Nyheter

Farc blir officiellt politiskt parti

Foto: Fernando Vergara/AP/TT.

Nyheter

 
Den colombianska Farc-gerillan övergick i fredags officiellt till ett politiskt parti efter över 52 års väpnad kamp. Efter en fem dagar lång konferens i Colombias huvudstad Bogotá bestämdes att namnet Farc ska behållas men med förändrad innebörd. I stället för Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (”Colombias revolutionära väpnade styrkor”) ska partiet heta Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (ungefär ”Den allmänna alternativa revolutionära styrkan”). Gruppens logga med gevär har även bytts ut mot en röd ros.

Iván Márquez som ledde fredsförhandlingarna med den colombianska regeringen valdes till partiledare. Farc har för tillfället tio platser i det colombianska parlamentet men hoppas på att vinna fler i nästa års val. Partiet kommer dock inte att presentera en egen presidentkandidat utan söka samarbete med andra vänsterpartier. På grund av dess historia av kidnappningar, bombattentat och strider mot regeringsstyrkor och paramilitära grupper, under vilken minst 300 000 människor dödades och över 7 miljoner tvingades fly, är bilden av Farc övervägande negativ i Colombia. Enligt en undersökning har 84 procent av väljarna en negativ inställning till Farc. Det är dock något bättre än samtliga andra partier som på grund av korruptionsskandaler förkastas av 87 procent av väljarna.

I tisdags kom också gerillan ELN överens med den colombianska regeringen om ett sex månaders eldupphör, bara två dagar innan påve Franciskus skulle besöka landet.

  • Colombia
  • Farc

Nytt