Kultur

Feministiska ikonen Bell Hooks är död

Bell Hooks var professor i afroamerikanska studier och engelska vid Yale, och skrev under sin livstid över 30 böcker. Foto: Alex Lozupone (Tduk).

Med böckerna Ain’t a woman? och Allt om kärlek rönte feministen Bell Hooks stor framgång inom så väl som utanför akademin. Hon blev 69 år.

Kultur

Författaren, aktivisten, antirasisten och feministen Bell Hooks är död vid 69 års ålder. För mig var hennes texter en välbehövlig inkörsport till förståelsen för hur sexistiskt och rasistiskt förtryck hänger ihop. 

Bell Hooks föddes som Gloria Jean Watkins i Kentucky. Pseudonymen “bell hooks” tog hon för att hylla sin gammelmormor. De små bokstäverna var för att att markera att inte enskilda individer, utan kollektiv, skulle lyftas fram i den feministiska och antirasistiska kampen. I mer än 30 böcker analyserade hon hur klassamhället, rasismen och könsmaktsordningen samspelar, och kritiserade samtidigt den feminism dominerad av vita medelklasskvinnor som varit mainstream i såväl hooks hemland USA som i Sverige. 

Andra har skrivit om samma frågor, men kanske var det kombinationen av tillgängligt språk och frän kritik som gjorde Bell Hooks så ikonisk. Den senaste boken, av relativt få svenska översättningar, kom ut så sent som för några månader sedan. Och även om jag önskar att Bell Hooks blivit kvar och kunnat tänka och skriva mer, kan jag bara hoppas att fler översättningar följer.

 

Beslutet att stava Bell Hooks namn med inledande versaler är ett redaktionellt beslut då Flamman följer att:s rekommendationer.

  • Bell Hooks
  • runa

Kultur