Ledare

Farväl, Sjöstedt

Jonas Sjöstedt avgår meddelar han på ett medlemsmöte under onsdagakvällen. Svensk vänster kommer att sakna honom.

Ledare

De envisa rykten om Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedts förestående avgång, som förföljt honom i över ett år, i visade sig på onsdagkvällen vara alldeles sanna.

Den typen av rykten gör ofta det.

Vänsterpartiets partiledare sedan 2012 avgår på kongressen i maj.

Ingen är väl direkt förvånad. Inte ens bland medlemmarna, som var de första att ta emot beskedet under ett internt möte på onsdagen, verkar chocken vara särskilt stor.

Så menar också vissa att positioneringen inför den kommande ledarkampen redan pågått ett tag. Tidigare riksdagsledamoten Rossana Dinamarcas envetna kritik av partiledningen har beskrivits som ett slags förarbete till en kommande personvalskampanj. Snart kan vi ha svart på vitt om det stämmer.

Oavsett kan man vänta sig att partiledarvalet förtydligar den (ibland lite uppblåsta) strid mellan de inom partiet som stöttat Sjöstedts ledning och de som anser att partiet under hans ledning blivit för mjäkiga.

Oavsett vem som vinner har den nya partiordföranden en stabil plattform att stå på: så här starkt väljarstöd har Vänsterpartiet inte haft på länge. Åtminstone av den anledningen kommer vänstern minnas Jonas Sjöstedt med värme.

    Ledare