioner över hela världen. Krispaket delades ut. Handlingen låg helt i linje med det globala nödläget, men fick ändå klimatrörelsen att häpna. Den snabba omställningen som skedde framför våra ögon hade vi fått höra var omöjlig när det kom till klimatet. Så vad var det som fick ledarna att agera nu? Svaret blev tydligt när fossilindustrin fick krispaket efter krispaket: coronaviruset kunde även smitta de rika. Redan i dag.

De senaste fyra åren har visat hur starkt staten är knuten till fossilkapitalet. Krisstöd har flera gånger delats ut till fossilindustrin, trots att vi vet vilka konsekvenser det får för klimatet. Trots Rysslands krig i Ukraina importerar EU fortfarande rysk gas och uran till Europa. I Sverige kunde regeringen inte ens förmå sig att stoppa expansionen av Preems oljeraffinaderi.

I dag stannar de röda turistbussarna vid Mynttorget. Skolstrejkarna, som fortfarande sitter på torget varje fredag, är numera en turistattraktion. Sommaren 2022 kommer Europa eventuellt få uppleva sin värsta torka på 500 år. I riksdagshuset svettas makten. Inte på grund av extremvärmen – där finns ju AC – utan för att det är valspurt.

Skjortkragar rättas till. Snart ska det ta selfies på bensinmacken.

”Jaha, Gretas strejk fyller fyra år? Någon från staben kan väl skicka över en ekologisk bakelse, så de slutar klaga någon gång.”

  • Greta Thunberg
  • klimatkris

Ledare