Kultur

Fattigfällan

Uje Brandelius.

Uje Brandelius debuterar som barnboksförfattare med ”Hemma hos Harald Henriksson”, en bilderbok om klass som bekräftar barnet och utmanar den vuxne läsaren.

Kultur

Hemma hos Harald Henriksson

Uje Brandelius & Clara Dackenberg.
Lilla Piratförlaget.

Det har blivit kliché att skoja om 70-talets politiska barnlitteratur med titlar som ”När barnen tog makten” och ”Pappa bor på fängelset”. Samtidigt är det nog få som skulle invända mot att social medvetenhet, både före och efter 70-talet, har varit ett starkt tema inom svensk barnlitteratur, eller att det är mer regel än undantag att det typiska barnlitteraturbarnet kämpar med någon form av utsatthet. Uje Brandelius klassmedvetna barnbok Hemma hos Harald Henriksson (illustrerad av Clara Dackenberg) är på så sätt del av en bred tradition och knappast unik i sitt politiska anslag. Samtidigt är det någonting med den här bilderbokens två nivåer i framställning som går ett steg längre än de flesta bilderböcker törs, för i framställningen finns också ett utmanande av bokens vuxna högläsare.

Det börjar som en vanlig lekträff. En flicka åker med sin mamma från ett höghusområde till en villa på andra sidan stan där hon ska få träffa kompisen Harald Henriksson och hans hund. Vad flickan berättar är bokens ena lager. Vad läsaren utifrån det subtila samspelet mellan bild och text kan ana sig till är dess andra. Kompisens hus har många rum, man får äta hur mycket frukt man vill, lekarna handlar om att vara kung och betjänt. Men någonting stämmer inte riktigt. Barnen verkar ha allt gemensamt, men plötsligt är det spaghettilunch för Harald Henriksson, medan flickan och hennes mamma tackar nej och äter medhavda mackor i ett annat rum. Vad är det som vi inte har förstått?

harald

Hemma hos Harald Henriksson är en bilderbok som ytterst bygger på främmandegöring av perspektiv. På ena planet handlar konflikten om en stulen leksak, på det andra utspelar den sig utanför berättelsens gestalter, i det samhälle de befolkar. Detta samhälle nyanseras genom små detaljer i Dackenbergs mjuka, stämningsfulla illustrationer: från politiskt tunnelbaneklotter till en proggaffisch på villaväggen. Överlag genomsyras denna Uje Brandelius bilderboksdebut av klarhet och självförtroende, inte ett ord klingar falskt. Ändå tror jag att det hade varit möjligt att låta utmaningen av läsaren prägla även bokens slut.

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • barnböcker
  • Clara Dackenberg
  • Hemma hos Harald Henriksson
  • Uje Brandelius

Kultur