Ledare

Fascismen stoppas av organiserat motstånd – inte av polisen

Nazisterna som tågade i Göteborg i söndags. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Inskränkningar i demonstrationsrätten eller nazist-förbud kan på sin höjd vara ett tillfälligt värn, men aldrig ett hållbart sådant.

Ledare

I helgen marscherade ett 70-tal nazister öppet och utan tillstånd i centrala Göteborg. Enligt Expo, som är experter på det högerextrema hotet, så demonstrerade gruppen som kallas för Nordiska motståndsrörelsen (NMR) för att framstå som handlingskraftiga inför sina egna och markera mot polisen (Expo, 19/9, 2017).

Det är klart folk blir förbannade. Nära nog uniformerade nazister får gå och skrika nazistiska slagord, går i raka led (om än inte tillräckligt raka enligt den lokala polischefen) och hojta om folkförrädare. Rädslan tar sig in under huden för att nazisternas agerande ger oss en föraning om vad som kan komma.

Men folk inom vänstern ska nogsamt tänka sig för innan man driver på frågan om att genomföra inskränkningar i demonstrationsrätten som argument för att komma till rätta med nazismen. Om vi tror att det är polisen som kommer stoppa nazisterna så tror vi fel. Inte för att hela poliskåren består av nazister – det gör den nämligen inte – utan för att hårdare lagstiftning aldrig kommer vara en lösning, möjligtvis ett tillfälligt värn.

Demonstrationsrätten ska vara stark. Så stark att man inte behöver tillstånd för att demonstrera. De inskränkningar som har skett i demonstrationsrätten historiskt har framförallt riktats mot arbetarrörelsen. Annie Lööf, som under söndagen något oväntat gav stöd till linjen om att inte låta nazisterna demonstrera utan tillstånd, är såklart välkommen i den antifascistiska kampen. Ju fler dess bättre. Men kan man lita på att Annie Lööf inte vill stämpla och förhindra det som hon tycker är vänsterextremt nästa gång? I hennes värld så är ju begränsningar av vinster i välfärden en förlängning av Sovjets politik.

Kan man lita på att Annie Lööf inte vill stämpla och förhindra det som hon tycker är vänsterextremt nästa gång?

En stabil skyddsvall mot fascism byggs av folklig organisering. Det är den enda hållbara lösningen – på både lång och kort sikt. Varje gång nazisterna visar sig så ger det också en vetskap om att problemet fortfarande finns och att det blir större. Utifrån den insikten kan vi organisera motståndet och vända det mot såväl de heilande och uniformerade nazisterna som syns på stan som mot de fascister som istället för uniform nu har klätt sig i kostym och sitter i parlamentet.

  • nazister
  • NMR
  • polisen

Ledare